Terjed a szelfitisz: mentális betegség jele lehet az állandó önfotózás?

2022. április 15.
Sokan vannak, akik naponta legalább egy szelfit készítenek – lehet, hogy ők már függőnek számítanak?

Felébredsz, és még mielőtt a szemed hozzászokna a napfényhez, készítesz egy szelfit. Aztán kikelsz az ágyból, és lősz egyet a fürdőszobában is. Majd az aznapi szettedben, és így tovább. Még körülbelül egymillióig.
A napod hivatalosan csak akkor kezdődik el, ha már készítettél képet a reggelidről, és persze a futópadon állva is. És még dél sincs…


Az összes szelfidet közzétetted az Instagramon, a Facebookon, és persze ott a SnapChat. Talán itt az ideje a Twitternek is! Küldj egyet anyukádnak, vagy akár a családi csoportos chatbe. Lehet, hogy a nagymamának sem árt némi vérfrissítés divat-éren, ahogy a világ többi részének sem…

Erre már diagnózis is létezik az Amerikai Pszichiátriai Társaságnál, amely a szelfiktől való függőséget szelfitiszként írja le, és úgy definiálja mint ”rögeszmés-kényszeres vágy, hogy valaki fényképeket készítsen önmagáról, és közzétegye azokat a közösségi médiában azért, hogy ezzel pótolja az önbecsülés és intimitás hiányát” – írja a Yourtango.com.

Mielőtt azonban teljesen pánikba esnénk, gyorsan közli, hogy az egész csak átverés, hoax, nincs olyan, hogy szelfitisz’ Csak azért találták ki, hogy felhívják a figyelmet arra, hogy az állandó fotózással tulajdonképpen elmegyünk a saját életünk mellett.

Bár nem utal a mentális állapotodra az, hogy hány szelfit készítesz, mégis jó dolog megállni és megszagolni a rózsákat, amikor csak teheted. Ismerd fel, hogy nem élheted le az egész életed a telefon lencséjén keresztül” – írja a portál.
A szelfipánikot tulajdonképp egy álhírcikk terjesztette el, ami a The Adobo Chronicles szájton jelent meg. Az emberek elolvasták a cikket, nem érzékelték az iróniát, csak megosztották. Senki sem kérdőjelezte meg az információ érvényességét, és a szelfifüggőség hirtelen A-osztályú mentális betegség lett.

Felháborító a túl sok szelfi? Igen. A túl sok szelfikészítés narcisztikus? Egyértelműen. Mindig tisztában kell lennünk a környezetünkkel, miközben magunkat fotózzuk, hogy ne sérüljünk meg vagy érjen minket baleset, amikor épp a tökéletes képet komponáljuk – ahogy az többekkel megtörtént. Ezek sajnos nem álhírek voltak… Nagyon is fontos mindkét irányban körülnézni, mielőtt átkelünk az utcán, még akkor is, ha telefon van a kezünkben. Főleg akkor.
Ez nem azt jelenti, hogy a szelfifüggőség egy napon ne minősülhetne mentális zavarnak, de jelenleg nem az. Legyen ébresztő a szelfizés nem létező diagnózisa!

Forrás: Yourtango.com, fotó: Getty Images

Olvass tovább!