173 órányi pluszmunkával terhelte le a múlt év az anyákat

2021. július 12.
Most, hogy lazított a járvány a szorításán, a kutatók kiszámolták, egészen pontosan mekkora terhet rótt az anyákra a pandémia. Döbbenetes számokat kaptak. A 2020-as év 173 órányi fizetetlen munkával terhelte meg őket, amibe a gyermekgondozás és a háztartás tartozik bele.

A Center of Global Development nevű nonprofit szervezet világot átfogó riportjában számolt be arról, hogy az aktív korú nőknek átlagosan 173 órányi fizetés nélküli pluszmunkát kellett elvégezniük a munkahelyi feladataikon túl. Ezt a terhet a járvány miatt nyakukba szakadt gyermekgondozással, online oktatással járó teendők jelentették. A szám közel háromszor akkora, mint amekkora pluszmunka a férfiakra hárult a járvány elmúlt éve alatt. 

173-ora-ingyen-pluszmunka-no-jarvany

Egy tipikus, járványmentes évben a nők az egész világon körülbelül 4,5 trillió (azaz milliárdszor milliárd) órát töltenek a gyermekek körüli teendőkkel. A világ férfijai ezzel összehasonlítva csupán 1,4 trillió órát. „Eddig is tudtuk, hogy hatalmas szakadék van a nemek között a fizetetlen, láthatatlan munka tekintetében – mondta Charles Kenny, a szervezet egyik alapítója. – Ezek a feladatok azonban lassan maguk alá temetik a nőket.”

A friss jelentés szerint különösen hatalmas volt a nőkre háruló teher az alacsony és közepes jövedelmű országokban, azonban a fejlett gazdaságú államokban is nagy mértékben megnőtt a nők feladatainak száma azzal, hogy teljes munkaidőben dolgoztak, gyermeket gondoztak és az iskola helyét is át kellett venniük. 

Ennek beláthatatlan következményei lettek: csak az Amerikai Egyesült Államokban több mint 1,4 millióval kevesebb olyan nőnek van munkahelye, aki iskoláskorú gyermeket nevel. „A dolgozó anyák vagy saját akaratukból hagyták el munkahelyüket, ám legtöbbször rákényszerültek erre a lépésre az online oktatás idején. Egyre súlyosabbá vált, és globális krízisnek tekinthetjük a nők V-alakú alkalmazotti mintázatát.”

Súlyos hatással van mindez a nők mentális jóllétére is. A depresszió és szorongás előfordulása megnőtt a nők körében, Amerikában közel tízmillió a kiégésében szenvedő nők száma.

Forrás: The Huffington Post Fotó: Unsplash

Olvass tovább!