Ő Olena Zelenska, az ukrán first lady, az oroszok kettes számú célpontja

2022. március 10.
Volodimir Zelenszkij ukrán elnök felesége, Olena Zelenszka szívhez szóló nyílt levéllel állt ki a nyilvánosság elé. Ahogy leírta, ezzel szeretne egyszerre válaszolni a nemzetközi média hozzá intézett interjúkérelmeire és kérdéseire. De kicsoda az ukrán first lady?

A közösségi oldalán közzétett nyílt levélben Olena Zelenszka a háború borzalmait sorolja, ahogy ő fogalmaz: tanúságot tesz róluk. Kijelenti, hogy a megszállás békés civilek legyilkolása valójában, ír az áldozatokról, gyerekekről, felnőttekről, többeket név szerint megemlítve. „Ha Oroszország még egyszer azt állítaná, hogy nincs háború a civil lakosság ellen, én leszek az első, aki majd ezeket a neveket kiáltja” – fogalmaz Olena Zelenszka, aki egyúttal megköszönte a nemzetközi közösségnek az összefogást, az eddigi segítséget, ugyanakkor megismételte férje repüléstilalmi zónára vonatkozó kérését.

„Ha nem állítjuk meg Putyint, aki nukleáris háborúval fenyeget, a világ semelyikünk számára nem lesz biztonságos hely” – hangsúlyozta Zelenszka.

Olena Zelenszka a Krivij Rih nevű ukrán városban született 1978-ban, akkor még a Szovjetunióban. Későbbi férjével, Volodimir Zelenszkijjel a Krivij Rih Nemzeti Egyetemen találkozott, ahol Olena Zelenszka építészetet tanult. A pár 2003-ban házasodott össze 8 év együttjárás után. 

Volodimir Zelenszkijnek nem volt semmilyen politikai tapasztalata azelőtt, hogy 2019-ben Ukrajna elnökévé választották volna, ám pillanatok alatt karizmatikus háborús államférfivá vált. Olena Zelenszka pedig az oroszok által lerohant ország first ladyje lett. Zelenszkij ezt a helyzetet úgy jellemezte, hogy a családja, beleértve a feleségét is, Moszkva második számú célpontja ő utána, mivel ő az első számú célpont. (Amerika felajánlotta Volodimir Zelenszkijnek, hogy kimentik őt és családját Kijevből a háború kirobbanása után nem sokkal, ám Zelenszkij kitartott amellett, hogy az országában a népével kell maradnia és együtt küzdenie. „A harc itt van. Fegyverre van szükségem, nem fuvarra” – mondta az elnök az amerikaiaknak.) Olena Zelenszka tehát még mindig Ukrajnában van két gyermekükkel, a 17 éves Oleksandrával és 9 éves Kirilóval, ám férjével az orosz invázió kezdete óta nem találkoztak. Zelenszka és a gyerekek óvóhelyen vannak. 

A magánéletét mindig igyekezett óvni, férje politikai ambícióit is erősen ellenezte Zelenszka. „Jobban szeretek a háttérben meghúzódni. A férjem mindig az előtérben van, én sokkal jobban érzem magam az árnyékában” – mondta Olena Zelenszka 2019-ben az ukrán Vogue-nak. Olena Zelenszka profi vígjátékíró, ezt a szerepet azután sem adta fel, hogy Ukrajna első asszonya lett. Forgatókönyveket írt a közelmúltig is a Kvartal 95 Stúdiónak, annak a produkciós cégnek, melyet férje alapított 2003-ban. Az Independent értesülései szerint annak a vígjátéknak is ő írta a forgatókönyvét, mellyel Volodimir Zelenszkij befutott színész lett Ukrajnában. A Servant of the People című sorozatban Zelenszkij egy svindler politikust alakított.

Olena Zelenszka folyékonyan beszél angolul és Ukrajna egyik legbefolyásosabb nője. Olyan ügyek mellett állt ki férje elnökké választása óta, mint a gyermekek megfelelő táplálkozása és a családon belüli erőszak elleni harc. Zelenszkának köszönhetően Ukrajna is bekerült a biarritzi egyezménybe 2019 decemberében, melyben a G7 országok a nemek közötti egyenlőséget deklarálták. Emellett az UNICEF-fel karöltve próbálta modernizálni az iskolai étkezési rendszert Ukrajnában. „Ha mindenbe belekapok, az nem fog működni, így a csapatommal úgy döntöttünk, hogy egyszerre csak bizonyos feladatokra koncentrálunk, mint a gyermekek egészsége, az egyenlő lehetőségek országunk minden lakója számára és a kulturális diplomácia” – mondta Olena Zelenszka szintén a Vogue-interjúban.

Ez utóbbi részeként Zelenszka az ukrán divattervezők és divat ikonjává vált. Nyilvános megjelenéseire mindig ukrán dizájnerek munkáiban érkezett. „Nagy örömmel tölt el, amikor New Yorktól Párizsig megkérdezik, ki tervezte a ruhámat. És megkérdezik – mondta Olena Zelenszka. ​​– Közel sem lenne olyan izgalmas egy nagy márka nevét mondanom, amit úgyis ismer mindenki, viszont nagyon jó érzés az ukrán tervezőket népszerűsíteni a világban.”

olena-zelenszka-ukrajna-haboru

A háború kitörése után Zelenszka a közösségi oldalakat az ukrán követői biztatására használta. Az Instagramon 2,1 millió követővel rendelkező first lady általában a családtagjairól és a hivatalos utakról osztott meg képeket korábban, és most itt számolt be a háború borzalmairól is. „A háború ellen vagyunk és nem mi támadtunk először. De nem adjuk fel. Figyelj, világ! A ti országotok békéjéért is harcolunk –írta legutóbbi videója mellé, melyet eddig több mint egymillióan láttak. – Ma nem esek pánikba és nem sírok. Nyugodt leszek és magabiztos. A gyerekeim figyelnek. És én mindig itt leszek nekik. És a férjemnek. És nektek.”

Forrás: Insider Fotó: Getty Images

Olvass tovább!