Miért olyan hatásos a kenguruzás a koraszülött babáknál?

2021. május 25.
A bőr-bőr kontaktus, vagyis a szoros kapcsolat jó a babának és jó a szülőnek is. A kenguruzás régóta alkalmazott módszer a koraszülött babák esetében is. A Melletted a helyem Egyesület a kenguruzás világnapja alkalmából most versenyt hirdetett.

A koraszülöttek ellátásában az állatvilágból, a kenguruktól ellesett módszer (Kangaroo mother care = KMC) lényege, hogy a szülők meztelen mellkasukra helyezve, bőr-bőr kontaktusba kerülnek a babával és mintegy élő inkubátorként biztosítják számára a megfelelő hőt. A labilis hőháztartású, koraszülött babák számára így teremthető meg a fejlődéshez szükséges megfelelő környezet és testhőmérséklet. A kengurumódszert 1979 óta alkalmazzák és ma már világszerte, a fejlett országokban is, fontos része a koraszülöttek ellátásának. A módszer előnye, hogy elég hozzá egy kényelmes szék és türelmes odafigyelés, miközben pótolhatatlan élményekkel gazdagíthatja a folyamat összes résztvevőjét. 

kenguruzas

A kenguruzás azonnali és hosszabb távon érvényesülő, pozitív élettani hatásait számtalan felmérés igazolta. Többek között növeli a vér oxigéntelitettséget, csökkenti a légzéskimaradások előfordulását, a mély, nyugodt alvási periódusok hosszabbak lesznek, ami segíti az agy fejlődését, és hosszú távú fejlődésneurológiai előnyökkel jár. A módszer fájdalom- és stresszcsökkentésre is alkalmas mind a baba, mind a szülők esetében, emellett a tejelválasztásra is pozitív hatással vana szülők magabiztossága nő, jobb gyermek-szülő interakciók és biztonságosabb kötődés alakulhat ki alkalmazásával. 

Magyarországon minden 11. gyermek koraszülöttként jön a világra. A kenguruzás világnapján, a Melletted a helyem Egyesület idén hatodik alkalommal hirdette meg az ország valamennyi Perinatális Intenzív Centruma közötti kenguruversenyét. A verseny célja, hogy a szülők és a csecsemők közötti, a bőr-bőr kontaktus révén létrejövő szoros kapcsolatra épülő módszert népszerűsítse. A kenguruzás ugyanis hatékony, könnyen használható módszer, amely egyaránt hozzájárul a stabil állapotú koraszülöttek és az időre született csecsemők egészségéhez és jó közérzetéhez. Az intézmények között zajló verseny fődíja a GE Healthcare speciális, kenguruzás közben is alkalmazható fototerápiás eszköze lesz, amely a koraszülöttek 60-80 százalékát érintő sárgaság kezeléséhez nyújt hatékony segítséget. Az eszközt a szervezők a verseny fődíjaként, a módszert legaktívabban használó intézménynek adják.

Fotóterápia kenguruzás közben

A sárgaság meglehetősen gyakori az újszülöttek esetében, az időre születő babák 60 százaléka, míg a koraszülöttek 80 százaléka esetében fordul elő a születést követő napokban. A besárgulás oka, hogy az újszülött már a levegőből veszi fel az oxigént, a magzati életből hozott vörösvérsejtek lecserélődnek, lebomlanak, ennek termékeként felgyűlik a bilirubin vérfesték, ami az oxigén szállításáért felelős fehérje, a hemoglobin lebontási terméke. Ez akkor okoz problémát, ha azt a máj nem tudja lebontani, vagy nem elég intenzív a bilirubin kiürülése a baba szervezetéből. A felhalmozódó festékanyag átjutva a vér-agy gáton káros hatással lehet a központi idegrendszerre, illetve további szervi károsodásokat okozhat. A megoldás a kékfény terápia /fototerápia alkalmazása. Minél korábban születik egy baba annál valószínűbb, hogy fototerápiát igényel. Az 1000 gramm alattiak harmada-fele részesül kezelésben, az érett újszülötteknél 10-ből 1-2. A fototerápia hatására elkerülhető az idegrendszeri károsodás, a bőrben lévő bilirubin átalakul vízben oldódóvá és a máj munkája nélkül is kiürül a szervezetből. A terápia hatékonyságát az eszköz által besugárzott terület és a teljesítmény is meghatározza, a fix, egy pontban rögzített eszközökkel szemben – amelyek csak az inkubátorban képesek a babát fentről megvilágítani – a GE Healthcare magasan képzett szakemberei által kifejlesztett BiliSoft 2.0 fototerápiás eszköz, egy takaróhoz hasonlóan képes az újszülött nagyobb testfelületének intenzívebb bevilágítására. Ennek a tulajdonságának köszönhetően hatékonyan alkalmazható akkor is, ha a baba és a szülő bőr-bőr kontaktust létesít, azaz kenguruzik.

Hasznos tippek kenguruzáshoz a kórházi tartózkodás idején és otthon

  1. Minél hosszabb ideig tart, annál hatékonyabb  

A kenguru módszert ajánlások szerint legalább egyben 120 percig kell alkalmazni, de minél gyakrabban és hosszabban történik, annál több pozitív élettani hatást érhetünk el 

  1. Anya mellett az apa és a többi családtag is bevonható 

Kenguruzni nem csak az édesanya tud, az édesapák és a család többi tagja is bevonható. Természetesen a járványhelyzet ebben korlátokat szab, a szükséges járványügyi óvintézkedések betartása fokozottan szükséges. Ha mindkét szülő kenguruzik, az segíti a szülői kompetenciák erősödését, a korai kötödést és csökkenti a poszttraumatikus stressz szindróma előfordulását.  

  1. Figyeljünk a higiéniára, ne használjunk erős parfümöt  

A kenguruzáshoz célszerű elől nyitható inget, blúzt viselnünk. Fontos a megfelelő napi higiénia elvégzése, erős parfüm, after shave használata zavarhatja a babát, ezért azok kerülése ajánlott 

  1. Beszéljünk a babához, énekeljünk neki kenguruzás alatt 

Kenguruzás közben fontos, hogy mindvégig nyugodt körülményeket teremtsünk, ne zavarjuk a baba alvási ciklusát. Azonban a szülök hangja megnyugtatóan hat, erősíti a kötödést, ezért halkan beszéljünk, énekeljünk gyermekünknek.  

  1. Anyatej lefejése kenguruzás után 

A kenguruzás szignifikánsan növeli az anyatej mennyiségét, ezért javasoljuk az édesanyáknak, hogy a kenguruzást követően fejjék le az anyatejet, így is gondoskodva babájuk későbbi ellátásáról.  

  A kenguruzásról még több hasznos információt a Melletted a helyem Egyesület weboldalán olvashatunk ezen a linken.  

Fotó: Getty Images

Olvass tovább!