Íme a lista, aminek minél több pontját érdemes kipipálni, ha spórolni szeretnél az otthonod energiafelhasználásával!

2022. július 27.
Hogy is kezdjünk neki az energiatakarékosságnak? Szerintünk például úgy, hogy írjunk egy listát csupa apróságról, amiből minél többet teljesítünk, annál vékonyabbra faraghatjuk a rezsiköltségeinket. Egyszerre spórolhatunk energiát és pénzt is a következő 26 tipp segítségével.

Sosem jöttek még olyan jól a spórolási tippek a háztartásban, mint mostanában! Az egyre meghökkentőbb élelmiszerárak és az infláció, illetve a rezsicsökkentés csökkentése késztet minket az egyszerre pénztárcakímélő és környezettudatos fogyasztói magatartásra. Azt javasoljuk, kezdjük a váltást a számunkra könnyebb, egyszerűbben teljesíthető tippekkel, majd haladjunk a több időt, nagyobb tervezést igénylő javaslatok irányába!

1. Mosógép, mosogatógép, hűtő korszerűsítése

A mosógép és a mosogatógép kevesebb vizet használ, mint a kézi mosás és mosogatás, de fontos, hogy a gépeink a lehető legjobb energiatanúsítvánnyal rendelkezzenek és legyen rajtuk öko program, mely sokkal kevesebb energiát és vizet használ. A hűtő esetében az A, A+, A++ készülékek a legjobbak, az A++ energiatanúsítványú 25-45%-kal is energiatakarékosabb, mint az A.

2. Fényforrás tisztítása

A lámpabúrákat és az égőket nem szoktuk gyakran takarítani, és ez hiba, mert a rájuk szálló portól és egyéb szennyeződésektől egyre kevesebb fényt adnak.

3. Rendszeres ablaktisztítás

Ablaktisztítás után mindig világosabb a szoba, tiszta ablakok mellett jobban ki tudjuk használni a természetes fényt.

4. Világos falak

Világosra festett falak esetében sokkal később kell lámpát kapcsolni, így spórolhatunk az energiával.

5. LED-es izzók és kompakt fénycsövek

A hagyományos izzóknál sokkal takarékosabbak a LED izzók és a kompakt fénycsövek, cseréljük ezekre az otthoni fényforrásokat! Egy LED izzót akár 25 000 órán keresztül is használhatunk és 80%-kal kevesebb energiát fogyaszt, mint a hagyományos izzók. A kompakt fénycsövek pedig olcsók, és a felhasznált energia jóval nagyobb részét fordítják világításra.

energiafelhasznalas-sporolas

6. Töltők

Ha nem használjuk már a töltőket, mindig húzzuk ki őket a konnektorból.

7. Áramtalanítás

Kapcsoljuk ki, vagy ha van lehetőség, áramtalanítsuk azokat az eszközöket, amiket éppen nem használunk. A kis konyhai, fürdőszobai, irodai eszközöket és az asztali számítógépeket is.

8. Kikapcsolás

Ne tartsuk stand-by állapotban a tévét és a játékkonzolokat.

9. Elektromos hálózat átvizsgálása

A nem megfelelő elektromos vezetékek és a rossz kötések képesek felmelegedni, ezzel pedig feleslegesen fogyasztják az áramot, így érdemes szakemberrel átnézetni a teljes elektromos hálózatunkat.

10. A bojler vízkőtelenítése

A villanybojler nagyon energiatakarékos berendezés tud lenni, de csak akkor, ha megfelelően karban van tartva, és rendszeresen vízkőtelenítve van! Ugyanis a fűtőszálakat körbevevő vízkő rengeteget ronthat a bojler hatásfokán.

11. Vízcsőszigetelés

Vízcsőszigeteléssel sokat javíthatunk a melegvízkészítés hatékonyságán, ilyenkor nem történik akkora hőveszteség a vízcsőben, így nem dolgozik túl a bojler.

12. Kádfürdő helyett zuhany

A kádfürdőzés szuper relaxációs forma, azonban érdemes heti maximum 1-2 alkalommal leszorítani, és a hétköznapok során inkább a zuhanyzást választani, mely során körülbelül fele- vagy harmadannyi vizet fogyasztunk, mint teleengedett káddal.

13. Környezetbarát zuhanyfej

A víztakarékos csaptelep- és zuhanyfejek egyszerűen felszerelhetőek a hagyományos csaptelepekre, és segítségükkel rengeteg vizet spórolhatunk! Ezek az adapterek a vizet levegővel dúsítják, így egy perc alatt feleannyi vizet használnak, mint a hagyományos társaik.

14. Esővízgyűjtés

A kerti esővízgyűjtéssel rengeteg vizet spórolhatunk, ráadásul a növények számára is sokkal kedvezőbb, mint a csapvíz.

15. Sötétítőfüggönyök és redőnyök

Nyáron klíma nélkül hűthetjük velük a lakást, télen pedig szigetelnek a vastag anyagból készült sötétítőfüggönyök és a redőnyök.

16. Minél gyorsabb szellőztetés

Télen a fűtőtesteket (hacsak nem megyünk el több napra) érdemes nem teljesen lekapcsolni, helyette inkább tartsuk takaréklángon, szellőztetésnél pedig tárjuk ki maximálisan az ablakokat és néhány perc elteltével gyorsan csukjuk vissza őket.

17. Párásítás

A páradúsabb levegőt az ember melegebbnek érzi, így párásítsunk rendszeresen télen.

18. Korszerű szigetelés és nyílászárók

Akár 30%-kal is csökkenthetjük az otthonunk energiaköltségeit korszerű szigetelés és jól záródó, többrétegű nyílászárók mellett.

19. Klíma

A lakás hűtése 3-szor annyi energiát igényel mint a fűtése, ezért bánjunk jól a klímaberendezésekkel és javítsunk az otthonunk hőfokán árnyékolókkal, ablakok elé ültetett fákkal. Válasszunk A++ energiaosztályú klímát és ne hűtsük túl a szobát.

20. Mérsékelt hőmérséklet

Ne fűtsük azokat a helységeket túl, ahol nem tartózkodunk! Az MVM szerint minden 1 °C hőmérséklet-csökkentés kb. 5% fűtőenergia-megtakarítást eredményez.

21. Kisebb gázláng

Az edényen túllógó gázláng energiája elvész.

22. Jól használt villanytűzhely

A villanytűzhelyen való sütés-főzés más technikát igényel. Ne kapcsoljuk be előbb, mint hogy rátennénk az edényt, a főzés befejezése előtti 10-15 percben pedig kapcsoljuk le a főzőlapot, így kihasználhatjuk a még forró, de áramot már nem használó lap erejét is.

23. Vízforraló

A vízforraló sok áramot tud spórolni nekünk, de mindig csak annyi vizet melegítsünk fel vele, amennyire szükségünk is van! Például egy kavarós kávéhoz nem érdemes 1 liter vízzel feltölteni a készüléket. Főzésnél szintén érdemes vízforralóval felmelegíteni a vizet a tűzhely helyett, mert ott sokkal több időt és energiát igényel.

24. Konyhai fedők

Főzésnél mindig használjunk fedőket, így sokkal hamarabb elkészül az ételünk és kevesebb energiát igényel az elkészítésük.

25. Kukta

A hosszabb főzési idejű ételeket készítsük kuktában, így akár 30-40%-át is megspórolhatjuk az energiának.

26. Hűtő, fagyasztó beállítása

Az optimális hőmérséklet a hűtőben 7°C, a fagyasztóban -18 °C. Ezeknél hidegebbre fölösleges állítani, nem tesz jót az élelmiszereknek és az áramfogyasztásunkat is drasztikusan növeli.

Fotó: Getty Images Forrás: MVM, alternativenergia.hu

Ezt már olvastad?