Így lehet horror az arcbőrnek a maszk és a tél

2020. december 01.
Ezt az évet gyakorlatilag maszkban éltük végig, így még fontosabbá vált arcunk rutinszerű tisztítása és ápolása, de a közeledő téli hideg újabb kihívások elé állít minket. A helyzet mindenki számára új terep, hiszen most először kell a téli időjárás és a maszk okozta problémákkal egyszerre megvívnunk.

Az őszi–téli időszak kifejezetten megviseli még a normál bőrt is, hisz a faggyúmirigyeink működése visszafogottabbá válik, és száradásra lesz hajlamos. „Az ekcémás vagy ekcémára hajlamos páciensek számára még nehezebb ez az időszak, ennek oka a száradás talaján kialakuló még fokozottabb irritációra való hajlam. Az arcon különösen fokozhatja az irritációt a maszk, és ezzel tovább súlyosbíthatja az ekcémára való hajlamot. A maszk alatt bőrünk pH-ja is megváltozik, amely a felülfertőződés veszélyét is fokozhatja. A kiszáradás már megalapozhatja a bőrünk felszínén jelen lévő gombák, baktériumok és egyéb mikroorganizmusok által alkotott normál flóra arányainak felborulását, amely a bőr védekezési képességét gyengíti és felülfertőződésekre hajlamosít” – árulta el dr. Kriston Renáta esztétikai bőrgyógyász.

arcbőr maszk tél

A tél során kevésbé aktív az elhalt hámsejtjeink bőrfelszínről való leválása, így ezek a faggyúmaradvánnyal és a szennyeződésekkel egy határréteget alkotnak bőrünkön. Ez színtelenné és fakóvá teszi az arcot, és gátolja a mindennapokban alkalmazott bőrápoló készítményeink hatóanyagának aktív felszívódását. „Az elhalt hámsejteket tartalmazó réteget leválaszthatjuk bőrradírral, otthoni hámlasztókkal, professzionális peelingekkel és lézeres bőrmegújítással. Ezt követően pedig bőrünk intenzív ápolására, táplálására kell figyelmet fordítanunk. Napközben alkalmazhatunk könnyedebb állagú készítményeket, amelyek intenzíven hidratálják a bőrünket, vagy cold krémet, ami vizet, viaszt és olajat is tartalmaz, és kiemelkedő a regeneráló hatása” – fejtette ki a szakértő.

Olvastad már?

arcbőr tél

A téli hideg és az erős szél kifejezetten igénybe veszi az ajak érzékeny területét is, de nem tesz jót a nagy kinti-benti hőmérséklet-különbség sem, illetve a szobák alacsony páratartalma is fokozza az ajakkiszáradás esélyét. A panaszokat tovább súlyosbíthatja az ajak harapdálása, irritáló, allergizáló ajak-és fogápoló termékek alkalmazása és a stressz is. „A legfontosabb a provokáló tényezők mérséklése és a megfelelő folyadékfogyasztásra való figyelem. A B-vitaminok hiánya is fokozhatja az ajak berepedezését, így ennek pótlása is kiemelten ajánlott. Helyileg sokat segíthet az ajakbalzsam használata, válasszuk az applikátoros kivitelt a sterilitás fenntartása miatt, persze ezt se vigyük túlzásba, napi két-három alkalomnál többször ne alkalmazzuk. Értékes összetevője lehet az ajakbalzsamnak a shea vaj, a méhviasz, a kókuszolaj és az aloe vera. Ennek felvitele előtt érdemes az ajkat finomszemcsés bőrradírral átradírozni, és a bőrdarabkákat nem szabad tépkedni!”

A doktornő azt is hangsúlyozta, hogy a fényvédelmet soha nem lehet túlzásba vinni, az év 365 napján javasolt a bőr fényvédővel történő ápolása. Ez alól a maszk által eltakart területek sem kivételek, hisz a maszkunk nem UV szűrős, illetve ide-oda mozogva fedés nélkül maradhatnak bizonyos területek az arcon.

Kattints tovább!

Fotó: Getty Images

Forrás: Hattyú Orvos-Esztétikai Klinika