Fekete nők, akik történelmet írtak 2020-ban

2020. december 07.
Tény, hogy a 2020-as évünk nem volt éppen egyszerű, de az alábbi fekete nőknek még ezekben a megváltozott időkben is sikerült teljesítményükkel történelmet írni.

Kamala Harris – az USA első női és első fekete alelnöke

Kamala_Harris

Sőt – mivel édesapja jamaicai, édesanyja pedig indiai származású – Harris az első alelnök, akinek ázsiai gyökerei vannak. A történelem során nőként eddig Kamala Harris jutott el az amerikai politikai élet legmagasabb szintjére.

Ezt olvastad már?

Lashana Lynch – az első fekete női 007-es ügynök

lashana-lynch-james-bond

A legújabb James Bond-filmben Lashana Lynch fogja játszani a Nomi nevű 007-es ügynököt, ez pedig azért akkora szám, mert ezt a szerepet a fimtörténelem során eddig csak fehér férfiak kaphatták meg.

Marsai Martin – a világ legfiatalabb hollywoodi producere

Marsa-Martin

A lány mindössze 14 éves volt, amikor nemcsak a főszereplője, de producere is volt a 2019-es Little című filmnek. Ezzel a Guinness rekordok könyvébe is bekerült mint a világ legfiatalabb producere.

Mariya Russell – az első Michelin-csillagos fekete női séf

 

View this post on Instagram

 

A post shared by Mariya Russell (@mariyaleniserussell)

Russell, a chicagói Kikkō étterem séfje lett az első fekete nő, aki 93 évvel a kitüntetés létrehozása után megkapta a Michelin-csillagot.

Rihanna – a világ leggazdagabb énekesnője

Nemcsak világhírű énekesnő, de igazi bizniszmogul is, aki Fenty Beauty, Savage X Fenty és Fenty Skin nevű márkáival uralja a szépségápolási és fehérnemű piacot.

Cori Bush – az első fekete nő Missouri államban, akit beválasztottak a kongresszusba

Cori-Bush

Korábban ápolónőként dolgozott, egyébként egyedülálló anya és aktivista. Most ő lett az első fekete nő Missouri állam történelmében, aki bejutott a kongresszusba.

Madeline Swegle – az első fekete női vadászpilóta

Madeline-Swegle

Swegle történelmet írt, ő lett ugyanis az amerikai haditengerészet első fekete női vadászpilótája.

Jo Martin – az első női Doktor a Doctor Who című sorozatban

jo_martin

Jo Martin színésznő kapta meg a Doktor karakterét, tehát ő lett az első fekete, női főszereplője a Doctor Who című sorozatnak.

Olvass tovább!

Fotó: Getty Images, Wikimedia, Imbd