„Nem vagyok a sebesség megszállottja” – interjú a Halálos iramban-filmek sztárjával

2021. június 26.
Jordana Brewster az ikonikussá vált Halálos iramban-filmek szereplője, aki 2001-től alakítja az egyik alapkaraktert, Mia Torettót. A filmbéli Brian – a tragikusan fiatalon elhunyt Paul Walker – szerelme időközben maga is anya lett, kifejezetten szereti a harcjeleneteket és bár nem rajong a sebességért, a Hungaroringen azért megnézne egy Forma 1-es versenyt. A Halálos iramban 9 premierje előtt Los Angelesben, a Universal Stúdióban Vida Virág beszélgetett a színésznővel.

Húsz éve játszod Miát a Halálos iramban-filmekben. Meddig jelent még kihívást ez a szerep?

Beszéltünk róla, hogy még két filmet fogunk leforgatni, és ott véget ér a Halálos iramban több mint két évtizedes sikertörténete. Meglátjuk, hogy ez valóban így lesz-e, és ha igen, akkor hogy valósul meg. Az a húsz év, amely mögöttem áll, olyan csodálatos volt, hogy még két-három év közös munka már csak hab lenne a tortán mindannyiunk számára. De abban is hiszek, hogy helyet kell adnunk az újabb generációknak. Persze fantasztikus lenne a folytatás.

interju-halalos-iramban-jordana-brewster

Mi a legnagyobb különbség az első részek forgatási élményei és a legutóbbiak között?

A mérték. Az első részekben minden kicsi volt és sokkal lassabb. Például amikor akciójeleneteket forgattunk, régen órákat kellett várni, mire visszarendezték az adott jelenethez a teret, a díszleteket, a kellékautókat. Nem volt váltás a kaszkadőrök közt sem. Ma már amikor felveszünk egy ilyen jelenetet, akkor két stábnyi kaszkadőr dolgozik, akik tudják egymást váltani vagy más jelenetet forgatni közben, és a szín is pillanatok alatt változik vissza. A technológia, amelyhez ma már hozzáférünk és a forgatások alatt körülvesz minket, egyszerűen hihetetlenül lenyűgöző. Elképesztően sokat fejlődtek a film akcióbetétei, félelmetes sebességgel tudunk felvenni bonyolult jeleneteket, és az is szédítő, ahogy körbeutazzuk a Földet egy pillanat alatt… A produkció szakmai színvonala az egekbe szökött ezalatt a húsz év alatt.

Megrázta a Halálos iramban rajongóit, amikor a hetedik rész forgatása alatt, 2015-ben a stáb elveszítette Paul Walkert egy forgatáson kívüli, tragikus autóbalesetben. A filmbéli karaktereiteket romantikus szálak kötötték össze. Mit gondolsz, ha Paul még velünk lenne és tovább íródhatna a történetetek, akkor hogyan folytatódna?

Azt gondolom, hogy a filmbéli szerelmi történetünk tovább folytatódna Paullal. Mindegyik rész közül az ötödik volt a kedvencem a sorozatból. Rengeteg akciójelenetünk volt benne, nagyon sok minden történt a karaktereinkkel, nagyon élveztem azt a munkát.  A hatodik és hetedik rész forgatásakor viszont más filmekben is dolgoztam párhuzamosan, ezért ezekben sajnos inkább csak a háttérben voltam látható. Csodálatos lenne, ha Paul még most is velünk lehetne, és a karaktereink – Mia és Brian – története folytatódhatna. Paul jelenléte rendkívül megnyugtató volt. Az egész stáb közérzetét komfortossá tette, és most nagyon hiányzik az a hangulat, amelyet maga körül teremtett a forgatások alatt.

Milyen volt együtt dolgozni Justin Lin rendezővel?

Állandóan az ötleteimmel bombáztam. Szerintem a végén már a falra mászott tőlem! (Nevet.) Folyamatosan ontottam az elképzeléseimet, hogy mit kellene Miának csinálni a filmben, milyen akciójelenetekben kellene részt vennie. Például javasoltam egy alkalommal, hogy legyen egy taekwondo harcjelenete, mert Los Angelesben éppen taekwondoleckéket kezdtem el venni egy mestertől. Elküldtem neki még a felvételeket is az edzésemről. Szegény Justint folyamatosan azzal nyomasztottam, hogy adjon nekem több akciójelenetet, és végül beadta a derekát. Igazam lett, mert aztán amikor megérkeztünk Londonba, és elkezdtük begyakorolni a kaszkadőrökkel a harcjeleneteket, akkor elképesztően jól éreztem magam. Nagy öröm volt megtanulni a koreográfiákat. Justin nagyszerű rendező. Akárhányszor hívtam a pandémia alatt is, ő mindig a filmen dolgozott. Tudtam, hogy vele dolgozni azt jelenti, hogy az én munkám és alakításom is a lehető legjobb kezekben van. 

interju-halalos-iramban-jordana-brewster

A húsz év alatt a magánéletetekben is történtek változások. Te például két kisfiú édesanyja lettél. Ha a gyerekeid elég idősek lesznek majd, hagyni fogod nekik, hogy sportautókat vezessenek?

Ah… nem. Most megengedtem a fiúknak, hogy megnézzék a filmet, nagyon szerették, imádnak otthon játékautókkal játszani. A rajzfilmsorozatot is szeretik, amely a gyerekeknek készült a filmből. De a válaszom abszolút nem. Nem akarom, hogy felnőttkorukban gyors autókat vezessenek, és nem is fogok nekik sportkocsikat venni! Ha mindenáron szeretnének majd egy ilyen autót, akkor kénytelenek lesznek a saját keresetükből, a saját pénzükön maguknak megvenni.

A családod mindig támogatta, hogy a Halálos iramban-filmekben forgass?

Igen, mindig. Most a kilencedik résznél például az egész családom ott volt velem Londonban. Eljöttek a szüleim, a gyerekeim, mindannyian együtt voltunk, és külön egy házban laktunk. Azt gondolom, hogy valahol ez kicsit szimbolikus is, mert a film is egy családról, a Halálos iramban csapatáról szól, amelyben mindenki egymást támogatja, és szerintem egy igazi családnak így is kell működnie – hogy egymás támaszai legyünk.

Mi volt eddig a legnagyobb sebesség, amivel mentél?

Nem vagyok a sebesség megszállottja. Inkább azt mondanám, hogy egy kicsit türelmetlen vagyok. Nem szoktam százhússzal nyomni a gázpedált, nem őrülök meg a sebességért. Viszont szeretem az autókat és szeretek vezetni. Los Angelesben nem is lehet úgy élni, hogy nem rajongasz valamilyen szinten a kocsikért, mert annyit kell vezetni.

Magyarországnak van egy autóverseny-pályája, a Hungaroring. Ha felkérnének rá a rajongók, hogy bemutasd nálunk a vezetési kvalitásaidat, akkor igent mondanál?

Egészen biztos, hogy nem. (Nevet.) Halálfélelmem lenne, ha körülöttem száguldozna a többi autó. Viszont nagyon szívesen megnéznék nálatok egy Forma 1-es versenyt!

Fotó: Getty Images

Olvass tovább!