Magyar nők a cseh meddőségi klinikákon: „Belevágtunk a brnói projektbe”

2021. szeptember 16.
Morvaország fővárosát évente több ezren látogatják meg. Brnora rákeresve sokkal több információt találunk meddőségi klinikákról, mint a legjobb sörfőzdékről. Nem véletlenül. A csehek felismerték, hogy a meddőség mekkora gondot jelent világszerte, és egy jól működő rendszert építettek ki, amelynek egyik bástyája épp az említett város.

Ma Magyarországon körülbelül 150 ezer párt érint a meddőség problémája, és a kivizsgálások időnként azzal a megállapítással végződnek, hogy az egyetlen járható út számukra az idegen petesejt beültetése, amelyet adományozás útján lehet megszerezni. Számos magyarázat lehet arra, hogy egy nő miért nem tud teherbe esni, az okok között szerepel a petefészek korai kimerülése, a kemo- vagy sugárterápia miatt kialakuló korai menopauza, az előrehaladott életkor és egyéb nőgyógyászati betegségek. De akkor is csak a petesejt-adományozás jöhet szóba, ha a nő valamilyen súlyos, örökletes betegséget adhatna át az utódnak.

meddoseg

Magyarországon jelenleg nagyon bonyolult az adományozás, és bizonyos része nem is életszerű. Az adományozó egy 35. életévét nem betöltött, nagykorú, cselekvőképes ember lehet, akinek legalább egy saját gyereke született már. Lehet rokon, közeli hozzátartozó, illetve anonim adományozó. Ez utóbbi – ellenszolgáltatás nélkül – az egészségügyi szolgáltató számára, vagyis nem egy konkrét párnak adományozhat. Ennek ellenére találni olyan hirdetéseket, amelyekben fiatal nők – pénz reményében – felkínálják a petesejtjeiket. A kórházak is nehéz helyzetben vannak, mert annak kiderítése, hogy a felajánló ténylegesen rokon-e, nem mindig könnyű feladat.

Itthon a Versys Clinics Humán Reprodukciós Intézet publikálta az eredményeit, amelyek anonim vagy rokoni adományozásból jöttek létre. A Versys Clinicshez kapcsolatható ivarsejtbank.hu jelenleg is keres donorokat, de a honlapjukon jelzik: „Fontos tudnod, hogy az adományozás ingyenes, a donorok költségtérítésben részesülnek a törvény által meghatározott módon.” 2019 tavaszán a rendőrség megjelent a cég irodáiban, emberi test tiltott felhasználásának gyanúja miatt nyomoztak ismeretlen tettes ellen. Vereczkey Attila, a cég ügyvezetője akkor úgy vélte, a vizsgálódás a petesejt-donációs meddőségi kezelésekre irányult. A 24.hu-nak nyilatkozott az ügyben Török Attila, a Magyar In Vitro Fertilizációs Társaság elnöke, aki arról beszélt, hogy a magyar lombikbébi-klinikák harmincéves működése alatt a Versysen kívül máshol nem fordult elő anonim petesejt-adományozás. A petesejtdonorsággal kapcsolatban több kérdést is feltettünk a cégnek, ám megkeresésünkre nem reagáltak.

Ebben a helyzetben nem csoda, hogy aki érintetté válik – és pénze és lehetősége is van külföldi kezelésben is gondolkodni –, pillanatok alatt rátalál Brnóra, és a cseh városban működő rengeteg klinikára. Ehhez nem is kell túl sokat kutakodni, számos intézmény magyar nyelven kínálja a szolgáltatásait. A meglehetősen jó (60-65 százalékos) sikerarányt ígérő klinikákon 5000-6000 euró (körülbelül kétmillió forint) egy beültetés.

Szerző: Zimre Zsuzsa Fotó: Jonas Gratzer by LightRocket és Catherine Falls by Moment – Getty Images

A cikk folytatását keresd a friss Marie Claire magazinban!