Nincsen szelfi filter nélkül?!

2020. szeptember 09.
A nem a valóságot tükröző képek miatt egyre nagyobb nyomás nehezedik a lányokra. Ennek hatására a tinédzserek nemcsak több időt töltenek online, de a lányok és fiatal nők nem merik posztolni a róluk készült szelfiket anélkül, hogy alapos utómunkának ne vetnék alá a képet. Filterek és szűrők nélkül attól rettegnek, hogy túl kevés lájk és komment érkezik a posztjaikra.

Legalább a lányok fele alakítja képeit valamilyen módon, mielőtt kiposztolná a közösségi oldalakra, hogy megfeleljen az elvárásoknak, derült ki a Girlguiding éves felméréséből. A 11-21 éves lányok és fiatal nők 34 százaléka mondta azt, hogy sohasem posztolná anélkül a szelfiket, hogy filterekkel ne alakítana rajtuk először. A kor előrehaladtával egyre gyakoribbá válik ez a gyakorlat, derült ki a kutatásból. Az idősebb lányok közül ugyanis többen nyilatkoztak így. Ám nem csak alakítanak képeiken a lányok: több mint harmaduk mondta azt, hogy már törölt is amiatt fotót, mert nem kapott elég visszajelzést. 

A kutatásban több mint kétezer, az Egyesült Királyságban élő fiatal nőt és lányt kérdeztek meg 7 és 21 éves kor között. Az eredményekből kirajzolódott, hogy a koronavírus-járvány miatti kijárási korlátozások következtében a megkérdezettek sokkal több időt töltöttek online, ennek hatására felerősödött a nem a valóságot tükröző nőideálok képeit látva a nyomás a fiatal lányokon. 

A válaszadók 39 százaléka mondta azt, hogy rosszul érzi magát amiatt, hogy nem tud úgy kinézni a való életben, mint amilyenek az online oldalakra kiposztolt képeken. 44 százalékuk fél, hogy mások kritizálják a testüket, ezért nem készítenek magukról képet. „Nagyon rossz volt végignézni az Instagramot, mert mindenki tökéletesen néz ki rajta, ettől sokat csökkent az önbizalmam” – mondta az egyik tinédzser korú válaszadó.

Olvastad már?

Egy másik, húszéves résztvevő, aki francia irodalmat és közgazdaságtant hallgat a Warwicki Egyetemen, azt mondta: „Úgy gondolom, most, hogy idősebb lettem, képes vagyok kritikus szemmel nézni a dolgokat az interneten, és felülemelkedni rajta. Ám a fiatalabb lányoknak és fiatal nőknek teljesen tönkreteszi az önbecsülését.”

„Sok olyan embert ismerek, aki kilépett a közösségi oldalakról, mert nem tudott együtt élni azzal a lesújtó hatással, amit az internet a magabiztosságára és a mentális jóllétére mért. Biztosan hatással van oly sok lány és fiatal nő egészségére. Szégyen, hogy a lányoknak inkább ki kell lépniük, vagy inkább megpróbálják megváltoztatni a külsejüket, hogy magabiztosabbak legyenek, amikor valójában a legtöbb dolog, amit az interneten látnak, távol áll a valóságtól.”

Tízből nyolc 11 és 21 év közötti válaszadó mondta azt, hogy elgondolkozott már azon, hogyan változtatná meg a külsejét. Felük ettől várná, hogy jobban érzi magát a bőrében és javul az önbizalma. Háromnegyedük még kozmetikai beavatkozásoknak is alávetné magát, feltöltetné az ajkait és botoxoltatna a cél érdekében.

Olvass tovább!

Forrás: The Guardian
Fotó: Unsplash