Hogyan győzzük meg a vonakodó párunkat a házimunkáról? Sztrájkoljunk!

2021. április 18.
Akik hagyják ázni a mosogatóban az edényeket, általában örök harcban állnak a mosatlanokkal, és ritkán állnak nyerésre. Ám van egy remek módszer arra, hogy maguk mögött hagyják a mosatlan okozta keserű perceket.

A Twitteren söpört végig szélsebesen a Miss Potkin (ál)néven futó felhasználó kép- és hírfolyama. Miss Potkin ugyanis sztrájkba lépett, és nem volt hajlandó tovább egymaga végezni a házimunkát. Az első poszt közel 200 ezer lájkot kapott és rengetegen megosztották, ami jól mutatja, hogy nincs egyedül azzal a problémával, hogy a vele egy háztartásban élők, gyermekei és párja kivonják magukat a ház körüli teendőkből. Miss Potkin pedig lelkiismeretesen dokumentálja, mi történik, ha a nő úgy dönt, elég volt a láthatatlan munkából. Nagyon is láthatóvá válik, ahogy az otthonuk higiéniai helyzete mutatja. 

hazimunka-sztrajk-parkapcsolat

A módszer a párkapcsolati tanácsadó szerint is működik. „Ha tényleg azt akarjuk, hogy a másik ember kivigye a szemetet – mondta Esther Perel párterapeuta –, muszáj megállnunk, hogy két hétig bármit is csináljunk otthon. Ne mondjunk semmit. Csak várjunk, míg a másik ember végre észreveszi.”

Miss Potkin párjának is feltűnt a Himalája nagyságú mosatlan edény, és kitakarította a konyhát, ám csak azután, hogy a kávéját egy aprócska műanyag kanállal kellett megkevernie.

Bár rendkívüli elégedettséggel töltötte el Miss Potkint férje látványa, ahogy a rászáradt zabkásamaradványokat kapargatja a tálak oldaláról, kissé csalódottan vette tudomásul, hogy a mosogató fémszűrőjét már nem ürítette ki a munka végeztével. „Ez az én dolgom” – mondta egy videóban.

Az emberek és a szerepek változnak, ám a házimunka és az aránytalanság, hogy kinek mekkora részét kell ennek elvégeznie, még mindig úgy tűnik, tragikusan örök. Ugyanakkor, ha pontosan kijelöljük a feladatokat, és kinek-kinek a saját teendőit a háztartásban, akkor is ott bujkál továbbra is annak lehetősége, hogy valaki ellógja a ráosztott házimunkákat, és csak áztatja kicsit az edényeket, amik halmozódnak a mosogatóban, vagy teljesen véletlenül elfelejti kivinni a szemetet. És ez lehet a Perel-Potkin stratégia buktatója: ha képesek vagyunk ignorálni a túlcsorduló kukát akár egyetlen napig anélkül, hogy végtelenül zavarna, akkor nem is a szemét zavar minket elsősorban.

Forrás: The Guardian Fotó: Unsplash