Ő lett az USA első fekete női alelnökjelöltje – Ki az a Kamala Harris?

2020. augusztus 12.
Korábban első fekete nőként ő lett San Francisco államügyésze, majd néhány évvel később ismét ő volt az első fekete nő, aki megszerezte Kalifornia állam legfőbb államügyészi pozícióját – a tegnapi napon pedig újból történelmet írt. Kamala Harris az első fekete nő, akit alelnökjelöltnek választottak.

Joe Biden demokrata elnökjelölt magyar idő szerint tegnap este jelentette be, hogy Kamala Harris kaliforniai szenátor lesz az alelnökjelöltje az elnökválasztáson. Biden az alábbi szavakkal magyarázta döntését: „Olyan emberre van szükségem, aki megérti azt a fájdalmat, amelyet sok honfitársunknak el kell szenvednie – akár azért, mert elvesztették a munkájukat, akár azért, mert elvesztették a vállalkozásukat, akár azért, mert elvesztették szeretteiket a vírus miatt. Olyan emberre van szükségem, aki megérti, hogy a nemzet lelkéért folytatunk harcot, és megérti, hogy össze kell fognunk egy jobb Amerikáért.”

Kamala_Harris

De ki is Kamala Harris?

Az indiai anya és jamaicai apa gyermekeként született 55 éves Kamala Harrisnek nem volt könnyű gyerekkora. Szülei bevándorlók voltak, de ő már a kaliforniai Oaklandben született. Szülei korán elváltak, ezután pedig Harrist és a húgát a rákkutató édesanyja egyedül nevelte fel. Korábbi interjúiban többször is megemlítette, hogy az Egyesült Államokban felnőve a saját bőrén is rendszeresen megtapasztalta az országban uralkodó, széles körű rasszizmust

Ezt olvastad már?

Harris 39 éves korában lett az első fekete nőként San Francisco államügyésze, majd hét évvel később ő lett az első fekete nő, aki megszerezte Kalifornia állam legfőbb államügyészi pozícióját. 2016-ban első nekifutásra sikerült bekerülnie a washingtoni szenátusba, és 2019-ben bejelentette, hogy a 2020-as választásokon demokrata színekben ő is elindul az elnökjelölti posztért. A nőt sokan az egyik legesélyesebbnek tartották, ám ez a lelkesedés viszonylag rövid időn belül lelohadt, Harris pedig végül pénzügyi nehézségekre hivatkozva még tavaly decemberben felfüggesztette az előválasztási kampányát.

Ő lehetne Amerika első fekete női elnöke is

Bár az alelnöki posztnak normál esetben nincs túl nagy döntéshozatali jelentősége, az amerikai politikában mégis fontos ugródeszkának számít: gyakorlatilag csak egy lépés, és az alelnökből végül Amerika elnöke is válhat. Ezt a statisztikák is bizonyítják: a II. világháború után az USA alelnökeinek háromnegyedéből lett elnökjelölt.

Ha november 3-án Joe Biden megnyerné a választásokat, azzal Kamala Harris személyében gyakorlatilag ki is jelölnél a párt jövőbeli vezetőjét és feltételezhető elnökjelöltjét a 2024-es választásokra. Hogy miért? Legfőképpen azért, mert Biden már 77 éves, és még ha ki is tölti az első négyéves mandátumát, az már nem valószínű, hogy elindulna a 2024-es következő körben is. Arról nem is beszélve, hogy ha bármi történne a már meglehetősen idős elnökkel, akkor automatikusan helyébe is lépne az alelnök, tehát Harrisból akár néhány éven belül is Amerika elnöke válhatna.

Olvass tovább!

Fotó: Getty Images