Bosszúpornótól az egyenlő párkapcsolatig?

2021. február 27.
A párkapcsolati és szexuális erőszak egyre fiatalabb korban jelenik meg. Sok esetben a gyerekek már az első alkalmi vagy tartós kapcsolatukban is olyan káros mintákat követnek, amikkel komoly lelki vagy akár testi sérüléseket szenvedhetnek.

A szociális, közösségi életükben is sokszor megjelenik a bántalmazó, erőszakos viselkedés, például a „bullying” (kiközösítő, csoportos bántalmazás). Kiemelten fontos, hogy merjünk ezekről a témákról beszélgetni velük – iskolai környezetben és otthon egyaránt. A kérdés már csak az, hogyan tegyük ezt?

elozzuk-meg-az-eroszakot-kampany-kepkredit-thury-lili-4-1

„Az egyik csoportos beszélgetésedben valaki posztolja egy közös ismerős meztelen képeit, amit a lány volt barátja osztott meg.” Egy friss kutatásban azt kérdezték meg a 14–19 éves magyar fiataloktól, hogy hogyan reagálnának erre. A válaszadó fiúk 10%-a nevetne a helyzeten, 30%-a gondolná úgy, hogy ezzel nincs semmi gond, 22%-uk pedig azt reagálná, hogy a lány „tudhatta volna, hogy ez fog történni” – azaz áldozathibáztató mentalitást tanúsítana. A kérdést Spanyolországban, Szerbiában és Horvátországban is feltették a kutatók. Az áldozathibáztató hangok mellett általánosságban elmondható, hogy a gyerekek nagy része aggódna az áldozatért. Az azonban egyértelműen elvált, hogy a lányok sokkal komolyabban vennék a helyzetet, mint a fiúk.

Vajon mi egy ilyen szituációban a tanárok szerepe? Az online és offline erőszak sajnos a fiatalok egyre nagyobb százalékát érinti, a megelőzés és a szexuális felvilágosítás mégsem kap kellő hangsúlyt az iskolai kerettantervben. A szexszel kapcsolatban legfeljebb a terhességről van szó, a párkapcsolatokról pedig a tanterv a családi életre nevelés keretében egyenlőtlen szerepfelosztásokat közvetít.

Láttad már?

 

Több mint ezer tanárt kérdeztek a tapasztalataikról a fenti országokból, köztük Magyarországról. A velük készült kutatás is csak ráerősített arra, hogy a tanárok nincsenek felkészülve a diákokat érintő párkapcsolatokkal és szexszel kapcsolatos kérdésekre. A négy ország válaszadóinak csak harmada foglalkozik az iskolában tudatosan – a kollégákkal egyeztetve – a fiatalokat érintő párkapcsolati és szexuális erőszakot érintő felvilágosítással, támogatással. Magyarországon kerülnek szóba a legkevésbé ezek a témák a tanárok és diákok között. Míg Horvátországban a tanárok 62%-a beszél erről a témáról a diákokkal, addig a magyarországi tanároknak mindössze 12%-a. Ennek valószínűleg az is oka, hogy az oktatók sem központi támogatást, sem oktatást nem kapnak a prevenciós lehetőségekkel kapcsolatban, valamint túlterheltek, és sok esetben feszélyezi is őket a téma.

A tanárokhoz így sokszor csak pletyka szinten jutnak el a diákokkal történő erőszakos esetek. Azonban utána sem tudják biztosan megállapítani, hogy a diákok ezt fel tudták-e dolgozni, segítségre szorulnak-e. A NANE része annak a nemzetközi csapatnak, amely együtt dolgozik a fiatalok párkapcsolataiban megjelenő online és offline, nemi alapú erőszak felszámolásáért. Ezért is jött létre az Európa Unió REC programjának támogatásával az nane.hu/onlineerőszak oldal, ahol tanárok, diákok és szülők egyaránt találnak ingyenes segítő tartalmakat az egyenlőségen alapuló párkapcsolatok kialakításának támogatásáról, és az áldozatsegítésről.

elozzuk-meg-az-eroszakot-kampany-kepkredit-thury-lili-4-1

A NANE mellett a PATENT Egyesület a legtöbb tapasztalattal rendelkező áldozatsegítő nőszervezet Magyarországon. Ezért is határozták el, hogy egyesítik erőiket, és összehangoltan juttatják el a fiatalokhoz a párkapcsolati erőszak megelőzéséről szóló Együtt Egyenlően (korábban Szívdobbanás) és a szexuális erőszak megelőzéséről szóló Kapcsolódj be! iskolai programjaikat. A foglalkozások mindegyike interaktív, vagyis a fiatalok aktív bevonásával történik, párbeszédre törekedve. Nem kisebb célt tűztek ki maguk elé, mint hogy 1000 diákhoz, azaz 40 iskolába jussanak el 2021-ben. Ehhez keresnek támogatókat, akik úgy gondolják, hogy az erőszak és a hatalomgyakorlás nem szexi, és nem is a szeretet jele. Emellett, akik egyetértenek abban, hogy a gyerekek kapjanak komolyabb támogatást az egyenlőségen alapuló párkapcsolatok kialakításához, és szeretnének segíteni minél több fiatalnak a párkapcsolati erőszak elkerülésében.

Képek: Thury Lili

További információ: