A Tudhattad volna legnagyobb hibája: ijesztő valóság a glamúros máz mögött

2020. december 10. |

A Tudhattad volna múlt heti fináléjával az HBO rekordokat döntött, a Hatalmas kis hazugságok utolsó epizódja óta ugyanis nem volt olyan sorozat, ami ennyi embert a képernyő elé tudott volna ültetni. A mindössze 6 részes minisorozatba a készítők szinte mindent belesűrítettek, amire csak egy néző vágyhat: a középpontjában egy rejtélyes gyilkosság állt, a főszerepeket A-listás hollywoodi sztárokra osztották, és persze vérből, erőszakból, no meg szexből sem volt hiány. A szex és az erőszak vegyítése láthatóan nagyon bejött az HBO-nak.

Legyen szó festményekről, szobrokról, vagy éppen filmekről, a párkapcsolati erőszak több ezer éve meghatározó témája a művészeteknek. Ott van például az i.e. 3. századból származó, feleségét meggyilkoló gall vezér szobra, vagy gondoljunk csak arra a két, 2016-ban megjelent minisorozatra, amikben O. J. Simpon szerepét boncolgatták exfeleségének meggyilkolása ügyében. Az emberek szinte szomjazzák az erőszakot, a Tudhattad volna készítői pedig bőségesen ki is elégítették ezt a szomjúságukat.

nicole-kidman-hugh-grant-tudhattad-volna

Bár a sorozat főszereplője a Grace Frasert alakító Nicole Kidman, a szextárgy szerepét valójában nem rá osztották ki. Ez a szerep Matilda De Angelis olasz színésznőnek jutott, ő alakítja a sorozatban az áldozatot, Elena Alvest, a tüzes latinát. Elena karakterábrázolása finoman szólva is hagy némi kivetnivalót maga után, hiszen a széria 6 epizódja alatt tényleg nagyjából ennyi derült ki róla. Elena Alves egy latino nő volt, aki szerette a szexet.

Elenával akkor találkozik először a közönség – és Grace is –, amikor betoppan a gyűlésre, amin az Upper East Side-i anyukák éppen egy jótékonysági árverést terveznek a gyermekeik iskolája számára. Később persze megtudjuk, hogy Elena ekkor már javában viszonyt folytatott Grace férjével, Jonathannal, a jó hírű gyermekonkológussal. A sorozat ennek a viszonynak a következményeit meséli el a későbbiekben.

Ám mielőtt még eljutnánk a gyilkosságig, a készítők tesznek róla, hogy elég időnk legyen végigstírölni Elena Alves minden porcikáját. Az első epizódban láthatjuk például, ahogy Elena előveszi az egyik mellét, és szoptatni kezdi a kislányát; a procedúrát mi, nézők több mint 20 másodpercen át, hat különböző szögből is megfigyelhetjük. Később Elena egy edzőterem öltözőjében találkozik szembe Grace-szel. Itt nagyjából 30 másodpercet kapunk, hogy elölről és hátulról is jól szemügyre vehessük az ezúttal anyaszült meztelen Elena Alvest. A második részben aztán néhány képkocka erejéig megjelenik előttünk a gyilkosság is: Elena egy lenge köntösben, drámai dekoltázzsal könyörög az életéért, mielőtt a gyilkosa az arcába vág egy baltát. Amikor Jonathant a tanúk padjára állítják, láthatjuk, ahogy a férfi emlékezetében is megelevenedik Elena, amint egy szál fehérneműben táncol, végül megszabadul a melltartójától. Ugyanebben a részben, miközben Jonathant vallatják, az ügyész felvételeket kezd mutogatni az áldozat szétroncsolódott arcáról. Nem elég persze egy gyomorforgató kép, rögtön hetet is mutatnak belőle.

A készítők gyakorlatilag úgy vezetik végig a sorozatot, mintha csak egy sztriptízt látnánk. Mire a fináléban megkapjuk a teljes képet Elena meggyilkolásáról, már legalább kilenc alkalommal láthattunk villanásokat a lemészárlásáról. Végül megtörténik a nagy leleplezés is – a jelenet pedig mi mással is kezdődhetne, mint túlfűtött, vad szexszel. Elena és Jonathan a gála után esnek egymásnak: az aktusukat gyors vágásokkal, nyolc különböző szögből mutatják meg, egészen úgy, mintha a két szeretőhöz hasonlóan maguk a készítők sem tudtak volna betelni ezekkel a pillanatokkal. A következő percben viszont Jonathan már Elena fejét fogja, majd kilencszer beleveri azt a falba. Ezután nyúl a szobrászkodáshoz használt baltához, amivel legalább tizenegyszer sújt le a nőre. Kétségtelen, hogy az HBO mindent megtett annak érdekében, hogy a látvány minél borzalmasabb és felkavaróbb legyen.

Pedig – eltekintve a sorozatban felvonultatott méregdrága ruháktól és egyéb glamúros részletekről – a Tudhattad volna forgatókönyve nagyon is mindennaposnak számít az Egyesült Államokban, ahol az adatok szerint 2018-ban naponta átlagosan három nőt gyilkolt meg a partnere. (Míg a hazai statisztikát szerint Magyarországon havonta legalább 3 nőt gyilkol meg a férje vagy volt férje, élettársa vagy volt élettársa, barátja vagy volt barátja, alkalmi partnere.)

Ezt olvastad már?

Az elmúlt hetekben ezer és egy különböző cikk született a Tudhattad volna című sorozatról, ám gyakorlatilag egyikben sem foglalkoztak a sorozat fő témájával, a családon belüli erőszakkal. Még a nagy nemzetközi lapok sem firtatták a témát: a Vogue inkább Nicole Kidman sorozatbeli sminkjét vesézte ki, a Time Donald Sutherland szemöldökéről értekezett, miközben a The Guardian Kidman kabátjait dicsérte.

De vajon miért nem beszélt egyetlen kritikus sem arról, hogy a nők elleni erőszakot Hollywood ebben a sorozatban is csak egy jól eladható árucikként kezelte? Attól félnek vajon, hogy az emberek már nem ülnének le olyan izgalommal a képernyő elé, ha tudnák, mennyire nagyon gyakori, hogy egy nőt halálra verjen a partnere? A Tudhattad volna nem csinált mást, minthogy a nők elleni erőszakot egy túlszexualizált, glamúros mázba csomagolta, hogy még véletlenül se érezzék meg rajta a nézők a valóság szagát.

Pedig a popkultúrának nagyon is fontos szerepe lenne a társadalmi szemételformálásban. És bár az HBO ebből a szempontból most borzalmas munkát végzett, korábban volt már rá példa, hogy érzékenyen tudott nyúlni ugyanehhez a témához. Mind a kritikusok, mind a családon belüli erőszakkal foglalkozó nonprofit szervezetek dicsérték például, hogy mennyire valósághűen mutatták meg Nicole Kidman és bántalmazó férje komplex kapcsolatát a Hatalmas kis hazugságok című sorozatban.

Az HBO-nak most is lehetősége lett volna érdemben foglalkozni a problémával, akár egy epizódok végére odabiggyesztett utószóval, a csatorna viszont ezúttal nem kívánt nagyobb energiát belefektetni. A nők elleni erőszak a Tudhattad volna című sorozatban mindössze egy veszélyes vakfolt maradt.

Olvass tovább!

Fotó: Imbd

Szólj hozzá te is!

Még több Riporter

Ha kórházban hal meg egy csecsemő, mindent megtettek érte, ha otthon, megérdemelték gyász

Ha kórházban hal meg egy csecsemő, mindent megtettek érte, ha otthon, megérdemelték