Célegyenesben a védőoltás az egyik legutálatosabb óvodai fertőzés ellen

2019. december 02.
Egy lépéssel közelebb jutottak a tudósok a hányással és hasmenéssel járó bakteriális fertőzések elleni védőoltáshoz, nemsokára fellélegezhetnek az óvodáskorú gyerekek szülei, hogy legközelebb már nem söpör végig a családon a fertőzés.

A hír hallatán bizonyára felcsillan minden óvodáskorú gyermeket nevelő szülő szeme, aki esett már át bakteriális eredetű hányásos-hasmenéses betegségen. Az ilyen betegséget okozó baktériumok elleni védőoltás ugyanis egy lépéssel közelebb jutott ahhoz, hogy széles körben is elérhető legyen.


A svédországi Göteborgi Egyetem tudósai elvégezték az első teszteket több mint négyszáz 6 hónapos és 5 éves kor közötti gyermeken, és rendkívül bíztató jeleket találtak a gyermekek immunrendszerén a védőoltás beadása után. A gyerekeknek szájon át adtak vakcinát. Ahogy korábban a felnőtteknél, most náluk is megfigyelték a pozitív változásokat a szervezetük védekezőrendszerén, mellékhatások pedig csupán nagyon enyhén jelentkeztek. Egyetlen esetben figyeltek meg hányást, ám a tanulmány szerzői szerint emiatt a nem megfelelő dózis volt hibáztatható.

A védőoltás az egyik leggyakoribb hányást-hasmenést okozó baktérium, az E. coli ellen véd. A fertőzés gyermekközösségekben fordul elő legtöbbször, és könnyen terjed egyik gyermekről másikra. Általában lázzal, hidegrázással, hasi görcsökkel és hányással jelentkezik. Védőoltás híján a súlyosabb eseteknél antibiotikumot írnak fel az orvosok, ám általában pár hét alatt magától gyógyulnak a betegek, ha az immunrendszerük rendben van. Ám az egyre több és agresszívebb antibiotikum-rezisztens baktériumtörzs miatt sokkal előnyösebb lenne egy hatékony védőoltás, ami meg is előzi a betegség kialakulását. Ez különösen fontos lenne például a várandós nőknél vagy azoknál, akiknek valamilyen okból gyengébb az immunrendszere.

A kutatást és a védőoltás kifejlesztését a Bill & Melinda Gates Foundation támogatta, mivel az alapítvány egyik célja, hogy 2030-ra egyetlen gyermeknek se kelljen meghalnia hányásos-hasmenéses betegség miatt. A svéd kutatók egyre szélesebb körben folytatják tesztjeiket, hogy mielőbb elérhető legyen mindenki számára a védőoltásuk.

Forrás: People
Fotó: Unsplash