Az anyák álmai megváltoznak a szülés után

2021. április 04.
Az alvást tanulmányozó szakértők – és az anyák milliói, akik próbálják valahogy túlélni a gyermekágy alvás nélküli kemény időszakát – megértik, hogy a szülés mennyire radikálisan alakítja át a nők alvásmintázatát, és vele együtt az álmait.

Egy friss kutatás szerint az újszülött megérkezése után a szülők felének csupán három óra egybefüggő alvás jut éjszakánként. A gyermekágyi időszakban ráadásul olyan hormonvihar keríti hatalmába az anyákat, amely még jobban felborítja a cirkadián ritmust. Még ha a kisbaba jó alvónak is tekinthető, a friss anyáknak akkor is gyakran kell éjszakai hőhullámmal, a mell megnövekedése és a tejtermelés miatti kényelmetlenségekkel szembenézniük. (A gyermekágyi időszak különösen intenzív, ám a kutatások szerint az anyukák és apukák nem igazán számíthatnak pihentető és zavartalan éjszakákra a gyermekeik első hat életévében sem.)

anya-alvashiany-alom

Míg a kisbabás időszakban az alvást rengeteget emlegetjük, kevesebb szó esik az álmokról. Pedig a szakértők szerint, akik az anyaság agyra gyakorolt hatását tanulmányozzák, egyértelműen azt mondják, hogy nem meglepő az álmokban bekövetkező változás sem, melyet szintén sok nő tapasztal a gyermekágyi időszakban. „A hormonok és a terhesség, szülés, tejtermelés során termelődő ingerületátvivő-vegyületek mind az agyba kerülnek, és megváltoztatják a gének által kódolt működését. Mondhatjuk, hogy áthuzalozzák az anyák agyát. Emiatt kezdenek teljesen máshogy állni a világhoz az anyák” – mondta Abigail Tucker biológus, az anyaság biológiájának kutatója. 

Az álom még mindig rejtély

„Még mindig megosztja az alvásszakértőket, hogy miért is álmodunk – mondta a biológus. – Sokan úgy vélik, hogy az álmok segítenek az érzelmek feldolgozásában és rendben tartani az elménket. Ez tulajdonképpen az agy megtisztítása a szükségtelen információktól.” Ezek után elképzelhető, mennyi mindent kell feldolgoznia a frissen szült nők agyának. Komoly érzelmi viharokat, esetleg traumát és a megváltozott mindennapok logisztikáját, hogy az agy átalakulásáról ne is beszéljünk.

„A környezetre való kihegyezett figyelem, ami sokkal erősebbé válik a kisbabáról való gondoskodás közben, más, környezetből való ingereket is beenged a tudatba – mondta Tucker. – Mondhatjuk, hogy az érzékek kiéleződnek, megváltoznak. Máshogy szagolunk, máshogy hallunk. A hormonok, amelyek segítenek anyává válni a fizikai érzetek tekintetében, megváltoztatják a tudatunkat is” – tette hozzá a biológus. 

Olvastad már?

Lehetetlen küldetés egy ciklust végigaludni

Az újszülött mellett elég valószínűtlen, hogy a friss anyák teljesíthessék azt, amit a szakemberek az alvás minden fázisát tartalmazó kiegyensúlyozott alvásciklusnak neveznek, beleértve a REM-fázist, amikor az álmok a legintenzívebbek. Ez azt jelenti, hogy az anyáknak nincs része jó minőségű, pihentető alvásban, még akkor sem, ha kétórás etapokból össze is jön a 7-8 óra alvás egy éjszaka alatt. Ez egyben azt is jelenti ugyanakkor, hogy az álmaikra oly módon hat a szituáció, amelyet még nem teljesen értenek a tudósok. 

Nem sok tanulmány kutatta eddig kifejezetten az anyák és az álmok kapcsolatát. Egy 2007-es tanulmány a várandósság és a gyermekágy időszakában vizsgálta az álmokat. Ebben azt találták, hogy a gyermekágyi depresszió miatt érzett szorongás rányomja a bélyegét az álmokra is. Az anyák közel háromnegyede mondta azt, hogy álmodtak azzal, hogy a gyermekük veszélyben van. Sokaknak közülük erre felriadva erős késztetést éreztek a kisbaba ellenőrzésére, meggyőződni arról, hogy minden rendben van. 

A felkészültség segíthetne

A kutatók szerint az lenne a legfontosabb, hogy az anyák legalább tudjanak róla, hogy várható ilyen jellegű álmok felbukkanása. Ez segíthetne, hogy ne kelljen pániktól verdeső pulzussal a kiságyhoz óvakodniuk, ami még azt a kevés maradék alvást is lehetetlenné teszi, ami jutott volna aznap éjszaka nekik.

„A friss anyáknak nagy szüksége lenne arra is, hogy ne csak a fizikai változásokra készítsék fel őket a szülés előtt, hanem a mentális változásokra is, amilyen az alvás és az álmok átalakulása. Ez valamennyire megóvhatná őket a felesleges aggodalomtól és az alaptalan félelmektől, amelyek a mentális egészségüket fenyegetik” – mondta a szakember.

Ami a legjobban számít a gyermekágyi időszakban – és ami a szakemberek szerint a legnagyobb és valódi krízist jelenti, amivel a legnehezebb megbirkózni –, az alvás és annak megvonása. Fontos lenne tudatosítani, hogy nem szégyen arról beszélni, hogy valaki nehezen viseli, nem kicsattanóan boldog ezekben a hetekben és szenved.

Egy kisebb tanulmány eredményei szerint azok a gyermekágyas nők, akik szabadon beszélhettek arról, mi történik velük az alvás terén, és mit éreznek, már ettől jobban érezték magukat. „A tény az, hogy a friss anyák elveszítenek körülbelül 700 óra alvást egy évben. Ez hatalmas szám. A természetes alvásciklusunkat, a természetes álomfolyamatokat tulajdonképpen dobhatjuk a kukába. Jó eséllyel évekre.”

Forrás: The Huffington Post Fotó: Unsplash

Olvass tovább!