Bírósági döntés született arról, hogy a házimunka is munka

2022. február 09.
Az anyák számára ez különösen fontos és figyelemfelkeltő lépés egy olyan járvány kellős közepén, amikor nekik kell már évek óta a vállukon vinniük a családokban a láthatatlan és fizetetlen munka terheit. Ha megkapnák azt a fizetséget ezért a munkáért, ami jár, teljesen megváltoztatná a társadalomban a helyzetet.

Az anyasággal és családdal járó munka gyakran láthatatlan, és szinte soha nem tekint úgy rá a társadalom, mintha teljes munkaidős állás lenne. Különösen a járvány alatt nőttek meg az anyák terhei, miközben az izolációval és a home office-szal is meg kell birkózniuk. Az anyák – és szerencsére egyre több apa is – felismeri és tudatosítja, hogy a szeretteinkről való gondoskodás is munka, még akkor is, ha a világ csak lassan hajlandó ezt elismerni. Legutóbb Kenyában hozott olyan döntés a bíróság, melyben egy válóper során született az a döntés, hogy kompenzáció illeti meg a nőt, mivel ő végezte a házimunkát a házasságban, hivatalosan is elismerve ezzel, hogy a házimunka is munka. Az is nagyon fontos, hogy ezzel elindult egy nagyon fontos diskurzus a háztartáson belüli teendők értékével kapcsolatban.

birosag-hazimunka-elismeres

Mary Wambui egyébként, aki 13 évig volt együtt férjével, a közös házuk felét kapta meg azért, mert egyedül viselte a háztartás terheit. „Nagyon megkönnyebbültem, miután megszületett az ítélet, úgy éreztem, nem vesztek kárba azok az évek, amiket együtt töltöttünk” – mondta a háromgyermekes anya. 

A nyugati társadalmakban sem egyértelmű, mennyire számít bele a házimunka és a családért végzett láthatatlan munka az asszonytartás és a tartásdíj megállapításába, még ma is gyakran hangzik el az a mondat: te hogy lehetsz fáradt, hiszen egész nap itthon voltál a gyerekekkel?! Ám nemcsak a társadalmi egyenlőség, de a nők mentális és fizikai egészsége szempontjából is nagyon fontos lenne, ha a kettős mérce minél jobban elhalványulna, és felismernénk, mennyire sok energiát igényel a család körüli feladatok elvégzése.

Forrás: Parents Fotó: Unsplash

Olvass tovább!