Miért lett olyan gyakori a meddőség?

2021. december 31.
Magyarországon több százezer embert érinthet a meddőség, becslések szerint a párok körülbelül negyede akad el a gyerekvállalás útján.

Kései gyerekvállalás

 „Sokan egészen egyszerűen túl sokáig várnak az elköteleződéssel, akár azért, mert önhibájukon kívül nem találták meg a megfelelő társat, vagy mert nem megfelelő az anyagi helyzetük, nem merik bevállalni a gyereket a bizonytalan állás, lakhatás mellett. Az idő pedig telik, egészen addig, míg a teherbeesés egyre nehezebb és nehezebb lesz. A kései gyermekvállalásnál ráadásul már olyan betegségek is gyakrabban felüthetik a fejüket, amelyek akadályozhatják a fogantatást” – mondta el Soltész Krisztina klinikai szakpszichológus, a Budai Termékenységi Centrum (BTC) szakmai vezetője. Hozzátette: gyakori az ismeretlen eredetű meddőség, vagyis, amikor az orvosok nem találják a probléma okát.

meddoseg-termekenyseg-problemak-okok

Környezeti ártalmak

A szakember szerint az étel és az ital, amit elfogyasztunk, a levegő, amit beszívunk egyre szennyezettebb, és ezek a külső tényezők is vezethetnek meddőséget okozó elváltozásokhoz, betegségekhez, hormonális kilengésekhez.

Krónikus stressz

A meddőség kialakulásában szerepet játszhat a biológia, a szociális környezet és a psziché is. A krónikus stressz szomatikus betegséget okozhat, s ha ezek a betegségek kapcsolatban állnak a reprodukciós szervekkel, akkor meddőség alakulhat ki. „A krónikus stresszre való hajlam gyökerei jellemzően a gyermekkorból erednek, például a szülőkkel való kapcsolatból, kötődésből, a szülői bánásmódból. Ezek a megélt és fel nem dolgozott traumák is hozzájárulhatnak a krónikus stressz fennállásához” – mondta el a BTC szakmai vezetője.

A tökéletesség hajszolása

„Felgyorsult, ingerekben gazdag hétköznapjainkban, a munkában való folyamatos pörgésben, az állandó online jelenlétben nehéz megtalálni a nyugalmat” – jelentette ki Soltész Krisztina. A korunkra jellemző tökéletességre törekvés, a szülőség piedesztálra helyezése, az állandó megfelelési kényszer a szakember szerint szintén fokozza a megélt stresszt, ezek aztán összeadódnak és az ideg-immun-hormonrendszer harmóniájának felborulásához vezethetnek, ami pedig gátolhatja a teherbeesést.

Szervi okok, elakadások

A szakértő szerint fontos lenne, hogy a párok ne várjanak sokat és ha nem jön a baba, keressenek fel meddőségre specializálódott szakembereket. „Emellett foglalkozni kell a lélekkel. Pszichológiai szűrővizsgálat segítségével megállapítható, hogy a stressz mennyire terheli a páciens testét, illetve milyen mélységű pszichológiai segítségre van szükség a javuláshoz. A psziché támogatásával a párok közelebb kerülhetnek a termékenységi problémák megoldásához” – tette hozzá Soltész Krisztina.

Fotó: GettyImages

Olvass tovább!