„Igenis orvoshoz kell fordulni, ha fájdalmas a menstruáció” – Urbán-Váradi Alexandra küzdelme az endometriózissal

2021. november 15.
Urbán-Váradi Alexandra, azaz For Her Szandra hosszú utat tett meg azért, hogy két gyönyörű gyermek édesanyja lehessen. Az interneten tartalomgyártóként is megosztja személyes történetét betegségével, az endometriózissal kapcsolatban – ezzel felhívva a követői figyelmét arra, hogy figyeljenek oda testük jelzéseire.

Fiatalabb koromban sokszor hallottam, hogy „jaj, a menstruáció ilyen, minden nőnek fáj, ki kell bírni”. Az extrém fájdalom viszont nem oké! Minden endometriózisos nőnek extrém fájdalmakkal kell szembenéznie menstruációkor?  

Nem, sőt bizonyos esetekben az endometriózis súlyossága egyáltalán nem egyenesen arányos a menstruáció alatti fájdalom mértékével. Vannak olyan nők, akiknek a legsúlyosabb, négyes stádiumú endometriózis mellett csak enyhe fájdalmaik vannak, mások pedig kevésbé súlyos endometriózissal is nagyon erősen görcsölnek. De az biztos, hogy a fájdalmas menstruáció nem normális, és mindenképpen jelezzük az nőgyógyászunknak.

Az endometriózis minden 10. fogamzáskorú nőt érinti, mégsem egyszerű a diagnózishoz vezető út. Mikor, milyen tünetek miatt és hova fordultál segítségért?

Nekem is voltak klasszikus endós tüneteim, például erős görcsök és intenzív deréktáji fájdalom a menstruáció alatt, de én is mindenhonnan azt hallottam még annak idején, hogy ez így normális, vegyek be fájdalomcsillapítót – és így is tettem. Nekem egy másik műtét kapcsán derült ki, hogy valószínűleg endometriózisom van: egészen konkrétan a köldökömben kezdett nőni egy dudor, amire azt hitték, hogy köldöksérv, így megműtöttek, de a műtét utáni szövettan kimutatta, hogy méhnyálkahártya volt a köldökömben. Én szerencsésnek mondhatom magam, hogy a testem ilyen módon is jelzett, hogy valami nincs rendben, mert ha „csak” a fájdalmas menstruáció lett volna, akkor valószínűleg sokkal később derült volna ki, hogy endometriózisom van.

Mi volt az első gondolatot a diagnózis kézhez kapásakor? 

Akkor még semmit nem tudtam erről a betegségről, nem volt ennyire a köztudatban, így a kórházból hazafele menet azonnal rákerestem a telefonomon, és teljesen ledöbbentem, mert szinte mindenhol az állt, hogy ez a betegség meddőséget is okozhat. Konkrétan sokkolt a dolog, mert akkor mi már egy ideje szerettünk volna babát, de nem akart összejönni, és akkor rádöbbentem, hogy valószínűleg ez lehet az oka.

forherszandra-endometriozis

 Miben változott az életed a diagnózis óta? 

Talán furcsán hangzik, de valahol egy picit talán hálás is vagyok ennek a betegségnek, mert olyan volt ez nekem, mint egy figyelmeztetés, hogy változtatnom kell az életmódomon, és sokkal jobban figyeljek oda magamra – testi és lelki szempontból egyaránt. Így is tettem, mert

a magam részéről szerettem volna mindent megtenni annak érdekében, hogy összejöjjön a baba, és hogy egészséges maradjak. Hála az égnek ma már két gyermek édesanyja vagyok, és eddig még nem újult ki a betegség.

Az már kezd bekúszni a köztudatba, hogy az endometriózis nem gyógyítható, de többpilléres életmódváltással és műtéttel jól karbantartható. Milyen életmódváltásra kell itt gondolni? 

Sokan sokfélére esküsznek étrend, illetve sportolás tekintetében. Én nem fogyasztok finomított lisztet és cukrot, vörös húsokat, illetve próbálom kerülni a feldolgozott élelmiszereket, és mellette heti 4-5 alkalommal mozgok. Szerintem a legfontosabb az, hogy ez tényleg egy életmód legyen, tehát ne egy pár hetes/hónapos valami, amit kampányszerűen csinál az ember, hiszen ezt főként az egészségünkért és a testi-lelki jóllétünkért tesszük, szóval meg kell találni, hogy mi az, amit hosszú távon tudunk tartani és csinálni.

Egyszerűen ment a váltás? 

Igen, mivel akkor szinte csak az lebegett a szemem előtt, hogy babát szeretnénk, így a magam részéről próbáltam mindent megtenni ennek érdekében. Ahogy megtudtam a diagnózist, azonnal életmódot váltottam. Mostanság azért már kicsit nehezebb tartanom a diétát, nekem ez nagyobb kihívás, mint a rendszeres mozgás.

Műtöttek is endometriózissal. Javult utána a helyzet? 

Igen, szerencsére jól sikerült a műtét, és gyors volt a felépülés is, de mivel négyes stádiumú endometriózisom volt, így a műtét után néhány hónapig kaptam még hormonkezelést is, és utána mehettünk lombikra.

 

 

 
 
 
 
 
A bejegyzés megtekintése az Instagramon
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

 

Urbán-Váradi Alexandra (@forherszandra) által megosztott bejegyzés

Konkrét számok nélkül, nagyságrendileg mennyi pénzre van ma Magyarországon szükség ahhoz, hogy valaki megfelelő, gyors ellátásban részesüljön és a speciális élelmiszereket finanszírozni tudja? 

Én nagyon bízom benne, hogy a közeljövőben sikerül pozitív változásokat elérni ezzel kapcsolatban, mert a jelenlegi helyzet finoman szólva nem túl biztató, és csak még inkább megnehezíti az endometriózissal küzdő nők egyébként sem egyszerű helyzetét.

Vezető meddőségi okok között szerepel az endometriózis. Az első gyermeketek lombikkal, a második viszont már természetes úton született. El sem tudom képzelni azt a lelki terhet, amin keresztül mehettetek. Hogyan emlékszel vissza a lombikos időszakra és utána a gyermekáldásra? 

A lombik valóban nagyon megterhelő volt testileg és lelkileg, illetve anyagi szempontból is. Nehezen dolgoztam fel, hogy lombikoznunk kell, mert valahogy soha nem merült fel bennem az, hogy nekem problémát okozhat majd a teherbe esés. Amit még nagyon nehezen viseltem, az a sok várakozás, talán ez volt a legidegőrlőbb az egészben: várni a sok vizsgálatra, eredményekre, illetve nekünk többször is tolódott a lombik kezdése, mert mindig volt valami egészségügyi ok, ami miatt csúszott a dolog. Elképesztően lassan teltek akkor a napok és a hetek, de amikor végre elkezdhettük, onnantól valahogy felgyorsult az egész és elmondhatatlanul boldogok voltunk, amikor kiderült, hogy elsőre sikerült. El sem tudom képzelni, hogy miken mehetnek keresztül azok, akik már a sokadik lombikon vannak túl, engem ez az egy is megviselt – lelkileg sokkal inkább, mint testileg. De megérte és hálás vagyok azért, hogy nem is kellett újra lombikra mennünk, amikor eldöntöttük, hogy szeretnénk még egy gyermeket, ugyanis a kisfiam természetes úton fogant meg, ráadásul meglepően gyorsan.

Hihetetlen intim, de fontos erről beszélni az interneten. Mi motivál? Szoktál privát üzeneteket kapni endometriózissal kapcsolatban? 

Igen, szoktak írni nekem ezzel kapcsolatban és nagyon örülök minden ilyen üzenetnek, mert szerintem már az is szuper, ha egyáltalán már felmerül az, hogy esetleg valami nem okés és megkérdeznek valakit erről a betegségről, hogy informálódjanak. De van, aki a saját történetét meséli el nekem, és nagyon hálás vagyok azért, ha valaki ennyire a bizalmába fogad, hogy egy ilyen intim dologról írjon nekem. 

Azért beszélek erről a betegségről és azért tartom egy fontos „ügyemnek”, mert szeretném, hogy minél több nő tudjon arról, hogy mi is az endometriózis és mit okozhat.

És hogy igenis forduljanak orvoshoz, hogy ha fájdalmas a menstruációjuk, ha napokig csak fekszenek otthon, és csak kapkodják be egymás után a fájdalomcsillapítókat hasztalan, mert ez nem normális és nem kell így lennie.

Ma kezdődött a marieclaire.hu-n a Hol fáj? egészségtémákkal foglalkozó hetünk. Ha egy egészségtudatossággal kapcsolatos mondatot írhatnál ki egy óriásplakátra, mi lenne az? 

Figyelj oda a tested jelzéseire!

Szandra az Élet endometriózissal kampányban is tészt vesz, mert szeretne segyteni sorstársain. A kampányt  az Endometriózis Magyarország szervezi azért, hogy az érintett nőknél minél előbb diagnosztizálják a betegséget. Annál nagyobb esélyük van a tünetek enyhítésére, megszüntetésére.