Szinglinek lenni az inflációs krízis közepén még több extra költséggel jár

2022. augusztus 01.
A megélhetési költségek válsága közepette az egyedülállóknak további pénzügyi teher nehezedik a vállukra az egyszemélyes szállodai szobák felárától a nagyobb rezsiszámlákig. És erről ijesztően keveset beszélünk.

Az infláció 2022 nyarán megkerülhetetlen téma, így vagy úgy, de mindenkit érint. A családok, vállalkozók, cégek extra kiadásairól sok szó esik, arról viszont már kevesebb, hogy van még egy csoport, akik a többiekhez képest iszonyú aránytalanul érint a krízishelyzet: ők az egyedülállók. Méghozzá azért, mert a 21. századi élet egyáltalán nem egy személyre van szabva.

Igen, azok, akik jelenleg nem élnek párkapcsolatban többletköltségekkel néznek szembe, amely fokozott anyagi megterhelést jelenthet a párkapcsolatban élőkkel szemben.

Szingliként az ember időnként elgondolkodik azon, milyen jó lenne, ha párban kéne viselni az élet anyagi terheit. Az Instagramon híres @thisgirltalksmoney pénzügyi újságíró nemrégiben négy konkrétumon keresztül prezentálta, mennyi is a single tax az infláció mellett most, 2022-ben. Ez az az összeg, amit az embernek csupán azért kell fizetnie, mert éppen nem él párkapcsolatban.

Ellie a számításait fontban, a brit viszonyokra végzi, de arányaiban nálunk is hasonlóak lehetnek az egyedülállók vállára nehezedő extra kiadások. A szakember mindenekelőtt a háztartási kiadásokat emeli ki, és azt, hogy ezek mennyivel magasabbak az egyedülállóknál, mint a párkapcsolatban élőknél. „Az egyedülálló emberek átlagosan évi 7564,50 fonttal fizetnek többet az alapvető háztartási kiadásokért, mint párkapcsolatban élő társaik” – írja.

Ezt követik a háztartások havi számlái, amelyek Ellie szerint 363 fonttal drágábbak az egyedülállók számára. Nagy az egyenlőtlenség a lakásbérlések terén is. Egy szingli ember átlagosan havi 674 fontot fizet bérleti díjat az Egyesült Királyságban viszont egy pár már csak átlagosan 866 GBP körüli összeget, azaz egy fő kiadása egyenlő osztozkodás esetén 433 GBP.

De még a kisebb, rendszeres kiadások terén is nagy az egyenlőtlenség. Egy ezek közül például az étel. „A legtöbb terméket pároknak és családoknak készítik, a kiszerelésük is ekkora – mondja. – Egyszerűen egy két személyre tervezett készétel olcsóbban jön ki, mint az egyszemélyes.”

„Őrültségnek tűnhet ilyet írni 2022-ben, de szinglinek lenni óriási hatással lehet a pénzügyeidre!” – írta a bejegyzése alá. Az inflációval pedig a megélhetési költségek miatti nyomás pedig egyre csak növekedni fog.

Hol fáj a szingliadó?

A poszt hatalmas visszhangot váltott ki, és az emberek sorra osztották meg, az élet mely területein érzik még a szingliadót. Egy kommentelő például arra panaszkodik, hogy az utazás költségei sokkal magasabbak egyedülállóként. Ha egy autóban ketten ülnek, a költségek feleződnek, szingliként viszont egyedül autózva is ugyanúgy meg kell tankolni az autót. De sok tömegközlekedési eszközön is jár páros vagy családi kedvezmény, amit a szinglik szintén nem tudnak kiélvezni. „Sokszor szeretném meglátogatni a kapcsolatban élő barátaimat, de úgy tűnik, mindenki egyre távolabb, külvárosokban vagy vidéken telepedikk le, így egyre nőnek a találkozási költségeim.”– mondta a kommentelő.

Egy másik olvasó pedig azt emelte ki, hogy az esküvői szezon teljesen kiüríti a pénztárcáját azért, mert a szingli szobák sokkal drágábbak a hotelekben.,„A barátaim nem értik, miért nem akarok ugyanabban a szállodában lenni, mint ők, amikor csak a szoba ára 300 GBP felett van. Az utazásokról és az ajándékokról nem is beszélve…” És tényleg, a legtöbbször ugyanazt az egy ajándékot adjuk párként, mint azt egyedül tennénk. Vannak, akik arra panaszkodtak, hogy az extra költségek miatt néha kénytelenek kihagyni a nyaralási, közös bevásárlási vagy éppen az éttermi vacsoraalkalmakat, ez pedig rányomja a bélyegét a mentális állapotra és a baráti kapcsolatokra is, illetve hogy a barátok sokszor nem értik a vagyoni különbségeket, mert egyszerűen nincs a párkapcsolatban élő emberek figyelmük előterében, hogy a szingli lét extra költségekkel jár. 

A bejegyzés azt követően jelent meg, hogy a brit Országos Statisztikai Hivatal (ONS) elemzése megállapította, az egyedül élő emberek a jövedelmük átlagosan 92%-át kénytelenek elkölteni egy hónapban, míg a kétemberes felnőtt háztartásoknál ez a százalék mindössze 83. A kutatás azt is kimutatta, hogy az egyedül élők nagyobb valószínűséggel bérelnek, és kevésbé érzik magukat anyagilag biztonságban, mint a gyermektelen párok, mivel kevesebb szingli pénztárcájában marad valam a hónap végén.

Forrás: stylist.co.uk Fotó: Getty Images

Ezt már olvastad?