Egy évet veszítenek a nők a fájdalmas menstruáció miatt

2021. március 29.
Az endometriózissal élő nők havonta átlagosan 3 napot szenvednek a fájdalmas menstruáció miatt, és kilenc év is eltelhet, mire diagnózist kapnak. Ha összeadjuk ezeket a napokat, az érintett nők majdnem egy egész évet töltenek fájdalomban – ahelyett, hogy teljes életet élnének.

Március az endometriózis tudatosság hónapja, aminek utolsó szombatján rendezték meg az endometriózis világnapját. A március 27-i rendezvénnyel és az endometriózis tudatosság hónappal a szervezők idén is a figyelemfelhívásra és tájékoztatásra helyezték a hangsúlyt, mert még mindig nagyon sokan hiszik azt, hogy a fájdalmas menstruáció normális dolog, el kell fogadni – pedig a hátterében akár a meddőséghez vezető endometriózis is állhat. Ez a betegség ma a termékeny korú nők 10%-át érinti Magyarországon. Számukra létfontosságú, hogy időben felismerjék a problémát.

endometriozis-fajdalmas-menstruacio

Az endometriózissal küzdő nők állandó harcban állnak az idővel. A diagnózisig akár kilenc év is eltelhet, amely idő alatt akár hónapról hónapra elviselhetetlen fájdalommal kell megküzdeniük, kiesve a mindennapok körforgásából, és elveszítve akár 12 hónapnyi élményt az életükből 10 év alatt. Minden második fájdalmas menstruációval küzdő nő érintett, de csak csendben tűri a kínokat, mert a közhiedelem szerint ez a női lét velejárója. Ennek azonban nem kellene így lennie, mert a fájdalmas menstruáció nem normális, hanem az endometriózis egyik legfőbb tünete. Elkötelezetten dolgozunk azért, hogy a lehető legszélesebb körben ismertté váljon a nők százezreinek mindennapjait megkeserítő betegség, az endometriózis” – mondja Salamon Adrienn, az „Együtt könnyebb” Női Egészségért Alapítvány elnöke, aki munkatársaival együtt évek óta dolgozik azon, hogy az üzenet minél többekhez eljusson, hiszen a meddő nők 40%-a emiatt a betegség miatt képtelen teherbe esni.

Aki szeretne addig is tájékozódni az endometriózissal kapcsolatban, az alapítvány hiteles egészségügyi honlapján rengeteg hasznos információt talál. Ráadásul olyan, endometriózissal élő nők személyes történeteivel is megismerkedhet, akik a pontos diagnózisnak és a megfelelő kezelésnek köszönhetően ma már teljes életet tudnak élni, sőt családot is tudtak alapítani. 

Fotó: GettyImages

Olvass tovább!