Miért nézel ki mindig borzalmasan a rólad készült fotókon?

2021. szeptember 22.
Na jó, igazából egyáltalán nem nézel ki borzalmasan, csak az agyad próbálja ezt elhitetni veled.

Biztosan rólad is készült már legalább egy olyan fotó, ami láttán legszívesebben a föld alá süllyedtél volna. Kiálltak a fogaid, furcsán eltorzult a mosolyod, vagy éppen természetellenesen nagynak tűnt az orrod… Hiába próbálnak ilyenkor nyugtatgatni a barátaid, mondván, hogy az égvilágon semmi probléma nincs sem veled, sem a fotóval, egyszerűen nem tudsz hinni nekik. Miközben könyörögve kéred őket, hogy még véletlenül se posztolják ki a képet a Facebookra, vagy legalább ne jelöljenek be rajta, a fejedben a döbbenet és csalódottság hangja szólal meg: „Tényleg így nézek ki? Tényleg ennyire borzalmasan festek? Vagy lehet, hogy a barátaim gyűlölnek ennyire, és szánt szándékkal előnytelen fotókat készítenek rólam?”

rossz-foto-telefon

Jó hírünk van: az arcoddal és a barátaiddal valószínűleg semmi probléma nincs. Ha mindenképpen hibáztatni szeretnél valakit vagy valamit, akkor rossz helyen keresgélsz – nem a barátaid a ludasak a rossz képekért, hanem a tudomány. Amikor ledöbbensz egy rólad készült „rossz” fotó láttán, és úgy érzed, a fényképen viszontlátott arcod köszönő viszonyban sincs a valósággal, valójában éppen az agyad űz veled gonosz tréfát. Két pszichológiai jelenség is életbe lép ilyenkor, és torzítja a saját magadról alkotott képet: az önfelfokozás és a puszta észlelés hatás.

Szebbnek gondolod magad, mint valójában vagy

Elég kegyetlen ezt így leírni, de muszáj: a rólad készült fotók azért is tűnhetnek olyan borzalmasnak, mert alapvetően vonzóbbnak gondolod magad annál, mint amilyen valójában vagy. Ez persze nem azt jelenti, hogy titokban egy egocentrikus szörnyeteg vagy – a magad felé tanúsított elfogultságot az úgynevezett önfelfokozás jelensége okozza. Az önfelfokozás egy torzító mechanizmus, aminek hatására hajlamos lehetsz a saját tulajdonságaidat, képességeidet kedvezőbbnek értékelni a valóságnál – például szebbnek gondolhatod magad, mint amilyen valójában vagy.

A önfelfokozás jelenségét a kutatók már vizsgálatokkal is alá tudták támasztani. Egy kísérlet során a résztvevőknek több róluk készült kép közül kellett kiválasztaniuk az eredetit. A fotók között helyet kaptak olyanok is, amelyeket egy kicsit megretusáltak: vagy szebbé, vagy kevésbé vonzóvá alakították rajtuk a résztvevők arcát. Ezek után talán sejthető, hogy mi lett a vizsgálat vége: igen, a résztvevők hajlamosak voltak az eredetinek hitt, de valójában pozitív irányba retusált képeket választani – magyarán azokat a képeket tartották önmaguk hiteles másának, amelyeken szebben néztek ki, mint a valóságban. Ezzel párhuzamosan a résztvevők a vizsgálat vezetőiről is kaptak néhány fotót, ebben az esetben viszont, csodák csodájára, nagyobb arányban választották ki az eredeti, retusmentes képet. A kutatás tehát bebizonyította, hogy míg másokat képesek vagyunk reálisan látni, addig önmagunkkal szemben tényleg hajlamosak vagyunk elfogultnak lenni: szebbnek, jóképűbbnek, vonzóbbnak látjuk és gondoljuk magunkat.

Amikor tehát viszont látod magadat egy „kevésbé jól sikerült” fotón, a csalódottságadat valójában az okozza, hogy nem azt az idealizált képet látod viszont, ami saját magadról él a fejedbe.

A tükörben jobban néztél ki

De a fényképedre nézve az önfelfokozás mellett az úgynevezett puszta észlelés hatása is akcióba lép. A puszta észlelés hatás miatt az emberek általában pozitívabban ítélik meg azokat a dolgokat (tárgyakat, személyeket, gondolatokat stb.), amelyekkel korábban már találkoztak – vagyis pusztán az, hogy valami vagy valaki már ismerős a számunkra, vonzóbbá is teszi a szemünkben. Mivel magadat is meglehetősen gyakran látod, például otthon a türkökben, ezért a saját arcodat, pontosabban az arcod tükörképét is vonzónak fogod találni. A probléma csak az, hogy a tükrök torzítanak, és valójában az arcod fordítottját láttatják, tehát te is ezt a fordított arcot érzed ismerősnek, ezt gondolod vonzónak. Ezzel szemben a fényképek általában az emberek valódi arcát mutatják meg: olyan képet adnak az arcodról, amit nem látsz olyan gyakran, ezért kevésbé hat ismerősnek a számodra. Ezért érezheted azt a rólad készült fotók láttán, mintha egy teljesen más arc köszönne vissza rád.

Természetesen a kutatók már ezt a jelenséget is megvizsgálták, és az alábbi megállapításra jutottak: ha választanunk kell a saját arcunkról készült fotók közül, akkor az lesz a szemünkben a leginkább vonzó, ami a tükörképünket ábrázolja. Másokkal kapcsolatban viszont nem a „tükörképfotót” fogjuk a legszimpatikusabbnak találni, hanem azt, ami a valódi arcukat mutatja.

Hogyan szeresd meg a saját fotóidat?

Igaz, hogy néhány rossz fotó még nem a világ vége, de még így is tud kellemetlen pillanatokat okozni. Sőt, vannak, akik annyira rettegnek a bénán sikerült fényképektől, hogy inkább pánikszerűen menekülni kezdenek, ha kamerát látnak. Pedig ahelyett, hogy minden áron megpróbálnánk elkerülni a valóságot, érdemes lenne inkább arra törekedni, hogy szembesüljünk magunkkal, és próbáljuk meg elfogadni önmagunkat. Ebben néhány egyszerű tanács is a segítségünkre lehet.

Használ ki a puszta észlelés hatást! Ahogy fentebb már volt szó róla, minél többször látunk valamit, minél ismerősebb lesz, annál könnyebben kedvelhetjük meg. Ezt a jelenséget akár a hasznodra is fordíthatod, hiszen a saját arcodat (a valódit, és nem a tükörképet!) is egyre vonzóbbnak fogod tartani, ha rendszeresen látod. Jó ötlet lehet például egy olyan fotót beállítani háttérnek a telefonodon, amin te is rajta vagy, vagy gyakran átpörgetni a galériádban a rólad készült fotókat.

Mosolyogj! Kutatások már bebizonyították, hogy egy mosoly láttán az agy mediális orbitofrontális kérge fokozott aktivitását kezd mutatni, tehát úgy érzékeli, mintha megjutalmazták volna. Ráadásul egy 2014-es tanulmány szerint a boldogabb arcokat a kutatásban résztvevők következetesen vonzóbbnak ítélték – még úgy is, hogy ezeket a mosolygós arcokat a kutatók szánt szándékkal kevésbé attraktívra retusálták. Ezt tehát azt jelenti, hogy a mosolygós arcokat hajlamosak vagyunk vonzóbbnak ítélni, mint az egyébként attraktívabb, de kevésbé boldog embereket.

Nézegess régi fényképeket! Észrevetted már, hogy a régi fotóidon általában sokkal jobban tetszel saját magadnak? Pedig annak idején, amikor készültek, lehet, hogy ugyanúgy el voltál borzadva tőlük. Nézegesd hát őket, és kezdj el megbarátkozni az igazi önmagaddal!

Forrás: Psychologytoday Fotó: Getty Images

Olvass tovább!