„Amikor sikerült elmenekülnöm, büntetésből halottnak nyilvánítottak” – gyermekházasságok a nyugati világban

2020. október 29.
Az UNICEF adatai szerint a világban naponta mintegy 35 ezer kiskorú lányt kényszerítenek házasságkötésre, ami azt jelenti, hogy évente nagyjából 12 millió gyereklány válik menyasszonnyá. Ezt a borzalmasan magas számot olvasva a legtöbb ember valószínűleg arra gondol, hogy ilyesmi manapság már csak a fejlődő országokban fordulhat elő – pedig ez egy óriási tévedés. A gyermekházasságok intézménye az USA-ban például mai napig a virágkorát éli, legfőképpen amiatt, mert egyes államokban a házasságokat szabályozó törvények gyakorlatilag a harmadik világbeli országok szintjén vannak.

Donna Pollard 14 éves volt, amikor apja halála miatt mentális problémai lettek, és egy Kentuckyban található pszichiátriai intézetbe került. Itt találkozott a jövendőbeli férjével, egy 29 éves ápolóval. A férfi fokozatosan hálózta be a lányt. Az intézmény eldugott részeiben beszélt meg vele találkákat, majd amikor kettesben maradtak, folyamatosan dicsérte a szépségét, intelligenciáját.

„Ahelyett, hogy megkaptam volna a szükséges segítséget, az intézmény egyik dolgozójának prédája lettem – meséli Donna az Independent magazinnak. Miután Donnát kiengedték, az anyja – aki szintén  mentális problémákkal küzdött, és aki annak idején maga is gyermekmenyasszony volt – áldását adta az intézményben szövődött kapcsolatra, hagyta, hogy lánya átutazva fél Amerikát, rendszeresen meglátogassa a férfit. Két év után, amikor Donna 16 éves lett, össze is házasodtak. „Az egyik pillanatban még a herceg volt fehér lovon, a másikban pedig már egy bántalmazóval életem együtt.” Donna azt mondja, férje szinte rögtön az esküvő után erőszakossá és manipulatívvá vált, rendszeresen fenyegetőzött például öngyilkossággal, amikor a lány a barátaival szeretett volna találkozni.

Donna hamarosan terhes lett, a babáját azonban majdnem el is veszítette. A lánynak magas láza lett, és görcsös fájdalom gyötörte, a férje azonban csak két hét után volt hajlandó kórházba vinni. „16 éves voltam, így ahhoz sem volt jogom, hogy én döntsek az orvosi beavatkozásokról. Azt gondoltam, hogy házasként nekem is felnőtt jogaim lesznek, de sajnos nem ez volt a helyzet.”

A lány 18 éves, és hét hónapos terhes volt, amikor a férje először vitte el egy sztriptízbárba. „Borzalmas volt. Próbáltam ellenkezni, de ő nagyon ragaszkodott hozzá.” Miután pedig megszületett a kislányuk, a férfi be is jelentette Donnának, hogy szeretné, ha ezentúl ő is a bárban dolgozna. A lány csapdában érezte magát, nem mert ellentmondani a férfinek, és nem tudta, kihez fordulhatna segítségért.

gyerekhazassag

Az Egyesül Államokban csak két olyan állam van – Delaware és New Jersey –, ahol szigorúan 18 éves korhoz van kötve a házasság. Tizenkét államban egyáltalán nincs meghatározott korhatár, hatban pedig terhesség esetén megengedett a fiatalkorú lányok házassága is. A házasságot szabályozó törvények ezekben az államokban gyakorlatilag a harmadik világbeli országok szintjén vannak. Sőt, ha jobban megnézzük, például Afganisztánban, Hondurasban vagy éppen Malawiban még szigorúbbak is a szabályok, mint az USA egyes államaiban.

Fraidy Reiss egy ortodox zsidó közösségben nőtt fel New Jersey-ben, a közösség szigorú szabályainak megfelelően pedig 19 éves korában kénytelen volt házasságot kötni. 15 évig élt egy bántalmazó kapcsolatban, míg végül – a közösség tagjai közül elsőként – sikerült távoltartási végzést szereznie a férje ellen. „Már az elején el akartam válni, de az én közösségemben a nőknek nincs joguk felbontani egy házasságot.” Meséli Fraidy, és azt is hozzáteszi, hogy nem csak a válást nem engedélyezték neki, fogamzásgátlót sem használhatott, magyarán védekezés nélküli szexre volt kényszerítve, illetve a saját pénzügyeibe sem volt beleszólása, ami miatt teljes függésben élt férjétől. „Amikor végül sikerült elmenekülnöm a családomtól, büntetésből halottnak nyilvánítottak.”

A legtöbb ember Frady szerint egyáltalán nincs tisztában azzal, hogy mennyire nagyon gyakoriak a gyerekházasságok a nyugati országokban még manapság is. „A törvényhozókon semmiféle nyomás nincs annak érdekében, hogy ezeket az emberi jogi visszaéléseket megszüntessék. Ráadásul sokan közülük még manapság is ragaszkodnak ahhoz az elavult és igencsak nőgyűlölő elképzeléshez, ami szerint egy nő csak a házassággal lesz teljes értékű, és arról is megvan a véleményük, ha egy lány házasságon kívül esik teherbe… Nem érdekli őket, ha erőszakoskodnak velük, nem érdekelik őket azok a tanulmányok sem, amelyek mind azt mutatják, hogy ha egy terhes tinédzser megházasodik, akkor nagyobb valószínűséggel fog anyagi nehézségekkel küzdeni.”

A Tahirih Justice Center nevű szervezet kutatása szerint a terhesen házasodó tinilányoknak háromszor  nagyobb az esélyük arra, hogy életükben öt vagy annál több gyereket szüljenek; 50 százalékkal nagyobb valószínűséggel hagyják ott az iskolát, és négyszer kisebb eséllyel fejezik be az egyetemet. A statisztikákkal kapcsolatban a központ egyik munkatársa, Jeanne Smoot elmondta, hogy téves és egyben veszélyes is az az elképzelés, miszerint egy várandós tinédzser számára jobb, ha házasságban él, mint ha egyedülálló marad. A felmérések ugyanis pont ennek az ellenkezőjét bizonyítják.

Ezt olvastad már?

A rendelkezésre álló adatok szerint 2000 és 2015 között legalább 207 459 kiskorú házasodott meg az Egyesült Államokban – de ez a szám a szakemberek szerint a valóságban még magasabb is lehet. A kiskorú házasodók 87 százaléka lány volt, és 86 százalékukat egy felnőtt férfi vette feleségül. Ebben az időszakban Alaszkában, Louisianában és Dél-Karolinában 12 évesek számára, Floridában, Alabamában, Idahóban, Kentuckyban, Mississippiben, Missouriban, New Hampshire-ben, New Jersey-ben, Új-Mexikóban, Dél-Karolinában, Tennessee-ben, Texasban és Washingtonban 13 évesek számára is állítottak ki házassági engedélyt. Az egyik legbotrányosabb eset akkor történt, amikor egy 74 éves férfi vett feleségül egy 14 éves lányt Alabamában – a sajtóvisszhang után az állam meg is emelte a házassághoz szükséges életkor alsó határát 16 évre.

Jeanne Smoot hangsúlyozta, hogy a közkedvelt tévhittel szemben ezek a gyerekházasságok egyáltalán nem csak fundamentalista vallási csoportokban, különféle szektákban vagy más elzárt közösségekben történnek. A szakember szerint az amerikai gyerekmenyasszonyok nagy része a többségi társadalomból kerül ki.

A kiskorú lányok ráadásul a házasság után számos olyan védőhálótól is elesnek, ami egyébként a felnőtt nőknek biztosítva van. Vannak államok például, ahol egy kiskorú a szülő belegyezése nélkül a válást sem kezdeményezheti, nem kaphatnak jogi tanácsadást, és nem vehetik igénybe a nők számára fenntartott menedékhelyeket. Ezeknek a lányoknak ráadásul még a gyerekvédelmi szolgálat sem tud segíteni, mivel a házasság az esetükben jogilag egy szürke zónát hoz létre.

„A fiatalkorú lányoknak egy ilyen házasság nem más, mint egy ördögi csapda. Amikor hozzánk fordulva elmondjuk nekik, hogy mennyire korlátozottak a lehetőségeik, sokan inkább öngyilkossággal próbálkoznak. Hogyan lehet 2020-ban az az üzenet a bajba került lányoknak, hogy az öngyilkosság az egyetlen kiút?” – teszi fel a kérdés Smoot. De Jeanne Smoot olyan esettel is találkozott már, amikor a lányt a saját családja és a férje fenyegette meg azzal, hogy nevelőotthonba dugják, ha a hatóságokhoz mer fordulni.

Ezt olvastad már?

A tizenéves Donna Pollard számára az volt az utolsó csepp a pohárban, amikor a férje a kislányuk szeme láttára a földre teperte, és fojtogatni kezdte. „Ránéztem a lányomra közben, és arra gondoltam, hogy meg fogok halni. Éreztem, ahogy egyre homályosodik körülöttem minden, aztán hirtelen meghallottam a lányom nevetését. Nézett minket, és nevetgélt. Azt hitte, hogy anyu és apu játszik, hogy birkózunk. Ekkor döntöttem el, hogy mindenáron el kell menekülnünk ebből a házasságból, mert ha nem teszem, a gyerekem úgy fog felnőni, hogy a bántalmazás az élete részévé fog válni.”

Donna megpróbált elszökni egy családon belüli erőszak túlélőinek fenntartott menedékházba, de mivel kiskorú volt, nem segíthettek neki, így hazaküldték. A férje agressziója viszont egy idő után elérte azt a pontot, amikor már a szomszédok hívták rájuk a rendőrséget. Ám kiérkezve sem a rendőrök, sem a gyermekvédelmi szolgálat nem tehetett semmit. Hiába volt még gyerek, mivel férjnél volt, ők sem tudtak vele mit kezdeni.

Donna – a férje tudta nélkül – évekig félrerakott egy keveset a fizetéséből, végül ebből a pénzből tudott megszökni otthonról. Rögtön utána bíróságra is mentek, a lány ugyanis meg szerette volna szerezni a gyerekük felügyeleti jogát.

„Ott állt a bíró előtt egy gimnáziumból kibukott lány, aki óránként mindössze 8 dollárt keresett, és korábban sztriptízbárban dolgozz. És ott volt mellettem egy harmincas évei elején járó férfi főiskolai diplomával, stabil jövedelemmel. Ekkor már tudtam, hogy esélyem sincs megkapni a felügyeleti jogot. A mai napig fizetem a férjemnek a gyerektartás.”

Olvass tovább!

Fotó: Getty Images