Sminkmentes szelfi? Ezt jelenti valójában!

2022. április 04.
Azzal, hogy közeli és leplezetlen képet mutatnak a középkorú hírességek tökéletlenségeikről, új irányba terelik az öregedő bőrrel kapcsolatos diskurzust.

Drew Barrymore egy laza fürdőszobai szelfivel ünnepelte meg a 47. születésnapját, láthatóan teljesen smink nélkül. Salma Hayek fürdőruhás képe mellé biggyesztette oda a #nomakeup hashtaget. Gwyneth Paltrow-nál már szinte több a sminkmentes fotó saját magáról, mint amelyiken ki van festve. De Michelle Pfeiffer, Tyra Banks, Jennifer Aniston, Jennifer Lopez, Gabrielle Union, Tracee Ellis Ross és Helen Mirren is beállt a sorba sokak mellett: teljesen természetes valójukban, a tipikus tökéletes smink nélkül mutatják meg magukat a közösségi oldalukon.

„Mára alig lehetett őszinte fotókat látni – mondta Amy Wechsler pszichiáter-bőrgyógyász szakorvos. – Minden tökéletes szerkesztett, a haj és a smink profi. És a közösségi oldalaknak köszönhetően folyamatosan áramlanak ezek a képek felénk. Emlékszem, amikor tini koromban a Vogue-ot lapozgattam, és rosszul éreztem magam, hogy én nem nézek ki úgy – emlékezett vissza Wechsler. – De a magazint el lehetett rakni. Nem tolták az arcomban folyamatosan a képeket.”

sminkmentes-szelfi-no-oregedes

A középkorú tinik

Egyre alaposabban megismerjük a közösségi oldalak pszichológiai hatását a tinédzserekre, de Samantha Boardman pszichológus szerint annak viszont a tudomány egyáltalán nem szentel ekkora figyelmet, hogyan hat mindez a nőkre a kor előrehaladtával. „A közösségi oldalak ugyanolyan rossz érzéseket kelthetnek az idősödő nőkben, mint a tinédzser lányokban, különösen, ha ők egyáltalán nem érzik úgy, hogy hasonlítanak a képeken látott nőkhöz.”

„Folyamatosan bombáznak minket a telefonunkon, ilyen volt 5 évvel ezelőtt, ilyen volt 10 éve – mondta Boardman. – És ez újra és újra arra emlékeztet minket, hogy máshogy nézünk ki, ahogy az idő múlik.”

 

View this post on Instagram

 

A post shared by Halle Berry (@halleberry)

Ha a sminkmentes szelfikről van szó, sokkal hatásosabb az 55 éves Halle Berry fotója, mint a 25 éves Hailey Bieberé. „Úgy gondolom, hogy ha a hírességek megmutatják a valódi bőrüket, a hétköznapi embereknek nagyobb önbizalmat ad – mondta Joanna Vargas bőrgyógyász, akit például az 56 éves Paulina Porizkova gyakori szelfijei motiválnak legjobban. – Én magam is gyakran posztolok ilyen fotókat, szeretném, ha minél többen tennék. Szomjazunk a valódi arcok után, és így nem érezzük úgy, hogy csak mi öregszünk.”

A fotók emélkeztetnek arra, milyen a valódi bőr

„Egyszerűen biológiailag nem lehetséges, hogy valaki olyan pórusmentes bőrrel rendelkezzen, mint amilyen képek a közösségi oldalakon láthatók – mondta a pszichiáter-bőrgyógyász. – Talán most véget ér a tökéletes képek kora, melyeket magunkra is vonatkoztattunk. Jó látni és érezni a kapcsolódást nem csak abban, hogy mindannyian emberek vagyunk és hasonlóan nézünk ki, de azt is jó látni, hogy mindannyian egyszeriek és megismételhetetlenek vagyunk.”

Ám az úgynevezett természetes kinézet sem mentes minden erőfeszítéstől. „Rengeteg termék, kezelés, injekció eredménye, amit a természetes, sminkmentes képeken látunk” – mondta Boardman. A természetes hashtag mellett pedig gyakran jól látszik a körlámpa tükröződése és a megfelelő beállítás, leheletnyi smink és esetleg még filter is. Valójában senki nem kel ki így az ágyból reggel. „Még veszélyesebb ez, hiszen azt gondoljuk, hogy ezek a képek mindenféle manipulációtól mentesek” – figyelmeztetett Wechsler. 

Még a kozmetikumokra is hatással van

A közösségi oldalak a sminktermékek piacát is befolyásolták, egyre több az olyan termék, amik a filtereket hivatottak másolni: fényt, lágyabb vonásokat, vagy éppen simaságot adnak. Ám sok szépségmárka döntött úgy, hogy inkább retusmentes fotókat használ mindenféle korú modellekkel, ami biztató irány. „Végre látunk pórusokat, textúrát és sokkal több valóságot a képeken” – mondta Vargas.

„Az emberek szeretnének egyediek, mások lenni, ugyanakkor árgus szemekkel figyelik saját magukat, keresik, mit kell javítani vagy változtatni – mondta Wechsler, aki alig várja, hogy egyre több középkorú nő posztoljon sminkmentes és filtermentes képeket, ahogy Paulina Porizkova is teszi. – Nagyon örülök, mikor ilyet látok. Remélem, hogy változik a nők öregedésével kapcsolatos felfogás, és a kor a valódi szépség és személyiség lesz az érték, amit igenis ünnepelni kell, nem elrejteni sminkkel és filterekkel.”

Forrás: Wall Street Journal Fotó: Instagram

Olvass tovább!