Tömegesen vállalják be a vazektómiát az amerikai férfiak az abortuszjog szigorítása óta

2022. augusztus 12.
Robbanásszerűen megszaporodtak a vazektómia árára, illetve visszafordíthatóságára irányuló internetes keresések az Egyesült Államokban, mióta kiszivárgott az amerikai Legfelsőbb Bíróság abortusz korlátozásáról szóló határozattervezete. Amerikai férfiak tömegei döntenek a sterilizációs műtét mellett, hogy így vegyék ki a részüket a férfiak és nők egyik legfontosabb ügyéből, a születésszabályozásból.

Shawn soha nem akart gyerekeket. A 32 éves szoftvermérnök és amatőr súlyemelő Közép-Floridában él, és régóta fontolgatta a vazektómiát, főleg, hogy sem ő, sem menyasszonya nem akart gyereket. Az utolsó döfést a Roe kontra Wade precedens, vagyis az abortuszhoz való alkotmányos jog eltörlése jelentette számára a végleges elhatározáshoz. Shawn (akinek nem ez az igazi neve) egy floridai urológusnál foglalta le a műtétet, aki már több tízezer alkalommal végezte el a gyakorlatilag fájdalommentes beavatkozást. „Még nem tudok súlyt emelni – mondta hat nappal a műtét után. – De voltak már rosszabb fogászati ​​beavatkozásaim is.”

vazektomia-amerika-abortusz

Ez az egyik legélhetőbb lehetőség

Mióta májusban kiszivárgott a Roe kontra Wade precedenst megdöntő határozattervezet, az egészségüggyel foglalkozó Innerbody Research által gyűjtött adatok szerint megnőtt a vazektómia iránt érdeklődők száma az online térben. 850%-kal többen keresnek rá arra, hogy hol végzik el a beavatkozást, mint korábban, de egyre többen érdeklődnek a műtét ára és visszafordíthatósága iránt is. Az Innerbody Google-keresési adatai szerint a legtöbb vazektómiával kapcsolatos érdeklődő Texas területén szeretett volna választ kapni kérdéseire, ahol július 1-jén visszaállították az 1925-ös, Roe előtti abortusztilalmat, ami még a nemi erőszak áldozataival sem tesz kivételt.

Dr. Alex Shteynshlyuger New York-i urológus szerint a Legfelsőbb Bíróság döntése párbeszédet indított el a fogamzásgátlással kapcsolatban, valamint felhívta a figyelmet a vazektómiára mint hatékony, olcsó, biztonságos és állandó fogamzásgátlási módszerre, amely lehetővé teszi a férfiak számára a fogamzásgátlás feletti kontrollt. Shteynshlyuger azt mondja, hogy a döntés óta eltelt hetekben manhattani irodájában jelentősen megnőtt a beavatkozás iránt érdeklődők száma: korábban egy héten átlagosan 15 konzultációs hívást fogadott, a június 24-i döntés utáni héten pedig már 72 kérelmet nyújtottak be, Shteynshlyugery naptára pedig tele van olyan férfiakkal, akik azokból az államokból érkeznek, ahol rendkívül szigorúan szabályozzák a terhességmegszakításhoz való hozzáférést.

Az egykor drasztikusnak és visszafordíthatatlannak tartott eljárás ma már egyszerű és viszonylag fájdalommentes rutinbeavatkozásnak számít. Az urológusok tű és szike nélküli eljárásokat hirdetnek: egy kis lyukat szúrnak a herezacskóba, amelyen keresztül hozzáférhetnek azokhoz a csatornákhoz, amelyek a spermiumokat a heréből a húgycsőbe továbbítják. Az eljárás körülbelül fél óráig tart, de a legtöbb páciens ezt meg sem érzi: a férfiak nagy része csupán az érzéstelenítő injekció által okozott fájdalomra tesz panaszt. Ha valaki pedig mégis meggondolja magát, akkor egy meglehetősen költséges eljárással visszafordíthatja a vazektómiát, bár ez annál komplikáltabb, minél több idő telik el a beavatkozás óta.

Gyakorlatilag politikai állásfoglalás

Amerika legnagyobb hangú abortuszellenes szervezeteinek szemmel láthatólag nincs különösebb kifogásuk a vazektómia ellen. Az amerikai Országos Életjogi Bizottság például nem foglal állást olyan dolgokkal szemben, ami akadályozza a megtermékenyítést, azonban ellenez minden olyan eszközt vagy gyógyszert, amely kárt tesz a megfogant életben.

Hatalmas különbségek vannak tehét a nők és a férfiak számára biztosított egészségügyi ellátásban. Több nő is arról számolt be például, hogy el akarták köttetni petevezetéküket, de a beavatkozáshoz a férjük és a vőlegényük aláírására volt szükségük – így amellett, hogy a vazektómia lehetőséget biztosít a férfiaknak arra, hogy maguk gondoskodjanak a születésszabályozásról, a jelenlegi helyzetben az eljárás felér egy politikai állásfoglalással.

Forrás: Guardian, Bloomberg Fotó: Getty

Olvass tovább!