„Legyél mocskos. Legyél szűzies” – sokkolóan őszinte videó a nőket sújtó elvárásokról

2020. február 25.
Szavakat is nehéz találni arra a kisfilmre, ami tegnap délután futótűzszerűen kezdett el terjedni a neten. Csontig hatoló és tűpontos.

Szó szerint arcon vágott a valóság – amiről persze eddig is tudtam, hiszen én is ebben élek minden nap, sőt ha kell, fel is emelem ellene a szavam. Mégis, a Girls Girls Girls magazin közel háromperces spotja egész egyszerűen engem is letaglózott.

A videóban azokat a nemi sztereotípiákat, és (egymásnak ellentmondó) társadalmi elvárásokat veszik sorra, amelyekkel nekünk nőknek – bárhol is éljünk világon – minden egyes nap szembe kell néznünk. Legyen szó a külső megjelenésünkről vagy éppen a szexualitásunkról.

Az egyik legnyomasztóbb rész azonban kétségtelenül a videó legvége. Ekkor kerül terítékre a nők elleni erőszak témája, és jönnek az itthon is jól ismert „minek ment oda” típusú mondatok.

Részlet a szövegből:

„Tartóztasd meg magad. Legyél tiszta. Legyél szűzies. Ne beszélj a szexről. Ne flörtölj. Le légy kurvás. Ne szexelj össze-vissza. Ne veszítsd el a méltóságod. Ne feküdj le túl sok férfival. Ne add oda magad. A pasik nem szeretik a ribancokat. Ne legyél prűd. Ne legyél olyan merev. Szórakozz egy kicsit. Mosolyogj többet. Szerezz örömet a férfiaknak. Legyél tapasztalt. Legyél szexi. Legyél ártatlan. Legyél mocskos. Legyél szűzies. Legyél te a dögös csaj. Ne legyél olyan, mint a többi lány.”

A szöveget eredetileg egy 22 éves kanadai egyetemista, Camille Rainville írta, a videóban pedig a Szex és New York Mirandája, Cynthia Nixon látható. A spotot Paul McLean fotós és filmes rendezte.