Tökéletesen ragadja meg egy képregény a szülők közötti kettős mércét

2022. január 28.
2022-t írunk, és még mindig nagyon erősen jelen van a társadalomban az apák és anyák közötti kettős mérce. A heteroszexuális párkapcsolatokban az apák még mindig bezsebelhetik az elismerést, ha bármi olyat megtesznek, amit amúgy egy apának eleve illene, míg az anyáknak kell megbirkózniuk a hétköznapok nehezebb részével, és ezért is inkább csak kritikára számíthatnak. Hiszen nem dolgoznak semmit. Mary Catherine Starr illusztrátor rajzai tökéletesen ragadják meg a frusztráló kettős mércét az apa és anya között.

Mary Catherine Starr művész, jógatanár és nem mellesleg két gyermek édesanyja. A Massachusetts állambeli Cape Codban él családjával, itt készíti a @momlife_comics illusztrációit az Instagramra. Legutóbbi posztjában olyan sorozatot osztott meg, melyek a szülőségben tapasztalható kettős mércére világít rá, megmutatva a legnagyobb különbségeket abban, hogy a társadalom mit gondol (és gyakran hangosan ki is mond), amikor egy anya és egy apa ugyanazt csinálja. 

apa-anya-kettos-merce-kepregeny

A képek, nem meglepő, de azonnal nagy visszhangot kaptak a közösségi oldalakon, gyorsan ez lett Starr eddigi legnépszerűbb posztja. „Elegem van abból, hogy a társadalom állva tapsol az apáknak, amiért a legalapvetőbb szülői feladatokat elvégzik, míg az anyáktól a tökéletességet várják el” – mondta Starr a Huffington Postnak.

Az illusztrációkon látható élethelyzetek Starr saját tapasztalataiból táplálkoznak. Anyaként úgy érzi, hogy az apáknak sokkal alacsonyabban van a léc, még akkor is, ha képesek lennének megugrani ennél jóval többet is. „Annyi mindent mondtak nekem az emberek, amiket a férjemnek sosem mondtak volna – meséli. – Például egyszer, amikor a lányom még kisebb volt és babakocsiban toltam, megnéztem a telefonomat. Az egyik szomszéd azonnal rám szólt, hogy a gyerekre kellene figyelnem a telefon helyett. Tudom, hogy soha nem mondta volna ezt a férjemnek.”

Egy másik példa, amit valószínűleg a legtöbb anya átélt már, de számos mém is táplálkozik ebből a helyzetből: amikor az apa bébiszitteli a gyereket. „Ez nem egy dicsőséges, hősi tett vagy bármi, amiért dicséret járna. Emberek, egyszerűen azt teszi, amit egy szülőnek tennie kell a saját gyerekével” – mutatott rá Starr.

„A legtöbben megkérdezik, ki vigyáz a gyerekre, ha elutazunk vagy elmegyünk valahova a barátainkkal. De egy apától megkérdeznének ilyet?! – mutat rá egy újabb pontra a művész. – Az anyáktól azt várják, hogy maradjanak otthon, ne dolgozzanak, ha a gyerek beteg, de az apáktól soha ilyet nem várnának el. Az apáknál fel sem merül, hogy ők is lehetnek ugyanolyan rugalmasak az idejüket illetően, mint az anyák, ha valami történik a gyerekkel.”

Frusztráló kettős mérce

A kommentek között természetesen rengeteg szülő állt elő a saját hasonló történetével, ezzel is alátámasztva, hogy a szülőség kettős mércéje igenis létezik, és nagyon frusztráló. „Elkísértük a gyerekeket osztálykirándulásra, és a tanár megköszönte az apáknak, hogy szabadságot vettek ki, hogy eljöhessenek. Azt gondoltam: hm, én is dolgozok, tanítónő!” – írt egy példát az egyik anyuka. „Mi van akkor, ha az apának nem sikerült rendesen ráadni a ruhát a gyerekre, vagy nem az időjárásnak megfelelő ruhákat választ: elragadó! Mi van, ha egy anya csinál ilyet: nem törődik a gyerekével” – írta másvalaki. 

apa-anya-kettos-merce-kepregeny

Starr hangsúlyozta, hogy a képregények célja nem az, hogy az apákat bántsák. Arra akarta felhívni a figyelmet, hogy tudatosítsuk magunkban jobban, mennyire máshogy nézünk az apákra és anyákra, amikor ugyanazt teszik. „Azt remélem, hogy ha többet beszélünk erről a kettős mércéről, annál hamarabb megváltozhat ez a hozzáállás.”

Forrás: The Huffington Post Fotó: Unsplash

Olvass tovább!