Ezentúl szerdán is hívható a NANE segélyvonala

2019. július 13.
Megújul a NANE ingyenes segélyvonala. A nők és gyerekek elleni erőszakot átélt áldozatok és segítőik ezentúl minden hétköznap kérhetnek segítséget. Az Egyesület képzett önkéntesei a már megszokott időszakon túl (hétfő, kedd, csütörtök, péntek 18-22 óra) szerdánként is várják a hívásokat 12-14 óra között.

A Nők a Nőkért Együtt az Erőszak Ellen (NANE) Egyesület Magyarország egyik legrégebbi nőjogi szervezeteként 25 éve azért alakult, hogy fellépjen a nők és a gyerekek ellen elkövetett erőszakkal szemben. Az 1994 februárja óta üzemelő NANE segélyvonalra évente közel 1200 bántalmazással kapcsolatos hívás érkezik. 2011-ben ezt a munkát kiegészítette a KERET vonal, ami kifejezetten szexuális erőszak túlélőinek a támogatására jött létre. Az utóbbi időben pénteki napokon üzemelő KERET 2019. júliusától beleolvad a NANE segélyvonalba. Így a szexuális erőszakot vagy zaklatást átélt hívók megkeresését is várják a NANE önkéntesei a fenti időpontok bármelyikén, minden hétköznap, a 06-80-505-101 számon.

A NANE segélyvonal az elszenvedett lelki sérülések hatékony kezelésének első lépését nyújtja: az öntudatébresztő, információmegosztó segítő beszélgetést. Ezen beszélgetések célja a hívó kívánságainak és erőforrásainak feltérképezése, lehetőségeinek átbeszélése, valamint a nők elleni erőszakról az áldozatokban is élő tévhitek és mítoszok eloszlatása.

A segélyvonal anonim módon is hívható, mivel a bántalmazott nőket mind szűkebb környezetük, mind a tágabb társadalom gyakran megbélyegzi, így a szégyenérzet gátolhatja őket a segítségkérésben. A beérkező hívások díját az egyesület a segélyvonal fenntartására kapott pályázati és egyéb forrásokból (például adományokból) fedezi, így az érintettek számára a hívás ingyenes. Az egyesület a nők elleni erőszak minden formájával foglalkozik, legyen az lelki, szóbeli, fizikai, szexuális vagy gazdasági.

Az elmúlt években a segélyvonal mellett az egyesület tevékenységi köre folyamatosan bővült. A NANE önkéntesei és munkatársai többek között vezetnek gyerekeknek és fiataloknak szóló prevenciós programokat és túlélőket segítő Erő Csoportokat, fordítanak könyveket, kiadnak tájékoztató anyagokat (amelyek ingyenesen elérhetőek a nane.hu oldalon), foglalkoznak érdekképviselettel, szakember-képzéssel, valamint közreműködtek a Kérsz teát?! előadás létrehozásában. Az egyesület az elmúlt 25 évben tapasztalt változásokat születésnapi videójában foglalja össze. A videóittérhető el.

További információ:

Fotó: Getty Image