A burkini tilalma idén is a strandszezon fő témája Franciaországban

2022. június 01.
A burkini körüli vita nemhogy csitulna az évekkel, tovább gyűrűzik inkább az újabb strandszezonban.

Idén májusban Grenoble zöldpárti polgármestere engedélyezte ugyan, hogy mindenféle viseletben lehessen strandolni – így burkiniben is –, Gérald Darmanin belügyminiszter azonban nem hagyta annyiban: a megyei hatóságú bíróságon megtorpedózta azt, és hatályon kívül helyeztette. Így a burkini körüli vita nemhogy csitulna az évekkel, tovább gyűrűzik inkább az újabb strandszezonban. Grenoble polgármestere már jelezte, hogy fellebezni fog a legfelsőbb bíróságon. 

burkini-betiltas-franciaorszag

A burkini betiltása a szélsőjobboldali Marine Le Pen és – ugyan a kormányzó liberális pártban politizáló, de ebben a szélsőségesekkel egyetértő – Darmanin szerint egyaránt remek hír, hiszen az egész testet takaró fürdőruhát „az iszlamista propaganda viseletének” tartják. A franciaországi muszlim szervezetek szerint viszont a burkini tilalma alapvető jogokat sért és diszkriminatív a muszlim nőkkel szemben.

Az már csak egy plusz csavar a témában, hogy a polgármester rendeletében nem is szerepel a burkini szó, csupán a fürdőruházat korlátozásának feloldásáról van szó. Ám az évek óta tartó társadalmi vita miatt ma már ez egyenértékű a burkinivel, ami a vallásszabadság és szekularizmus szimbóluma az országban. Ennek hosszú története van Franciaországban. 1905-ben foglalták törvénybe, hogy az állam és az egyház egymástól független. Ezt valamivel több mint ötven évvel később kiegészítették azzal, hogy a törvény előtt minden ember vallástól függetlenül egyenlő. Aztán jött 2004, amikor mindenféle vallási jelkép és öltözet viselését betiltották az állami intézményekben és közintézményekben. Franciaországban nagyjából 5 milliós muszlim közösség él, évek óta tiltakoznak a ruházati korlátozások ellen.

Forrás: BBC News Fotó: Getty Images

Olvass tovább!