Célegyenesben a védőoltás az egyik legutálatosabb óvodai fertőzés ellen

2019. december 02. |

Egy lépéssel közelebb jutottak a tudósok a hányással és hasmenéssel járó bakteriális fertőzések elleni védőoltáshoz, nemsokára fellélegezhetnek az óvodáskorú gyerekek szülei, hogy legközelebb már nem söpör végig a családon a fertőzés.

A hír hallatán bizonyára felcsillan minden óvodáskorú gyermeket nevelő szülő szeme, aki esett már át bakteriális eredetű hányásos-hasmenéses betegségen. Az ilyen betegséget okozó baktériumok elleni védőoltás ugyanis egy lépéssel közelebb jutott ahhoz, hogy széles körben is elérhető legyen.


A svédországi Göteborgi Egyetem tudósai elvégezték az első teszteket több mint négyszáz 6 hónapos és 5 éves kor közötti gyermeken, és rendkívül bíztató jeleket találtak a gyermekek immunrendszerén a védőoltás beadása után. A gyerekeknek szájon át adtak vakcinát. Ahogy korábban a felnőtteknél, most náluk is megfigyelték a pozitív változásokat a szervezetük védekezőrendszerén, mellékhatások pedig csupán nagyon enyhén jelentkeztek. Egyetlen esetben figyeltek meg hányást, ám a tanulmány szerzői szerint emiatt a nem megfelelő dózis volt hibáztatható.

A védőoltás az egyik leggyakoribb hányást-hasmenést okozó baktérium, az E. coli ellen véd. A fertőzés gyermekközösségekben fordul elő legtöbbször, és könnyen terjed egyik gyermekről másikra. Általában lázzal, hidegrázással, hasi görcsökkel és hányással jelentkezik. Védőoltás híján a súlyosabb eseteknél antibiotikumot írnak fel az orvosok, ám általában pár hét alatt magától gyógyulnak a betegek, ha az immunrendszerük rendben van. Ám az egyre több és agresszívebb antibiotikum-rezisztens baktériumtörzs miatt sokkal előnyösebb lenne egy hatékony védőoltás, ami meg is előzi a betegség kialakulását. Ez különösen fontos lenne például a várandós nőknél vagy azoknál, akiknek valamilyen okból gyengébb az immunrendszere.

A kutatást és a védőoltás kifejlesztését a Bill & Melinda Gates Foundation támogatta, mivel az alapítvány egyik célja, hogy 2030-ra egyetlen gyermeknek se kelljen meghalnia hányásos-hasmenéses betegség miatt. A svéd kutatók egyre szélesebb körben folytatják tesztjeiket, hogy mielőbb elérhető legyen mindenki számára a védőoltásuk.

Forrás: People
Fotó: Unsplash

Szólj hozzá te is!

Még több Életmód

Turbózzuk fel ősszel az immunrendszerünket természetesen! csipkebogyó

Turbózzuk fel ősszel az immunrendszerünket természetesen!

Miért olvasd el ezt most hangosan? felolvasás

Miért olvasd el ezt most hangosan?