5 fontos kérdés, amit mindenképp tisztáznunk kell összeköltözés előtt

2021. november 27.
Rengeteg félreértést és vitát megspórolhatunk vele később, ha nyíltan megbeszéljük azokat a kérdéseket, melyek keretet adhatnak az együttélésnek. Nem sak a pénzügyekről, de a céljainkról és más gyakorlati dolgokról is érdemes ilyenkor szót ejteni.

Úgy érezzük, hogy készen állunk a nagy összeköltözésre? Bár teljesen magától értetődőnek tűnhet a kapcsolatunkban ez a lépés, ami új szintre emeli a közös életünket, mégis vakmerőség azt gondolnunk, hogy a gyakorlati jellegű kérdések – úgymint pénzügyek, közös célok, barátok és ismerősök felbukkanása  például – maguktól elrendeződnek. A majd úgyis lesz valahogy típusú hozzáállás komoly konfliktusok forrása lehet még a legharmonikusabb párkapcsolatokban is. „A legtöbbször, amikor egy pár meghozza azt a fontos döntést, hogy összeköltöznek, feltételeznek bizonyos dolgokat arról, hogy a párjuk mit, hogyan szeretne – mondta dr. Sabitha Pillai-Friedman, a Widener Egyetem emberi szexualitás programjának professzora. – Ha ezek a dolgok a felszínre kerülnek, és megvitatják őket, sokkal kisebb esélyt hagynak az egymásból való kiábrándulásra és neheztelésre később.” A szakember azt is elmondta, melyek azok a kérdések, amiket jobb tisztázni, mielőtt összebútorozunk szerelmünkkel.

osszekoltozes-5-kerdes

Ki mit fizet?

Hasonló kérdések még: Ki mit hoz? Mit veszünk közösen? Mire van még szükség?

Miért fontos ez? „Elengedhetetlen megbeszélni a pénzügyeket összeköltözés előtt – jelentette ki Andrea Syrtash párkapcsolati szakértő. –A pénzkérdés minden párkapcsolatban jelen van, ám ha előre tisztázzuk a leosztást, elkerülhetjük a gyakori pénzen való vitákat. Döntsük el, hogy lesz-e közös bankszámlája a háztartással kapcsolatos kiadásoknak, és ha igen, ki kezeli ezt. Nem ritka, hogy az egyik fél költkező, a másik spórolós egy párkapcsolatban. Nem baj, ha nem értenek egyet a pénz elköltésének minden apró részletével, egészen addig, míg emlékeztetik magukat arra, hogy az együttélés egy olyan partnerség, amiben egy olyan arany középúton találkoznak az egyéni igények, ami még mindegyik fél számára kényelmes.”

„Itt kell megbeszélnünk például a háziállatokkal kapcsolatos kérdéseket, és a magán egészségügyi kiadásokat is – tette hozzá Pillai-Friedman. – Ha mindkét fél hoz magával házi kedvencet, kijönnek egymással? Felmehetnek a kanapéra, ágyra, konyhapultra, stb?”

„De itt kell megbeszélnünk a vallási különbségekkel és szimbólumokra vonatkozó szabályokat is. Ha az egyik fél tegyük fel zsidó, a másik keresztény, fontos kérdés lehet például a karácsonyfa” – sorolta Pillai-Friedman. 

Kinek a nevén legyen a bérlemény?

Miért fontos ez? Ha béreljük a lakást, az is kényes, ám fontos kérdés lehet, kinek a neve szerepel a bérleti szerzőésben. „Mindkét fél bekerül a papírokba? Nem kellemes azon gondolkozni az összeköltözés küszöbén, mi lesz, ha esetleg mégsem működik a kapcsolat, ám ezeket a szálakat jobb már az elején kibogozni, és fontos, hogy mindenki tisztán lásson” – mondta Syrtash.

Ki vásároljon be és ki főzzön?

Hasonló kérdések még: Milyen gyakran takarítsuk például a fürdőt? Főzünk vagy mosogatunk inkább? Milyen gyakran visszük ki a szemetet? Minden este? Csak ha tele van?

Miért fontos ez? „Ezek a kérdések a házimunkáról szólnak. Nagyon fontos, hogy tisztázzuk a feladatokat és kidolgozzuk, kinek mi lesz a feladata, mely helyiségekért felel – mondta Syrtash. – A legtöbb párnak megvan a maga rutinja, általában egy-egy ember egy nagy területért felel. Addig, amíg a felek megcsinálják a vállalt feladatokat és nem marad egy valakire minden, a dolog rendben is van.”

A szakember szerint még mindig jobb, ha a pár túltervezi ezt a területet. „Én mindig azt javaslom, hogy készítsenek egy részletes listát, és aszerint osszák fel a teendőket” – mondta Pillai-Friedman. 

Mi a véleményünk a vendégekről? Meddig maradhatnak?

Hasonló kérdések még: Van olyan tévéműsor, amit mindig nézünk? Milyen az időbeosztásunk? Korán kelő vagy későn fekvő emberek vagyunk?

Miért fontos ez? Senki sem vágyik arra, hogy hetente három este arra érjen haza, hogy a párja a testvéreivel éppen az aktuális kedvenc reality show-ját nézi. „Ha már randizunk egy ideje, valószínűleg legalább nagy vonalakban van elképzelésünk arról, milyen műsorokat szeret a másik, mennyire társasági ember, mikor kel és fekszik – monta Syrtash. – Ám még így is fontos egy rendszert felépíteni, ha hivatalosan is közös lesz a lakhelyünk. Lehet, hogy egyikünk spontán típus, míg a másiknak fontos az előre tervezés. Ebben az esetben a határok lefektetése segít mindkét félnek, ha valakit áthív magukhoz például. Így lépésről lépésre találhatjuk ki, mi lesz a megfelelő mindkettőnk számára.”

Mi a célja az összeköltözésnek?

„Erről általában nem beszélnek a párok – mondta Pillai-Friedman. – A cél sokféle lehet: spórolni a bérleti díjon (ez nem hosszú távú terv), szeretnek együtt lenni és majd kiderül, hogy megy. Össze akarnak házasodni vagy élettársi kapcsolatban élni egy bizonyos idő után. Ám jó, ha mindketten ugyanazt várják az összeköltözéstől.”

Forrás: Huffington Post Fotó: Unsplash

Olvass tovább!