Úgy nehéz a biztonságos szexre tanítani a kamaszokat, ha nem adunk nekik óvszert

2022. május 31.
Bár az óvszer nem minősül szexuális terméknek, a fiatalok tapasztalatai alapján sok helyen csak a betöltött 18. évet igazoló személyivel adják ki a terméket. Ez az észszerűtlen és ráadásul törvényellenes gyakorlat azonban nemhogy nem veszi el a fiatalkorúak kedvét a szextől, de kifejezetten veszélyes aktusokba hajszolhatja őket.

A 16 éves Péter (nevezzük most így) egy nagyáruház önkiszolgáló kasszájánál szeretett volna óvszert vásárolni, amikor a gép hirtelen „besípolt” a termék beolvasásánál. Péter – aki amúgy sem érezte magát annyira komfortosan vásárlás közben – csak ekkor, amikor a fennakadástól zavartan pislogva körbenézett, vette észre a kassza felett függő feliratot, miszerint 18 éven aluliak nem vásárolhatnak szexuális segédeszközöket, így (legalábbis az áruház vezetőinek értelmezése szerint) óvszert sem.

fiatalok-ovszer-tiltas-eladas-szexualis-termek-fogamzasgatlas

A közösségi médiát a napokban elárasztották ezek a történetek, miután a Nem tehetsz róla, tehetsz ellene oldalán felszínre bukott a jelenség. Az oldalon gyorsan tisztázták a valódi jogi hátteret: miközben szexuális segédeszközöket (akárcsak alkoholt és dohányárut) valóban tilos kiskorúaknak eladni, az óvszer a fogamzásgátlás körébe tartozik, így egészségügyi terméknek minősül.

Az oldalon olvasható személyes beszámolók alapján nem egyértelmű, hogy a kereskedelem melyik szintjén van mégis tévedés ezzel kapcsolatban. Néhányan konkrét üzletláncokra, mások egyes eladókra panaszkodnak, de sokan említik, hogy az áruházi termékbeolvasók rendszere automatikusan jelzi a kasszánál, hogy az óvszer eladásához személyit kell kérniük. Egy kommentelő arról is beszámol, hogy fiatalként egy üzletben az egyik kasszás nem akarta neki kiadni az óvszert, mire egy kolléga az „adjad ki neki, örüljél, hogy akarják használni” felszólítással mégis meggyőzte az illetőt. Olyanok is vannak, akik felnőttként találkoztak bajba jutott kamaszokkal, és helyettük vették meg a terméket, amit nem akartak kiadni nekik.

Felvilágosítás helyett tiltás

Egy olyan országban, ahol az eddig is alig létező vagy rosszul működő iskolai szexuális felvilágosítást teljesen felszámolták, tényleg a minimum lenne, hogy az óvszer (és más fogamzásgátló eszközök) könnyen hozzáférhetőek legyenek a kamaszok számára. Ideális helyzetben – innen nézve ez persze szinte utópisztikus elgondolás – ezeket a termékeket ingyen biztosítanák a kiskorúaknak. Nem igazán kell magyarázni, hogy a biztonságos szexet segítő eszközök betiltása egyáltalán nem fogja elvenni a fiatalok kedvét a szextől, cserébe viszont egy ilyen gyakorlat nagyban fokozza a szexuális úton terjedő betegségek kockázatát és a nem kívánt terhességek előfordulását. Elképesztően naiv dolog azt gondolni, hogy a 16 vagy akár 15 évesek biztosan nem szexelnek, azt meg egyenesen ostobaság, hogy ha mégis eszükbe jutna, egy ilyen tapasztalat majd jól elveszi tőle a kedvüket. Ahogyan a fent említett kasszás nagyon pontosan megjegyezte, „örüljünk, hogy használni akarják”. Mert hogy eleve kevesen vannak tisztában a védekezés fontosságával: egy 2010-es átfogó nemzetközi tanulmány szerint a megkérdezett fiatalok csaknem fele vallotta, hogy létesített már védekezés nélküli szexuális kapcsolatot. Ráadásul még mindig erős az óvszer rossz híre – felmérések szerint a sokak által kényelmetlennek tartott fogamzásgátló eszköztől rengeteg fiatal lány azért hajlandó eltekinteni, mert úgy érzik, meg kell felelniük partnerük elvárásainak az ágyban.

A megfelelő szexedukáció hiányában leginkább a szülőkre marad a feladat, hogy beszéljenek a védekezés, és különösen az óvszer fontosságáról (hiszen egy alkalmi kapcsolatban a hormonális fogamzásgátló eszközök nem védenek a szexuális úton terjedő betegségekkel szemben), de még mindig sok családban tabu, vagy legalábbis kényes téma a szex. Épp emiatt sok fiatal nem is gondol a védekezésre – vagy azért, mert egyszerűen nincs tisztában a veszélyekkel (ennek fogalma amúgy is gyakran a nem kívánt terhességben merül ki), vagy azért, mert el akarja kerülni a gumivásárláshoz társított szégyenérzetet.

Bűnös áru

A 17 éves Eszter a legtöbbször a barátjára hagyja az óvszervásárlást. Fogamzásgátló tablettát nem szeretne szedni (azt mondja, túl sok rémhírt olvasott róluk a neten), és szerencsére a fiújának sincsen gondja a gumival. Amikor azonban mégis rámarad valamiért a vásárlás, legtöbbször alig várja, hogy túlessen a dolgon. Szerinte még mindig előfordul, hogy a – főleg idősebb – pénztárosok rosszallóan néznek rá, vagy szemrehányó éllel vetik oda a végösszeget, miután lehúzták a terméket a szalagon. „Általában akkor is veszek valamit a gumi mellé, ha amúgy nincs is szükségem semmire, mert az már tényleg túl kínos lenne, ha csak az az egy csomag állna ott a szalagon… Ilyenkor próbálom elrejteni a dobozt a vattakorongok meg a tusfürdő alá, hogy legalább a mögöttem álló ne azon gondolkodjon, vagyon hogyan fogok szexelni aznap este” – meséli a fiatal lány.

Ha többet beszélnének a fiataloknak a szexről, valószínűleg ez a szégyenérzet is sokat oldódhatna. Ehhez azonban elsősorban arra lenne szükség, hogy a szakmailag felkészült szexuális edukációt beengedjük az iskolákba. Az óvszerhasználat mellett így a tartós párkapcsolatban felmerülő egyéb fogamzásgátlási opciókkal is jobban képbe kerülhetne a kamasz korosztály – pár éves felmérésekből jól látszik, hogy az újabb módszerekről (ilyenek például a spirálok, hüvelygyűrűk, stb.) sok fiatal egyáltalán nem hallott.

A másik fontos lépés az óvszer elérhetőbbé tétele kellene, hogy legyen. Elképesztően drága termékről van szó, pláne, ha egy kamasz pénztárcáját vesszük alapul, így a szegényebb rétegekben gyakran a „majd óvatosak leszünk” elgondolás győzi le az észszerű védekezést. Ezzel nemcsak az a baj, hogy sem az úgynevezett naptármódszer, sem a megszakításos védekezés nem jelent megbízható védelmet a nem kívánt terhességekkel szemben, de az is, hogy ez a felfogás megint teljesen megfeledkezik a nemi úton terjedő betegségekről.

A Nem tehetsz róla, tehetsz ellene egyik vonatkozó posztjának kommentszekciójában egy kamasz édesanyja arról mesélt, hogy fia ballagása előtt felvetette az osztályfőnöknek, hogy hamuban sült pogácsa helyett inkább óvszereket kellene rakni a tarisznyákba. A felháborodott osztályfőnök leszavazta az ötletet, maradt a pogácsa. Az ilyen történetek jól megmutatják, hogy sokan még mindig a tiltásban vagy a tabusításban látják a biztonságos – vagyis az értelmezésük szerint nem létező – tiniszex kulcsát. Pedig hazai és nemzetközi felmérések egyaránt kimutatják, hogy a serdülők egyre fiatalabban esnek át az első szexuális aktuson. Egy magyar kérdőíves felmérés 2009 és 2016 között vizsgálta a 13–18 éves lányok szexuális szokásait, fogamzásgátlással, illetve szexuális úton terjedő fertőzésekkel kapcsolatos ismereteit. Kiderült, hogy „minden 4. lány már 14 évesen vagy korábban átesett az első szexuális aktuson, ugyanakkor szexuális ismereteik hiányosnak bizonyultak, és jelentős volt azoknak az aránya, akik ugyan éltek már szexuális életet, de még soha nem voltak nőgyógyászati vizsgálaton”. Vagyis jól látszik, hogy az ismeretek hiánya egyáltalán nem akadályozza a szexet – ellenben nagyon súlyos problémákat okozhat, hogy ha nem változtatunk sürgősen irányt. Az óvszervásárlás elérhetővé tétele – vagyis minimum az, hogy ne legyen illegálisan tiltva – nem az első lépés, hanem a kötelező minimum kellene, hogy legyen.

Fotó: Getty Images

Olvass tovább!