Ezentúl szerdán is hívható a NANE segélyvonala

2019. július 13. |

Megújul a NANE ingyenes segélyvonala. A nők és gyerekek elleni erőszakot átélt áldozatok és segítőik ezentúl minden hétköznap kérhetnek segítséget. Az Egyesület képzett önkéntesei a már megszokott időszakon túl (hétfő, kedd, csütörtök, péntek 18-22 óra) szerdánként is várják a hívásokat 12-14 óra között.

A Nők a Nőkért Együtt az Erőszak Ellen (NANE) Egyesület Magyarország egyik legrégebbi nőjogi szervezeteként 25 éve azért alakult, hogy fellépjen a nők és a gyerekek ellen elkövetett erőszakkal szemben. Az 1994 februárja óta üzemelő NANE segélyvonalra évente közel 1200 bántalmazással kapcsolatos hívás érkezik. 2011-ben ezt a munkát kiegészítette a KERET vonal, ami kifejezetten szexuális erőszak túlélőinek a támogatására jött létre. Az utóbbi időben pénteki napokon üzemelő KERET 2019. júliusától beleolvad a NANE segélyvonalba. Így a szexuális erőszakot vagy zaklatást átélt hívók megkeresését is várják a NANE önkéntesei a fenti időpontok bármelyikén, minden hétköznap, a 06-80-505-101 számon.

A NANE segélyvonal az elszenvedett lelki sérülések hatékony kezelésének első lépését nyújtja: az öntudatébresztő, információmegosztó segítő beszélgetést. Ezen beszélgetések célja a hívó kívánságainak és erőforrásainak feltérképezése, lehetőségeinek átbeszélése, valamint a nők elleni erőszakról az áldozatokban is élő tévhitek és mítoszok eloszlatása.

A segélyvonal anonim módon is hívható, mivel a bántalmazott nőket mind szűkebb környezetük, mind a tágabb társadalom gyakran megbélyegzi, így a szégyenérzet gátolhatja őket a segítségkérésben. A beérkező hívások díját az egyesület a segélyvonal fenntartására kapott pályázati és egyéb forrásokból (például adományokból) fedezi, így az érintettek számára a hívás ingyenes. Az egyesület a nők elleni erőszak minden formájával foglalkozik, legyen az lelki, szóbeli, fizikai, szexuális vagy gazdasági.

Az elmúlt években a segélyvonal mellett az egyesület tevékenységi köre folyamatosan bővült. A NANE önkéntesei és munkatársai többek között vezetnek gyerekeknek és fiataloknak szóló prevenciós programokat és túlélőket segítő Erő Csoportokat, fordítanak könyveket, kiadnak tájékoztató anyagokat (amelyek ingyenesen elérhetőek a nane.hu oldalon), foglalkoznak érdekképviselettel, szakember-képzéssel, valamint közreműködtek a Kérsz teát?! előadás létrehozásában. Az egyesület az elmúlt 25 évben tapasztalt változásokat születésnapi videójában foglalja össze. A videóittérhető el.

További információ:

Fotó: Getty Image

Szólj hozzá te is!

Még több Életmód

Turbózzuk fel ősszel az immunrendszerünket természetesen! csipkebogyó

Turbózzuk fel ősszel az immunrendszerünket természetesen!

Miért olvasd el ezt most hangosan? felolvasás

Miért olvasd el ezt most hangosan?