„Nem félek attól, hogy magamnak nevelem ki a konkurenciát” – Kurtán Klára karrier-tanácsadó és HR-szakember

2021. november 09.
Ő az egyik legnépszerűbb hazai karrierszakértő. Most kiderül, hogyan mert 50 évesen váltani, és mire biztatja az ügyfeleit.

Folyamatosan változó világunkban egyetlen karrier sincs biztonságban. Naponta kell alkalmazkodnunk az új körülményekhez. Az pedig, hogy életünk végéig egyetlen munkahelyünk legyen, régóta álom, vagy éppen rémálom. Szerencsére a karrier tudatosan alakítható, tervezhető. Ez a felismerés néhány éve egy új szakmát is létrehozott, a karrier-tanácsadóét. Az 57 éves Kurtán Klára az egyik legismertebb és legkeresettebb a hazai szakemberek között. Kevesen tudnak olyan szenvedéllyel mesélni a hivatásukról, ahogyan ő teszi. Például arról, hogy amikor a 2000-es évek elején egy cég felkérésére három éven át elbocsátott emberek támogatásával foglalkozott, az érintettek 70%-a még a felmondási idő alatt el tudott helyezkedni.

Hogy milyen tudás kell egy ilyen sikerhez? Építőipari technikusként kezdte, többször volt HR-vezető, több mint 20 éves tapasztalata van a toborzásban, vállalati képzések, fejlesztések szervezésében, lebonyolításában. Hét éve dolgozik önálló karrier-tanácsadóként. „HR-esként mindig is tanácsot adtam, önéletrajzokat javítottam, ha úgy adódott, elmondtam a hozzám fordulóknak, milyen lehetőségeket látok a számukra, merre mehetnek tovább. Ebből nőtte ki magát a karrier-tanácsadás, mert egy idő után egyre többen kezdtek megkeresni azzal, hogy készítsem el az önéletrajzukat” – meséli.

kurtan-klara-interju

Nem volt könnyű elhatározni, hogy 50 évesen vállalkozó lesz. De Klára szerint az életben minden döntéshez kell bátorság, ahogy a karrierváltáshoz is. „Nem biztos, hogy az az állás ad biztonságot, ami úgy néz ki” – mondja a rá jellemző szókimondó stílusban, majd hozzáteszi, többször váltott már az életében, és a legtöbbször nem bánta meg. Hagyott már ott jól fizető állást egy multinál, mert a munka nem felelt meg az elveinek.

Mostanában sok ötvenes keresi meg karriertémával. Ez az a réteg, amelynek még nehezebb a váltás, az elhelyezkedés. Többségük túlképzettnek számít az álláspiacon, jól tudják, mennyit érnek, és nem akarják alább adni. Klára az ő esetükben sem borúlátó. „Ha valaki a karrier-tanácsadás során megtapasztalja az erősségeit, pontosítja a céljait, akkor egy jó önéletrajzzal, megfelelő interjútechnikával igenis lehet esélye. De nem csak ők szenvednek önbizalomhiánytól. Egyszer egy kismamának mondtam, hogy hány elképesztő készséget fejlesztett ki otthon: problémamegoldás, multitasking, és még sorolhatnám. Mindenkiben rengeteg lehetőség van, csak meg kell találni. Húsz éve arról beszélek, hogy igazából minden állásban lévő is passzív álláskereső.”

Visszatérve az ötvenesekre, számukra is fontos a folyamatos önképzés, tanulás. „Én is folyton tanulok” – mondja, legutóbb például mediációt, majd hozzáteszi: saját módszertant dolgozott ki, amelyet a tanfolyamain is alkalmaz. Merthogy, egy ideje karriercoachokat, karrier-tanácsadókat is képez.

„Nem félek attól, hogy magamnak nevelem ki a konkurenciát,

mert minden tanácsadónak más a kliensköre. Előbb-utóbb kiderül, ki milyen ügyfeleket vonz.” Az az igazán fontos, hogy profi szakemberek tudjanak segíteni az útkeresőknek.

kurtan-klara-interju

Persze, az életben nem minden egyszerű. Az álláskeresés sem. Klára kliensének elmondja, hogy nincs varázspálcája, a pozitív változásért alapvetően az ügyfélnek kell tennie, nem is keveset. „Rá kell szánni az időt, az energiát.

Az álláskeresés főállású munka” – magyarázza.

Ami a magánéletet illeti, Klára, elvált. Két harmincas lány édesanyja és egy kislány nagymamája. Az egyik külföldön él, a másik pedig Klára példáját követve sikeres toborzó lett. Ami kedvenc időtöltéseit illeti, van köztük olyan, amin senki sem csodálkozik, és van, aminek hallatán sokaknak elkerekedik a szeme. Kezdjük az elsővel. Szenvedélyesen főz, annak idején ő indította az országban az egyik első gasztroblogot. A hobbi pedig, amire mindenki felkapja a fejét, hogy hosszú évekig barlangászott. „A 150 centis magasságommal ideális volt a méretem – kuncog – aztán több évre rá új hobbit találtam, a Playbacket, egy improvizációs színházat, ahol a társulat improvizálva ad elő különböző élethelyzeteket, szituációkat.”

Sokan gondolják, hogy a hátrányaik határozzák meg őket. Holott előny is lehet. Például az 150 centis magasság sokszor inkább előny, mint hátrány. Bár a világot valóban nem ránk, kis növésűekre tervezték. Viszont remekül működik, ha az ember kapcsolatot akar teremteni. Hiszen, ki utasítana vissza, ha megkérem, hogy vegye le a fogasról a kabátom, vagy adjon oda egy csészét a felső polcról?”

kurtan-klara-interju

Szöveg: Pásztor László, Fotó: Birton Szabolcs

Olvass tovább!


Kapcsolódó