Meddőség: a nők magukat hibáztatják, a férfiaknál csak orvosi probléma

2020. június 29.
Sokan még ma is úgy gondolják, hogy a meddőség kifejezetten a nők problémája. Pedig az esetek húsz-harminc százalékában a férfiakon múlik egy pár terméketlensége. Nem meglepő módon, teljesen máshogy viszonyulnak a férfiak és a nők a meddőséghez, és a párkapcsolatot is eltérő módon viseli meg, ha a nő, vagy ha a férfi az oka annak, hogy nem sikerül a fogantatás.

Sosem könnyű szembesülni a meddőség diagnózisával, bármelyik fél problémája is álljon a hátterében. Ám a Journal of Sexual Medicine című orvosi szaklapban megjelent tanulmány szerint eltérő módon szenvedi meg a párkapcsolat azt, ha a férfi terméketlensége okozza, mintha a nőé. Ha a férfi a meddő egy párkapcsolatban, annak kisebb hatása van a pár szexuális és személyes életének minőségére, mintha a nő problémája az oka annak, hogy nem sikerül a teherbe esés.

A nők magukat hibáztatják

Nem meglepő módon „a nők úgy érzik, az ő hibájuk, bármi is legyen az oka – mondta dr. Marie Davidson, az Illionis-i Termékenységi Központ pszichológusa. – Még ha nem is érzik így, akkor is meg akarják védeni a férjüket az érzéseiktől.”

Ha a férfi miatt meddő egy pár, a konfliktust a pár tagjainak eltérő megküzdési módszereik okozhatják a pszichológus szerint. A férfiak lehet, hogy nem akarnak aggódni vagy folytatni a kezelést addig, míg pár hónapig nem próbálkoznak. A nők viszont általában azonnal a megfelelő kezelést keresik, mert aggódnak, hogy kifutnak az időből. Ez ugyanakkor nagy nyomást helyez a férfiakra, mivel a nők azt mondhatják, „nem várhatunk, a petesejtek minősége romlik az idővel” – mondta dr. Davidson.

Olvastad már?

Övön aluli ütés

A férfi meddőség diagnózisa általában teljesen váratlanul éri a férfiakat. „Nem tudják, hogyan kezeljék” – hívta fel rá a figyelmet dr. Paul Turek, a férfi meddőségre és szexuális egészségre specializálódott urológus. A férfiak az okokat keresik, azon tűnődnek, vajon a gyerekkorukban történt-e valami, megrúgták-e őket focizás közben, vagy a kollégiumban történt-e valami. Mivel a férfi meddőségről sokkal kevesebbet hallani, mint a nők termékenységi problémáiról, ezért általában sokkal nagyobb sokkot okoz a diagnózis a férfiak számára. „Biológiai identitáskrízis, amire a férfiakat nem készítik fel életük során” – mondta az urológus.

A 31 éves Adam sem volt felkészülve rá. Sokkolta, amikor kiderült, hogy nagyon alacsony a spermaszáma. „Úgy gondoltam mindig, hogy a testem remekül működik, és terv szerint érkeznek majd a gyerekek” – mondta a fiatal férfi, aki először úgy érezte, hogy a diagnózis csak tévedés lehet. Kevesebbnek érezte magát, majd hihetetlenül szomorúnak.

„Olyan érzés, mintha mindenkit cserben hagytam volna, és úgy érzem magam, mintha kívülálló lennék a világ többi férfija mellett.”

Az általános elvárás a férfiakkal szemben a társadalomban, hogy bármikor készen álljanak a gyermeknemzésre. „Most már tudom, hogy nem ez a helyzet, ám ettől nem érzem jobban magam. Az önbizalmam összetört. Őszintén megmondom, másodrendűnek érzem magam a diagnózis óta” – mondta Adam. 

Termékenység, erő és férfiasság

A közbeszédben előforduló olyan kifejezések, amik a férfi nemi szervekkel kapcsolatosak (tökös megoldás volt, növesszen tököt, stb.) azt a társadalmi-kulturális hiedelmet erősítik, hogy az egészséges herék életképes spermiumot állítanak elő, ami az erő, kurázsi, férfiasság szimbóluma.

Adam rengeteg időt töltött azzal, hogy minden fellelhető tanulmányt elolvasson a témában. Átesett három biopszián, hogy a mesterséges megtermékenyítéshez spermát vegyenek tőle. „A legrosszabb része, hogy minden mindig úgy tűnt, rendben van, így mindig volt ok arra, hogy újra megpróbáljuk. A mi lenne ha egy nagyon erős drog.”

Adam spermái nem termékenyítették meg a felesége petesejtjeit, pedig hatvan petesejt estében próbálkoztak, számos hormonkezelésen esett át Zoe. Ekkor döntöttek úgy, hogy spermadonort vesznek igénybe, ám nem akárkit: Adam testvérét. „Fantasztikus, mire képes az akarat és az elfogadás egy ilyen helyzetben”– mondta a férfi, akinek megkönnyítette a keserű pirula lenyelését, hogy a testvére lett a spermadonor, különösen, amikor a felesége végre teherbe esett. „Irigylek mindenkit, akinek nem kell ilyen döntéseket meghoznia az életében, mint amire mi kényszerültünk” – tette hozzá. 

Egy anekdota szerint, amikor egy nő elesik a járdán, önmagát hibáztatja az esésért, ám ha a férfi botlik meg, úgy néz a járdára, mintha az lenne a hibás. A nők valóban hajlamosabbak magukat hibáztatni, ha kudarc éri őket, mint a férfiak. Talán tanulhatunk valamit a férfiaktól a meddőséggel kapcsolatban is. A pszichológus szerint sok férfi orvosi állapotként tekint a terméketlenségre, nem erkölcsi bukásként. Sokuk szerint nincs nagyobb hatása a férfiasságra, mint bármilyen más sérülésnek, rendellenességnek vagy betegségnek. Ám talán az volna a lelki egészség szempontjából a legjobb út, ha a férfiak és nők egyaránt megértenék, hogy nem az számít, ki a meddőség oka. Minél hamarabb túl tud lépni ezen a pár, annál hamarabb következhet a probléma igazán fontos szakasza: megtalálni a megoldást.

Olvass tovább!

Forrás: Insider
Fotó: Unsplash