Először nevezhetnek házas nők és anyák is a Miss Universe-re

2022. augusztus 13.
Most először engedik meg a szépségverseny történetében, hogy házas nők és anyák is elinduljanak a Miss Universe-en. Az új szabályt először a 2023-as versenyen érvényesítik majd.

„Hisszük, hogy a nőknek kell irányítani az életüket és a személyes döntéseik nem szabad, hogy a siker elérésében hátrányt jelentsenek számukra” – olvasható a Miss Universe közleményében. A szabályváltoztatás előtt csak 18 és 28 év közötti gyermektelen nők indulhattak a szépségversenyen, akik még sosem voltak házasok. Ugyanakkor az életkori korlát egyelőre marad. 

miss-universe-szabaly-modositas

Andrea Meza, akit 2020-ban koronáztak meg a Miss Universe szépségkirálynőjének, úgy nyilatkozott: „épp ideje volt már”. A szépségkirálynő hozzátette, hogy „a társadalom megváltozott, a nők ma már ott is vezető szerepet töltenek be, ahol korábban csak férfiak lehettek, tehát ideje volt már, hogy a szépségversenyek is változzanak és indulhassanak családos nők is”.

„Sok nő ment férjhez fiatalon és lett gyermeke a húszas évei elején, és ők is vágyhatnak rá, hogy elinduljanak a Miss Universe-en, de a szabályok miatt ezt nem lehet – folytatta Meza. – Most ezek a nők is beindíthatják a karrierjüket, ha szeretnék.”

A mexikói szépségkirálynőnek azok számára is van üzenete, akik nem értenek egyet az új szabállyal. „Néhány ember ellenzi a szabályváltozást, mert olyan egyedülálló, szép nőket akarnak látni, akik egy párkapcsolatra is elérhetők esetleg. Nekik csak az a fontos, hogy egy nő külseje olyan tökéletes legyen, ami szinte elérhetetlen. Ez egyrészt szexista, másrészt teljesen irreális.”

Meza reméli, hogy a Miss Universe szabályváltozása nemcsak a versenyzők, de azon nők életére is hatással lesz, akik csak nézik a szépségversenyt. „Úgy vélem, inspiráló lehet látni, hogy valaki részt vesz egy ilyen versenyen, esetleg győz és megváltozik az élete. Ideje elhinni, hogy bárkivel megtörténhet.”

Forrás: Insider Fotó: Getty Images

Olvass tovább!