Történelmi pillanat: az első fekete nő, aki csatlakozott a Nemzetközi Űrállomás személyzetéhez

2022. május 10.
Az első fekete amerikai asztronauta, Guion Stewart Bluford Jr. 1983-as űrrepülése, majd az első színes bőrű női űrhajós, Mae Jemison 1992-es küldetése után ismét mérföldkőhöz érkezett a világ: április 27-én a SpaceX Dragon Crew űrszondájának fedélzetén szállt fel az űrbe Jessica Watkins geológiaprofesszor, a NASA űrhajósa, egyben az első fekete nő, aki minden bizonnyal hamarosan űrsétát tesz, és aki egy hosszabb küldetés keretein belül csatlakozik a Nemzetközi Űrállomás személyzetéhez, annak több mint két évtizedes fennállása óta. Ez a történelmi jelentőségű utazás az asztronauta első küldetése azóta, hogy 2017-ben a NASA 12 űrhajósjelöltje közé választották a több mint 18 300 jelentkező közül.

A Kennedy Űrközpontból kilőtt SpaceX Crew-4 legénysége egy hónapokig tartó tudományos küldetést hajt végre a Nemzetközi Űrállomás fedélzetén lévő mikrogravitációs laboratóriumban, ahol a tervek szerint a csapat több mint 200 különböző kísérletet fog elvégezni – kutatásaik az intelligens ruházatra és a mesterséges retinára is kiterjednek majd. Jessica Watkins, az űrbéli kutatóközpont személyzetének első fekete női tagja két társával, Kjell Lindgren pilótával és Robert Hines parancsnokkal érkezett az ISS fedélzetére. Hozzájuk csatlakozott az Európai Űrügynökség asztronautája, Samantha Cristoforetti is, aki Watkins mellett a küldetés másik specialistájaként segíti a csapatot. Egyébként az első színes bőrű űrpilótanő küldetése is a SpaceX nevéhez fűződik: Sian Proctor 2021 elején emelt a magasba egy űrjárművet a SpaceX Inspiration küldetésének részeként.

elso-fekete-no-nemzetkozi-urallomas-jessica-watkins

Egy élet munkája

Watkins a marylandi Gaithersburgban született, és a Colorado állambeli Lafayette-ben nőtt fel. A Stanford Egyetemen végezte el a geológiai és környezettudományi alapképzést, majd a Kaliforniai Egyetemen szerzett geológiai doktori diplomát a Marson zajló felszíni folyamatok, köztük a marsi földcsuszamlások tanulmányozásával. A vörös bolygó valószínűleg nagyon elvarázsolta őt, ugyanis a főiskola után a Kaliforniai Műszaki Intézet tudományos csapatának tagja lett, ahol ő tervezte a Curiosity Rover Marsjáró tevékenységeit, és segített a robot által felfedezett Gale-kráter geológiai történetének tanulmányozásában is.

A NASA 2017-ben választotta be űrhajósjelöltjei közé, de Watkins már korábban is több szakmai gyakorlaton bizonyított az intézménynél: kutatta a Mars felszínét, hogy segítse a Phoenix űrszonda küldetését, ami 2008. május 25-én landolt a vörös bolygó felszínén, sőt még földközeli aszteroidák elemzésén is dolgozott. Egy évvel később a Mars Desert Research Station (Mars Sivatagi Kutatóállomás) főgeológusa lett, mindezek mellett pedig a bolygónk olyan pontjain végzett vizsgálatokat, amelyek fizikai hasonlóságot mutatnak más bolygók felszínével, például a Mars talajával. Watkins 2019-ben a NEEMO 23. akvanautákból álló kutatócsapatnak is tagja lett, ahol a mélyűri expedíciókhoz végeztek vizsgálatokat – ez volt az első olyan expedíció, amelyben kizárólag nőkből álló kutatócsoport vett részt.

Rekord rekord hátán

Ha minden jól megy, akkor Watkins nemcsak az Űrállomás fedélzetén, hanem a Hold felszínén is otthagyhatja a lábnyomát, ugyanis az űrhajósnő részt vesz az Artemisben, a NASA következő holdprogramjában is, amely a tervek szerint 50 év után, 2025-ben ismét embert, és köztük az első színes bőrű férfit és nőt juttatná el a Földhöz legközelebb keringő égitestre. Jessica egyébként csupán egy véletlennek köszönheti, hogy éppen az ő nevéhez fűződik majd ez a történelmi mérföldkő: a tervek szerint ugyanis 2018-ban Jennette Epps lett volna az első fekete nő, aki a Nemzetközi Űrállomás fedélzetén szolgált volna, mielőtt a NASA bármiféle magyarázat nélkül eltávolította a pozíciójából. Epps 2021 augusztusában kapott egy második lehetőséget a repülésre, de küldetését egy technikai hiba miatt ismét törölték, és Watkins utazásánál későbbre halasztották.

 

A bejegyzés megtekintése az Instagramon

 

International Space Station (@iss) által megosztott bejegyzés

Watkins bízik abban, hogy az általa elért eredményekkel és a Nemzetközi Űrállomás fedélzetén végzett munkájával más színes bőrű gyerekeket, különösen fiatal lányokat is inspirálni tud majd arra, hogy hasonló karriert fussanak be a természettudományi, a technológiai, a matematikai, és a mérnöki területeken, hiszen ezzel a különleges küldetéssel most ő is egy általános iskolás kora óta dédelgetett álmát valósítja meg.

Még nem értünk célba

A Space Frontier Foundation, az űrvédő szervezet idei jelentése megállapította, hogy még mindig 90% a fehér férfiak aránya azok között, akik valaha az űrben jártak, és a tanulmány szerzői szerint az űripar helyzete – a kutatóktól és menedzserektől kezdve az írókig és fotósokig – csak kis mértékben javult, már ami a női munkaerő létszámát illeti, akiknek még mindig csupán 20%-os az arányuk a férfiakéhoz képest. Ha pedig vetünk egy pillantást a színes bőrűek létszámára, még rosszabb eredményt kapunk, és ez a fizetések összegében is kristálytisztán nyilvánul meg: a vizsgálat ugyanis azt is megállapította, hogy az űriparban dolgozó fehérek nagyobb valószínűséggel keresnek hat számjegyű fizetést, mint a fekete alkalmazottak.

Forrás: Newsweek, Good Morning America, NBC, NPR, Fotó: Getty

Olvass tovább!