Ők voltak 2020 legbefolyásosabb női

2020. december 31.
A Forbes magazin 2020-ban is összeállította a világ 100 befolyásosabb nőjének listáját, aminek első helyén 10 éve zsinórban Angela Merkel áll. A következőkben a lista első 10 helyezettjét mutatjuk be.

Angela Merkel

angela-merkel

Angela Merkelt 2005-ben választották Németország kancellárjának, ezzel ő lett az első nő, aki betölthette ezt a pozíciót. Merkel jelenleg a negyedik ciklusát tölti, de 2018 novemberében bejelentette, hogy a decemberi választásokon nem pályázik újra a Kereszténydemokrata Unió (CDU) elnökségére, és 2021-ben, a mandátuma lejártával a kancellári posztra sem.

Christine Lagarde

Christine Lagarde volt az első nő, aki 2019. november 1-jén az Európai Központi Bank élére állhatott. 2011 és 2019 között pedig ő volt a Nemzetközi Valutaalap (IMF) vezérigazgatója.

Kamala Harris

2020. november 7-én Harris lett az amerikai történelemben az első nő, akit megválasztottak az USA alelnökének. Korábban ő volt az első fekete nő, aki San Francisco államügyésze lehetett, majd szintén az első fekete nő, aki megszerezte Kalifornia állam legfőbb államügyészi pozícióját.

Ezt olvastad már?

Ursula von der Leyen

2019. július 16-án az Európai Parlament Ursula von der Leyent választotta meg a következő öt évre az Európai Bizottság élére. Ő az első nő ezen a poszton.

Melinda Gates

Melinda Gates 2000-ben hozta létre a világ legnagyobb magán jótékonysági alapítványát, a Bill & Melinda Gates Alapítványt.

Mary Barra

Mary Barra 2014 óta a General Motors vezérigazgatója, ő az első nő, aki az Egyesült Államok három legnagyobb autógyártójának egyikét vezeti.

Nancy Pelosi

Nancy Pelosi az Egyesült Államok Képviselőházának elnöke, ő az első nő, aki ezt a posztot betölti.

Ana Patricia Botín

Ana Patricia Botín lett az üzleti világ egyik legbefolyásosabb nője, amikor 2014-ben a globális bankcsoport, a Banco Santander új elnöke lett.

Abigail Johnson

Abigail Johnson 2014 óta a vezérigazgatója a világ egyik legnagyobb vagyonkezelőjének, a Fidelity Investmentsnek.

Gail Boudreaux

Gail Boudreaus 2017 óta az elnöke az USA egyik legnagyobb egészségbiztosítójának, az Anthemnek.

Olvass tovább!

Forrás: Forbes

Fotó: Getty Images