A 2022-es választások női szemmel

2022. március 12.
Milyen a nők valósága ma Magyarországon? Miért nem igaz még 2022-ben sem, hogy a nők biztonságban érezhetik magukat otthon vagy a közterületeken, közintézményekben, vagy akár a munkahelyükön? És a választásokhoz közeledve mit várhatunk el állampolgárként a politikai szereplőktől? Ilyen, és ehhez hasonló kérdéseket feszeget a civilek által létrehozott #NŐVÁLASZ elnevezésű kezdeményezés.

A NANE Egyesület, a PATENT Egyesület és a Magyar Női Érdekérvényesítő Szövetség #NŐVÁLASZ kezdeményezésének célja a nők valóságának kihangosítása. A választásokra készülve a civil szervezetek azt kérték a nőktől, hogy osszák meg tapasztalataikat az őket érintő hátrányos megkülönböztetés kapcsán, valamint mondják el, milyen változtatást, intézkedéseket tartanak fontosnak és szükségesnek a politikai döntéshozók részéről. Több száz válasz érkezett be pár nap alatt.

2022-valasztas-no-szempont

A problémák között a legtöbben kiemelték az áldozathibáztatás és a nemi alapú előítéletek még mindig nagyon erős társadalmi beágyazottságát, ami nem csak a közvetlen környezetükben jelenik meg, de sajnos a hatóságok munkájában, és a médiában is. Ahogy az egyik érintett fogalmaz: „amikor egy nő végre rászánja magát és panaszt tesz, a válasz rendszerint: mert biztosan provokálta. Ugyanez igaz nemi erőszak áldozataira: minek járt arra, miért úgy volt felöltözve, biztos riszálta magát. Mielőtt bármi kérdés elhangzana a történtekkel kapcsolatban, az áldozathibáztatás már megtörtént.”

Hasonlóan rendre visszatérő probléma a nők életében az utcai zaklatás, az ettől való félelem, a szexuális töltetű megjegyzések, a biztonság hiánya a köztereken. A több száz beérkező, megosztott tapasztalat jól leírja azt a társadalmi közeget, amiben élünk. Ahogy az egyik válaszadó fogalmaz: „Félek egyedül menni az utcán este sötétben. Pesten nem is merek rövid ruhákat felvenni, ha nem párommal vagy férfival vagyok. Még ha nadrágban vagyok, akkor is füttyögnek, beszólogatnak. (…) Felháborító, hogy ha van mellettem egy férfinemű ember akkor békén hagynak, de ha egyedül vagyok, mindig megtalál valaki.”

A civil szervezetek azt is megkérdezték, hogy a nők tapasztalata szerint a közoktatási rendszer mennyire segíti elő a nők és férfiak közötti társadalmi egyenlőséget, vagy az egyenlőségen, az erőszak-mentességen alapuló (pár)kapcsolatok kialakítását. A tipikus válasz itt az volt, hogy egyáltalán nem segíti elő. Egy tanárnő tapasztalatát kihangosítva: „Általános iskolában mindennap látom, ahogyan a kolleganőim belenevelik a gyerekekbe az egyenlőtlenségen alapuló nemi sztereotípiákat. Nem egyszer hallottam egy-egy óra végén, hogy »lányok maradnak takarítani, fiúk mehetnek!«, vagy »lány létedre nem szégyelled magad, ekkora csetepatét csinálni?«.”

Magyarországon határozott, összetett és átfogó állami fellépésre van szükség a nők és lányok elleni erőszak, zaklatás és hátrányos megkülönböztetés minden formájával szemben. Az eddigi magyar kormányoknak súlyos adósságai vannak e téren. A választásokra készülve a civil szervezetek arra hívják fel a figyelmet, hogy állampolgárként merjük számonkérni a döntéshozókat, hiszen minden nőnek és lánynak alapvető joga van a biztonsághoz. Az a párt, amelyik úgy indul a választásokon, hogy nincs a nők és lányok elleni erőszak felszámolására kidolgozott, konkrétumokat tartalmazó programja, az a szavazók felét kitevő nők érdekeit és szükségleteit veszi semmibe.

Az érintett nőknek, a választópolgároknak számos javaslata van a választásokon induló pártok felé. Következzen az ő konkrét követeléseik alapján összeállított 12 pont:

  1. Az iskolai tantervekbe kerüljön vissza a nők és férfiak, lányok és fiúk egyenlőségét támogató tartalom, kerüljön ki belőle a sok előítélet és egyenlőtlen elvárás. Az erőszak-megelőzés képezze a tanterv részét.
  2. Érzékenyítő kampányokat, társadalmi célú hirdetéseket és a szakemberek képzését az utcai, munkahelyi, és iskolai szexuális zaklatás és visszaélések megelőzésének és kezelésének témájában.
  3. Legyen önálló bűncselekmény az online erőszak és zaklatás, valamint a bosszúpornó. A már létező önálló bűncselekmény-tényállásokat a jogalkalmazók a gyakorlatban is vegyék figyelembe.
  4. Családon belüli és párkapcsolati erőszak áldozatainak védelme, a rendőrség határozott és szakszerű fellépése, a bíróság gyors döntéshozatala. Több anyaotthont, áthidaló megoldást a krízisből kimeneküléshez, és a talpra állást segítő rendszert.
  5. A rendőrség, bíróság, igazságügyi szakértők, gyámügyi és hivatali dolgozók érzékenyítése és szakszerű továbbképzése.
  6. A családon belüli, párkapcsolati erőszakkal, a szexuális erőszakkal, kényszerítéssel, kizsákmányolással és visszaéléssel kapcsolatos eljárások rendjét meg kell változtatni, hogy azok az áldozatokat szolgálják az elkövetők helyett. Az elkövetőkkel szembeni távoltartás megszerzésének egyszerűsítése.
  7. A nőkkel szembeni erőszak bármilyen formájáért járjon komolyabb, elrettentő büntetés. Az érintettek számára járjon kártérítés.
  8. Komoly lépések a lánygyermekek és a nők szexuális kizsákmányolása, prostitúciója ellen.
  9. Szülészeti erőszak elleni kemény fellépést. A terhességüket megszakító nők, a várandós és szülő nők megalázásának és a velük szemben alkalmazott indokolatlan és fájdalmas beavatkozásoknak a megszüntetése.
  10. A nőkkel szembeni munkahelyi diszkrimináció tilalmának megvalósítása és a dolgozó anyák mindennapi életének megkönnyítése az oktatási és egészségügyi intézményrendszer fejlesztésével. Egyetlen állásinterjún se hangozhasson el az a kérdés, hogy “önnek van gyereke/tervez-e gyereket?”.
  11. Fontos, hogy együtt működjenek női érdekvédelmi és segítő szervezetekkel (pl. PATENT, NANE).
  12. A nők elleni és családon belüli erőszak felszámolását célzó európai egyezmény (Isztambuli Egyezmény) átültetése a magyar jogrendbe.

A javaslatok sora még folytatódik a civil szervezetek közösségi média csatornáin. Emellett a NANE, a PATENT és a Magyar Női Érdekérvényesítő Szövetség a szakmai tapasztalatok és a magyar nők válaszai alapján kidolgozott egy konkrét lépéseket tartalmazó javaslatcsomagot, amit nyilvánossá és elérhetővé tettek minden politikai párt, döntéshozó és érdeklődő számára. A közpolitikai javaslatcsomag ide kattintva érhető el.

Fotó: Getty Images

Olvass tovább!