Ha egy nő terhes és skizofréniában szenved, Afrikában gyakran a pokol vár rá

2022. augusztus 29.
Míg a világ egyik részén lassan a pszichológus is olyan fontos egészségügyi szolgáltatás lesz, mint a háziorvos, sok országban még mindig megvetés tárgyát képezik a mentális problémák. Nemrég a BBC számolt be a benini Cotonouban található, 1991-ben alapított Saint Camille központról, ahol 300 ember él, akik mind Nyugat-Afrikából érkeztek a létesítménybe, hogy kezelést kapjanak, és biztonságban érezhessék magukat egy olyan társadalomban, ahol megbélyegzik a mentális betegséggel élőket.

Általánosan elmondható, hogy Nyugat-Afrikában minden 10 mentális zavarban szenvedő személyből csak 1-2 fér hozzá mentálhigiénés szolgáltatásokhoz. Azok a nők, akik ilyen problémáktól szenvednek, nagyobb arányban élnek át szexuális és családon belüli erőszakot, mint a közösség többi tagja. „ A hiedelem szerint, ha egy férfi lefekszik egy mentális zavarral élő nővel, akkor gazdag lesz és semmilyen varázslat nem befolyásolhatja az életét” – mondta Gregoire Ahongbonon, a Saint Camille alapítója.

A mentális zavarokról például még egyes helyi egészségügyi szakemberek is úgy vélik, hogy azokat természetfeletti erők, boszorkányság, gonosz szellemek vagy isteni büntetés okozzák. Ennek eredményeként arra is volt példa, hogy az érintetteket megbilincselték és imaházakba vitték, hogy így szabadítsák meg őket az átkoktól.

terhesseg-skizofrenia-afrika

Ahongbonon gyakran autóvezetés közben talál rá a kiszolgáltatottnak tűnő nőkre. Először beszélgetést kezdeményez velük, elmagyarázza, ki ő és mit csinál a központja. Ezután szállást és gyógyszert kínál nekik, majd az intézet csapata megpróbálja megkeresni az érintett családtagjait. Ugyanis ha egy beteget egy rokona vagy barátja viszi el a központba, egyszeri 5500 CFA (körülbelül 3665 forint) hozzájárulást kell fizetnie, ezért sokan csak betuszkolják a beteget a Saint Camille kapuján, majd elrohannak. A szállás és a kezelés ingyenes a betegek számára, ételt, ruhát és gyógyszert a szervezet biztosít, nagyrészt adományokból.

 „Szeretném megszülni a babát, de nem akarom megtartani. Mit csinálnék vele?”

Odettet a városban sétálgatva találták meg. Zavartnak tűnt, ezért bevitték a központba, ahol skizofréniát és vérszegénységet diagnosztizáltak nála. „Sokat betegeskedtem, ami étvágytalanságot, hányást, fáradtságot és álmatlanságot okozott – mondta az állapotos Odette. – Szeretném megszülni a babát, de nem akarom megtartani. Mit csinálnék vele? A betegségem elég rossz.” Odette nem emlékszik a korára, de azt tudja, hogy sokáig a Cotonou melletti Saint Benoit piac volt az otthona. „Nagyon ijesztő volt ott, amikor a bolttulajdonosok bezártak, és hazamentek, csak én maradtam. Hallottam, hogy csecsemők sírnak és emberek beszélnek hozzám, de amikor kinyitottam a szemem, nem volt ott senki” – mondja.

Odettet évekig szexuálisan bántalmazták a férfiak a piacon, és ennek következtében többször is teherbe esett. Bár emlékszik rá, hogy a családja egy Aze Gõn nevű helyről származik, a központ munkatársai nem találták meg őket, ugyanis a rokonok gyakran nem akarják látni a betegeket. Előfordul, hogy Odette tagadja terhességét és rossz napjai vannak, amikor sír, rossz hangulatban van. Odette addig marad az intézményben, amíg a csapat meg nem találja a családját, akiknek gondozásába küldi – de csak akkor, ha ők is akarják. Ha nem, akkor ő is az intézmény állandó lakója lesz, mint sokan mások.

„A családom nem akarta, hogy az emberek lássanak”

A Saint Camille 2016 óta ad otthont a 35 éves, nigériai Ajoke-nak. Ahongbonon és csapata egy éjszaka találta őt Cotonou-ban – meztelenül, állapotosan. Ajoke azt mondta nekik, hogy Lagosból származik és egyszer már volt férjnél, de kitették a házból. Férje nagymamájánál kellett laknia, ám amikor az idős nő meghalt, ő az utcára került. Harmadik terhessége alatt egy éjszaka arra ébredt, hogy hangokat, köztük egy baba sírását hallotta. Miután hajléktalan lett, elindult gyalog és 140 kilométert sétált, mígnem Beninben kötött ki. A központ pszichiátere skizofréniát diagnosztizált nála, és az orvosi vizsgálat során az is kiderült, hogy Ajoke HIV-pozitív, de amint az orvosok meghallották, hogy mitől szenved, megijedtek.

Ajoke végül megszülte gyermekét, akit egy család örökbe fogadott. Ahogy mentális egészsége javulni kezdett, egy férfi, akit Justinként emleget, meglátogatta őt, és megígérte, hogy visszaviszi a családjához Nigériába. Ajoke vele ment, de a férfi végül nem hazavitte, hanem egy házba, ahol szexuálisan és fizikailag bántalmazta, éheztette őt. A fiatal nő ismét terhes lett, családja kirekesztette, majd otthagyták egy út szélén Saint Camille közelében. „A családom nem akarta, hogy az emberek lássanak engem, mert úgy gondolnak rájuk, mint akiknek őrült nővére van” – mondta Ajoke, akinek végül 2019 júliusában született meg negyedik gyermeke, akit egy család fogadott örökbe.

„Soha senki nem keresett”

Abigail életét rengeteg erőszak keserítette meg, mielőtt a Saint Camille-be került. Nem sok dologra emlékszik korábbi életéből, különösen a gyermekkorát fedi homály. Már felnőtt, amikor elkezdett hangokat hallani. Családja azt hitte, hogy gonosz szellemek szállták meg, ezért már egészen fiatal korától magáról kell gondoskodnia. Végül egy kereskedők által lakott, a helyiek körében gettóként emlegetett környékre költözött.

„Nagyon gyakran visszatértem oda, és mindig kaptam enni, ezért úgy döntöttem, hogy ott maradok. Soha senki nem jött megkeresni” – mondta Abigail, akinek kiszolgáltatott helyzetét több férfi is kihasználta. Megverték, bedrogozták és szexuálisan bántalmazták, mielőtt enni adtak neki. Végül 2015-ben riasztotta a központ csapatait egy férfi, aki ismerte a Saint Camille tevékenységét. Ekkor Abigail már öt hónapos terhes volt, és skizofréniát, valamint HIV-et diagnosztizáltak nála. A szakembereknek végül sikerült megakadályozniuk, hogy kisbabájának is továbbadja betegségét. Miután megszületett, gyermekét örökbe fogadták és külföldre vitték.

Forrás: CNN Fotó: Unsplash

Olvass tovább!