Az utcai szexuális zaklatást nem törölte el a járvány

2020. november 23.
Maszk ide vagy oda, már a tavaszi kijárási korlátozások idején is ötből egy fiatal nő vagy lány tapasztalt utcai szexuális zaklatást. A kéretlen meghívások idegenektől, obszcén beszólások, követések, netán nemkívánatos szexuális vagy fizikai kontaktusok száma robbanásszerűen megemelkedett a koronavírus-járvány miatti korlátozások alatt, továbbfokozva a stresszt, amit a napi egyszeri séta vagy bevásárlás alatt kellett megtapasztalnia a nőknek.

Maszk ide vagy oda, már a tavaszi kijárási korlátozások idején is ötből egy fiatal nő vagy lány tapasztalt utcai szexuális zaklatást. A kéretlen meghívások idegenektől, obszcén beszólások, követés, netán nemkívánatos szexuális vagy fizikai kontaktus robbanásszerűen megemelkedett a koronavírus-járvány miatti korlátozások alatt, továbbfokozva a stresszt, amit a napi egyszeri séta vagy bevásárlás alatt kellett megtapasztalnia a nőknek.

kijarasi-korlatozas-utca-szexualis-zaklatas

A szabadtéri testmozgás az egyik olyan dolog abból a kevésből, ami a jelen járványügyi helyzetben örömet okozhat az embernek. Egy séta odakint, futás a szabadban elengedhetetlen a mentális egészségünk megőrzésére. Ám a tavaszi korlátozásokkal szemben most, hogy a sötétedés korán kezdődik, a szakemberek attól tartanak, hogy a lányokkal és fiatal nőkkel szembeni utcai zaklatások száma ugrásszerűen megemelkedik. Ez azt is jelenti, hogy a nőknek sokkal kevesebb lehetősége van a közterek és nyilvános helyek használatára, hogy feltöltődjenek, a fizikai és lelki egészségükkel törődjenek.

Az utcai zaklatás velünk marad. Próbálok nagyon figyelni, nem sétálok sötétedés után, ami nagyon frusztráló, mivel már délután ötkor sötét van. Nagyon rossz hatással van a lelki egészségre és az önbecsülésre.

A 19 éves fiatal nő azt is hozzátette: „Amikor futni megyek, szinte minden alkalommal előfordul, hogy férfiak utánam dudálnak, és kikiabálnak az autóikból. Az utcán úgy beszélnek rólam, hogy direkt halljam, nevetnek és obszcén megjegyzéseket, ajánlatokat kiabálnak. Próbáltam már más útvonalat találni, de a parkok arrafelé, ahol lakom, nincsenek rendesen kivilágítva, így félek arra futni. Ha pedig az utcán futok, verbális szexuális zaklatás áldozata leszek. Szóval szinte lehetetlen elkerülni.”

Olvastad már?

A lányok akkor sem érezhetik magukat biztonságban, ha iskolába mennek. A téli kijárási korlátozások abban is különböznek a tavaszitól, hogy ezúttal az oktatási intézmények jó részét nem zárták be egyelőre. Ez nagyon jó a gyermekek mentális egészségére nézve, ám arról sem szabad megfeledkezni, hogy sok lánynak kell sötétedés után hazamennie iskola után. Ráadásul üresebb utcákon, nyitott boltok vagy kávézók nélkül, ahova beszaladhatnának segítséget kérni, ha zaklatást tapasztalnak. 

A Plan International UK által végzett kutatás eredményei szerint a lányok harmadánál volt hatással az utcai zaklatás a mentális állapotukra: szorongóvá tette őket, nem érezték biztonságban magukat, és pánikot éreztek, ha a sötét utcán mentek. Ez a jelek szerint fokozódik a téli korlátozások idején, aminek következtében sok fiatal nő és lány dönt úgy, hogy inkább el sem hagyja a házat egyáltalán. 

Ezen a télen a szakemberek szerint a nőknek és fiatal lányoknak azzal az ördögi körrel is szembe kell nézniük tehát, hogy délután négy óra után kisebb biztonsággal járhatnak az utcákon, ugyanakkor az is súlyosan veszélyezteti a testi-lelki egészséget, ha nem mozdulnak ki otthonról.

Olvass tovább!

Forrás: The Telegraph
Fotó: Unsplash