Balin 50 fekvőtámaszra büntetik a maszk nélküli turistákat

2021. január 25.
Ezen a héten kezdtek el videók keringeni a közösségi médiában az indonéz szigeten testgyakorlatozó emberekről. Nem egy Instagram-challenge-ről van szó, Balin ugyanis fekvőtámaszozásra kényszerítik azokat, akik nem megfelelően viselik a maszkjukat.

Bali különös módját választotta a maszkot megtagadó emberek szankcionálásának: a nyilvános helyen maszk nélkül tartózkodó turistákat büntetésképpen fekvőtámaszozásra kényszerítik. Persze bírságfizetésre is van lehetőség, azonban ha valaki nem fizeti meg a körülbelül kétezer forintnak megfelelő bírságot, 15-50 fekvőtámaszt kell lenyomnia.

Balin 2020 augusztusa óta kötelező maszkot viselni a közterületeken. Gusti Agung Ketut Suryanegara rendőrtiszt az AFP-nek elmondta, hogy a szabályozást figyelmen kívül hagyók 90%-a turista. „Először azt mondják, hogy nem tudtak a törvényről, aztán azt, hogy elfelejtették, vagy hogy nedves vagy szakadt a maszkjuk” – mondta Suryanegara.

Az Euronews beszámolója szerint április óta tilos a beutazás Balira, de más indonéz szigetekről érkező látogatók előtt nyitva áll a turistaparadicsom. Az AFP szerint több mint 70 embert bírságoltak 100 000 indonéz rúpiára (kb. 2000 forintra) maszkviselés elmulasztásáért, de nagyjából harmincan nem tudták kifizetni a bírságot, ezért fekvőtámaszozásra kényszerítették őket. Ha valaki egyáltalán nem visel maszkot közterületen, 50 fekvőtámaszra büntetik, ha visel ugyan, de nem takarja el az orrát, 15 fekvőtámaszt kell elvégeznie a rendőrök előtt.

bali-koronavirus

A hatóságok már nagyon belefáradta abba, hogy az emberek nem tartják be a szabályokat, és állításuk szerint mérlegelik azt is, hogy kiutasítsák-e a jövőben azokat a külföldieket, akik nem megfelelően viselik a maszkjukat.

A járvány kezdete óta Indonéziában összesen 951 651 koronavírusos eset volt, és 27 203 ember hunyt el a betegségben a Johns Hopkins Egyetem adatbázisa szerint. Az Euronews tudósítása szerint december elején Indonézia 1,2 millió adag kínai Sinovac vakcinát kapott, amely ingyenes lesz az állampolgárok számára.

Forrás: Insider Fotó: Getty Images

Olvass tovább!