Civilek fejlesztettek platformot a hatékony segítségnyújtásért

2022. március 11.
Civil összefogás eredményeként elindult a hogysegits.hu információs online platform. Az alig néhány nap alatt felállított oldal segít koordinálni és még hatékonyabbá tenni a menekültválság körüli segítségnyújtást, összekötve a tenni vágyó civileket a professzionális segítő szervezetekkel.

Az Ukrajnából érkező menekülthullám talán korábban sosem látott összefogásra ösztönözte a magyar lakosságot, de az elmúlt napokban az eleve kaotikus helyzetet sokszor a segítségnyújtás szervezetlensége is tetézte. A tapasztaltabb civil szervezetek igyekeztek folyamatos tájékoztatást nyújtani a valóban szükséges adományokról, illetve a betöltésre váró feladatokról, de az információáramlás akadozása, a központi platformok hiánya és a civilek rutintalansága sokszor okozott fennakadásokat a válság kezelésében. Pedig egyáltalán nem mindegy, hogyan segítünk – a Heti Betevő például hosszú posztban szedte össze a hatékony segítségnyújtás kritériumait, kitérve az adományozható élelmiszer fajtáira, a textilek helyes átadására, és arra, miért jobb a betét, mint a tampon.

Az alig néhány nap alatt felállított, alulról szerveződő hogysegits.hu azért jött létre, hogy a civil önkéntes- és adományozó készséget egy közös platformon koordinálják. A nonprofit információs oldalon a civileknek lehetőségük nyílik önkéntes munkájukat, szállásukat, nyelvtudásukat, adományaikat regisztráción keresztül felajánlani, a segítő szervezetek pedig egy adatbázison keresztül tudják átnézni és igénybe venni ezeket. 

hogy-segits-civil-ukrajna-menekult-adomany

Az alkotók reményei szerint az oldallal sikerül áthidalni a tíz napja fennálló, legsürgősebb problémát, hogy a civil önkéntesek megfelelő és kellő tájékoztatást találjanak arról, miként és hol tudnak szervezett formában segíteni. A szervezetek pedig a közös adatbázis jóvoltából mozgósítani tudják őket a megfelelő helyen és időben. 

Kránicz Botond önkéntes fejlesztő informatikusként elsősorban a weboldal technikai részleteiért, illetve másokkal együtt az arculatért és a kommunikációért felel. Őt egy ismerőse kereste meg, aki önkéntesként segített a Nyugati pályaudvaron, ahol szembesült azzal is, hogy a kialakult káosz mennyire akadályozza a hatékony segítségnyújtást. „Először egy Google Formot hoztak létre, hogy kicsit szervezettebb legyen az önkéntes munka, de ennél átfogóbb, megbízhatóbb megoldásra volt szükség. Én egy ideje már dolgoztam egy platformon, amelynek az önkéntesek és a segítő szervezetek összekötése a célja – ez a Charitask –, ez pedig épp kapóra jött ennél a projektnél.” A projektben részt vevő szervezetek a hogysegits.hu-val állnak szerződésben, ők hozzáférést kapnak az adatbázisukhoz, így ők kereshetik fel azokat a regisztrált önkénteseket, akiknek a munkájukra éppen szükség volna. „Ha például tolmácsra vagy jogászra van szükség, nem kell össze-vissza telefonálni, célzottan tudnak keresni a rendszerben – teszi hozzá Kránicz. – Egy másik fontos cél, amin jelenleg dolgozunk, hogy az adományok gyakran egyenlőtlen, koordinálatlan elosztása megfelelően működjön: sajnos gyakran előfordul, hogy egy szervezethez sok felesleges tárgyi adomány kerül, amivel az adott csoport már nem tud mit kezdeni, miközben máshol nagyon is jó helye lenne.”

Le Kim Evelin önkéntes azt is hangsúlyozza, hogy a platform segít becsatornázni a kaotikus helyzetben gyakran elsikkadó tettvágyat és segítő szándékot. „Nagyon sok Facebook-csoportban keringtek olyan csalódott üzenetek, amik arról szóltak, hogy egy önkéntes elment segíteni, de végül nem volt rá szükség, csak téblábolt a helyszínen. Ennek az a legnagyobb kockázata, hogy a motivált, jó szándékú önkéntesek elveszíthetik a lelkesedésüket: ha valaki két alkalommal is úgy érzi, hogy nem volt rá szükség, harmadszorra már nem biztos, hogy lesz kedve odamenni.”

Az is szempont volt, hogy a szervezeteknek ne legyen teher az önkéntesek koordinálása, a szervezés – teszi hozzá Lőrincz Emma, aki szintén a projekt önkéntese. „Mi elsősorban a szervezetek érdekeit igyekeztünk szem előtt tartani, őket szerettük volna segíteni abban, hogy szabadon csinálhassák azt, amihez a legjobban értenek.” Ez a speciális megállapodás ugyanakkor mindkét félnek hasznos: az oldalon keresztül létrejött megállapodás jogtiszta keretet ad a segítségnyújtásnak – gyakorlatilag szerződést köt a civil szervezetek és az önkéntesek között, így sokkal tisztábbak, transzparansebbek a folyamatok. „Mindegy, hogy pár óráról, vagy egy hétről van szó, arra az időszakra annak a civil szervezetnek a zászlaja alá tartozol, amelyik a platformon keresztül megkeresett téged – folytatja Lőrincz. – Akár egy nap leforgása alatt több szervezettel is dolgozhatsz, ők stabil hátországot és szakmai segítséget kínálnak az önkénteseiknek.”

Le Kim Evelin szerint nagyon fontos tisztázni, hogy bár az önkéntesség elvileg „ingyen munka”, ennek is megvan a maga szabályrendszere, a keretei. Muszáj tisztán látni, hogy ki, mikor, milyen feladatkörökben vethető be – a hogysegits.hu épp ebben tud segítséget nyújtani. „Megkülönböztetjük a szakmai önkéntességet, az általános önkéntességet és a fuvarozást is, így sokkal hatékonyabb a megfelelő önkéntesek megtalálása, és a civileknek sem kell hosszú e-maileket írniuk az esetlegesen releváns képességeikről, kompetenciáikról.” Az oldal létrehozói azt is kiemelik, mielőtt önkéntes munkára jelentkezünk, fontos felmérnünk, hogy egy ilyen feladat lelki és fizikai megterheléssel járhat. „Mi abban segítünk, hogy mindenki a számára legmegfelelőbb és leginkább fenntartható módon tudjon segíteni a kialakult helyzetben” – mondja Le Kim.

Az elmúlt napokban több pletyka is keringett arról, hogy a kormány szigorítani tervez az önkéntes segítségnyújtás jogi keretein, bár erről egyelőre még nem tudni pontosat. Ha valóban így lenne, egy ilyen platform akkor is jó megoldást jelenthetne, hiszen jogtiszta, átlátható segítségnyújtási lehetőséget biztosít. Az oldalhoz mindössze 24 óra leforgása alatt több mint 300-an csatlakoztak, és a szám folyamatosan növekszik. A kezdeményezés mögött álló önkéntesek bíznak benne, hogy az oldal segít a krízis hatékony, és ami még fontosabb, hosszú távú kezelésében, és képes lesz térben és időben egyaránt elosztani a segítőket, hogy mindig mindenki hozzájuthasson a szükséges támogatáshoz.

Fotó: hogysegits.hu

Olvass tovább!