Végre egy jó hír: a járvány ellenére kevesebb gyermek halt meg 2020-ban

2021. január 22. |

Még a szakértők is csak találgatják az okokat, hogy lehetséges, hogy a világjárvány ellenére – amely jelentősen megemelte az éves halálozások számát a világ minden országában –, egyetlen korcsoportban jól láthatóan visszaesett a halálozási arány: a gyermekek között.

A Human Mortality Database egy olyan kutatási projekt, amelyben demográfusok a világ minden tájáról összesítik a halálozási adatokat, és elemzik azokat. A tudósok előzetes sejtésével szemben a koronavírus-járvány azonban nem, hogy megfordította volna a gyermekhalálozások évek óta csökkenő trendjét, de még erősebben csökkentek a számok, ellentétben a társadalom többi csoportjával, ahol jól kimutatható az emelkedés. 

koronavirus-gyerek-halal-kevesebb-2020

Demográfusok, gyermekgyógyászok és közegészségügyi szakértők szerint a kijárási korlátozások és a karantén segített megelőzni a gyermekek között leggyakoribb haláloknak számító közlekedési baleseteket, halálos kimenetelű sérüléseket és betegségeket. Ám arra is figyelmeztettek egyúttal a szakemberek, hogy a pandémia hatásai később csapódhatnak le a legifjabb korosztályon. A világjárvány akadályozta ugyanis a védőoltások beadását, illetve a terhesgondozásban tapasztalt fennakadások és nehézségek növelhetik a csecsemőkori halálozást az elkövetkező időszakban. 

Az adatbázisba 38 ország szolgáltat heti rendszerességgel adatokat a halálozási statisztikáikról, amelyeket a Kalifornia Egyetem, a Berkeley Egytem, a holland, német és francia Max Planck Intézet, valamint a francia Demográfiai Tanulmányok Intézete elemzi. 

„Lehetséges, hogy az elkövetkező hónapokban, években az olló szűkebbre zárul a 2020-as adatok és a korábbi évek között, ahogy a hosszabb távú trendeket is megvizsgáljuk. Ám akkor is egyértelműen látszik, hogy a gyermekhalálozások száma jelentősen kevesebb a megelőző évekhez képest, még úgy is, hogy már korábban is csökkenő tendenciát mutatott ez az adat” – magyarázta Magali Barbieri, a Human Mortality Database igazgatója a Time-nak. 

Mi lehet a magyarázat?

„Olyan szerencsés történelmi helyzetben vagyunk, hogy már nem kell olyan tragédiákkal számolnunk, mint a korábbi időkben, sokkal több gyermek éri meg a felnőttkort – mondta dr. Perri E. Klass gyermekorvos. – A legtöbb gyermekhalálozás a születés utáni első hónapban történik. Hátterében legtöbbször a koraszülés áll, illetve a szüléskor fellépő komplikációk. Ma már közel sem veszítünk el annyi gyermeket két, három-, vagy éppen nyolcévesen a torokgyík, szepszis, kanyaró vagy gyermekbénulás miatt.”

A fejlett világban a gyermekhalandóság második leggyakoribb oka – a csecsemőhalál után – a véletlen baleset. Leesés, autóbaleset, gyalogos tragédiák és véletlen háztartási balesetek miatt bekövetkező sérülések.

Olvastad már?

A gyermekegészségügyi szakértők ezek ismeretében egyelőre csak találgatnak, miért csökkenhetett a gyermekhalandóság a járvány alatt. A legvalószínűbbnek azt tartják, hogy a korlátozások, karantén és távolságtartás miatt nem kerülnek olyan fizikai és biológiai vészhelyzetekbe a legkisebbek, amelyek tragédiába torkollhatnának. „Az emberek kevesebbet mozdulnak ki, és kevesebb autós van az utakon” – mondta Klass. 

A másik fontos tényező a balesetek számának csökkenése mellett az lehet, hogy a távolságtartás, maszkviselés és a fokozott fertőtlenítés miatt sokkal kevesebb kisgyermek lett influenzás, szenvedett bakteriális tüdőgyulladásban, mint az előző években.

Üröm az örömben

Valószínűsítik azonban, hogy a gyermekhalálozások száma ismét növekedni kezd az elkövetkező időszakban. A koronavírus-járvány miatt számos helyen késtek a kötelező védőoltások, így a kanyaró elleni vakcina beadásával, emiatt várhatók helyi kanyarójárványok. Sok országban a terhesgondozás sem olyan alapos, mint a járvány előtt, ez negatívan hathat a születés utáni halálozásokra. 

Emellett a család bevételkiesése, az izoláció miatti stressz súlyos hatással van a családok mentális egészségére, aminek szintén hosszú távon érződik majd a hatása. Barbieri rámutatott, hogy a 2008-as gazdasági világválság adataiból kiindulva a legszegényebb társadalmi rétegben várható majd különösen súlyos helyzet a gyermekhalandóságban. 

Forrás: Time
Fotó: Unsplash

Olvass tovább!

A szegénység 39 másodpercenként megöl egy gyereket

A szegénység 39 másodpercenként megöl egy gyereket

A tüdőgyulladás a világ leghalálosabb fertőző betegsége a kisgyermekek számára, a koronavírus felbukkanása pedig még veszélyesebbé teszi. Pedig a tüdőgyulladás megelőzhető és kezelhető, tavaly mégis 800 ezer kisgyerek halt bele.

Szólj hozzá te is!

Még több Riporter

Minden sikeres nő mögött még több sikeres nő áll lipták tímea

Minden sikeres nő mögött még több sikeres nő áll

„Képes lenne a balett megmaradni a csillogó ruhák nélkül is annak, ami?” – interjú Grecsó Zoltán táncművésszel balett

„Képes lenne a balett megmaradni a csillogó ruhák nélkül is annak, ami?” – interjú Grecsó Zoltán táncművésszel