Női ügyvédek, akik szexuális ragadozókat védenek: miért teszik?

2021. szeptember 03.
Harvey Weinsteinnek ott van Donna Rotunno, Andrew Cuomo korábbi New York-i kormányzónak Rita Glavin, Bill Cosbynak pedig Jennifer Bonjean. Most pedig R. Kelly mellett tűnt fel Nicole Blank Becker michigani ügyvéd, aki személyes márkát épített fel magának azzal, hogy szexuális ragadozók védelmére specializálódott. Mindig voltak nők, akik bármikor képesek voltak más nőket a busz elé lökni szörnyeteg férfiak szolgálatában. Akik viszont karriert építenek erre, csak az utóbbi években jelentek meg. Mi visz rá egy nőt arra, hogy R. Kelly-t védje? Az a fajta nő, akinek nincs lelkiismeret-furdalása amiatt, hogy fegyverként használja a nemét, hogy abból előnyt kovácsoljon.

Talán Harvey Weinstein büntetőperének kezdete óta nem volt még egy olyan ügy, melynek tárgyalását (és az ítélethirdetést) annyian várták volna, mint R. Kellyét. Nem lepett meg senkit, hogy a korábbi világsztár négy ügyvédje közül a legismertebb egy magányos nő lett. Ha valaki nagyon híres és nemi erőszak, valamint szexuális visszaélés miatt kerül a vádlottak padjára, kétségtelenül előnyt jelent számára, ha egy nő vezeti a védelmét. Tudta és kihasználta ezt Harvey Weinstein, Bill Cosby vagy éppen a politikus Andrew Cuomo is. Most pedig R. Kelly alkalmazza ugyanezt a taktikát a michigani ügyvéd, Nicole Blank Becker személyében. Becker és a hozzá hasonlók tökélyre fejlesztették az áldozathibáztatást a médiában és a tárgyalóteremben egyaránt. 

Áldozathibáztatás mesterfokon

R. Kelly ügyvédje már a nyitóbeszédében felvonultatta a legjellegzetesebb frázisokat, kezdve azzal, hogy a vádlókra következetesen csak lányokként hivatkozott, és homályos utalásokat tett a várható drámára. „Gruppi, általában nem szívesen használjuk, ám ez a szó kevesebbet mond a valóságnál” – mondta Becker. És mintha világos következtés lenne, jósolgatott: „azt is hozzátesszük majd, semmi nem hasonlítható egy nő haragjához”. Ezt pedig még alá is húzta tengernyi nőgyűlölettel: „én is nő vagyok, így már csak tudom”.

no-ugyved-szexualis-ragadozo-rkelly

Egyetlen szexuális bűncselekményekre specializálódott védőügyvéd sem volt még olyan egyenes ezzel kapcsolatban, mint a Harvey Weinsteint is képviselő Donna Rotunno, aki az ördöggel is alkut kötött volna. „Megvan a képességem, hogy sokkal tovább jussak a tárgyalóteremi keresztkérdésekkel nőként, mint férfi ügyvédként” – mondta még a Weinstein-ügy előtt egy interjúban. Nőként az olyan ügyvédek, mint Becker és Rotunno általában úgy tesznek, mintha empatikusabbak lennének a vádlóval szemben, szándékosan félrevezetve mindenkit. „Nos, miért nem hagyta faképnél? – szól a tárgyilagosnak tűnő támadás. Ha egy férfi teszi fel ezt a kérdést, lehet bármilyen jó ügyvéd, ugyanaz a mondat az ő szájából bántalmazásnak hangzik. Míg ha én mondom, senkinek a szeme sem rebben. És ez nagyon hatásos” – mondta Rotunno. A Weinsten-ügy során be is bizonyította, hogy a keresztkérdései valóban úgy tűntek, mintha két nő csupán beszélgetne.

Bevált módszer, hogy valaki a női mivoltát használja arra, hogy elmossa a határokat az áldozat és az elkövető között egy szexuális bűncselekmény ügyében. Ez valódi egyenlőtlenséget hoz létre az igazságszolgáltatás rendszerében, és azok javát szolgálja, akik már addig is kihasználták az egyensúly megbomlását. 

Rotunno az áldozathibáztatást magát már-már perverzióként űzte, feminista küldetésnek tekintette. Egyszer még ki is jelentette, hogy őt soha nem zaklatták szexuálisan, mert vigyázott rá, hogy ne kerüljön ilyen helyzetbe. Bár mindenki tudja, ez mekkora ferdítés, mégis, még Catherine Deneuve szájából is elhangzott hasonló sületlenség a #MeToo indulásakor, és azóta sem sikerült túllépni sokaknak ezen a látásmódon. 

A nőiség mint fegyver

Számos módon lehet a nőiséget hangsúlyozni, vegyük például Rotunno beszárított frizuráját és füstösre sminkelt szemét vagy Bill Cosby védőügyvédjének, Jennifer Bonjeannek az elegáns arany nyakláncát és sikkes ruháit. Becker weboldalán számos fotót találni az ügyvédről munka közben, amint a fehér-rózsaszín irodájában a bolyhos díszpárnákkal körülvéve elszántan papírokat rendszerez kilenc centi magas tűsarkújában. „Nicole könyörületes – áll az önéletrajzának fejlécében, ahol még hangsúlyozzák is az érzelmi munkát, amire képes: – Nicole érti, hogy attól még, hogy valakit szexuális bűncselekményekkel vádolnak, nem szörnyű ember.”

no-ugyved-szexualis-ragadozo-rkelly

Beckerhez hasonlóan Bonjean is személyes idézetekkel operál saját oldalán, melyek azt hangsúlyozzák, milyen sok tapasztalatot szerzett a szexuális bűncselekmények áldozatait képviselve, hogy ezeket ma már éppen ellenük használja fel. A hivatalos életrajzában, ami kevésbé nyálas és csöpögő, mint Beckeré, elmondja, hogy az áldozatok képviselete sarkallta arra, hogy elvégezze a jogi egyetemet, mivel meg akarta változtatni az igazságszolgáltatási rendszert értük. Elmondása szerint így került abba a helyzetbe is, hogy Bill Cosbyt védte az ügyében, meggyőződése volt, hogy itt a színész-komikus volt az, aki a rendszer áldozatává vált, nem is az ő áldozatai. „Nincs bajom az igazságos és jogos ítélettel, ha igazságos módon születik, ám ha valaki csal… ott nincs igazságosság vagy jog… és sajnálatos módon pont ez történt Mr. Cosby ügyében” – mondta Bonjean, aki szerint tehát amikor az eredeti ügyész döntése védte Cosbyt a további vádaktól, az a rendszer igazságtalan működése volt?

Nem nyerhetnek

Korábban Becker is ügyészként dolgozott szexuális bűncselekményekkel kapcsolatos ügyekben, így valószínűleg pontosan tudja, hogy milyen ritkán nyernek a vádlók. Az amerikai statisztikák szerint a rendőrségnél bejelentett 310 szexuális támadásból csupán 28 eset kerül bíróság elé, és végül csak 25 esetben zárják börtönbe az elkövetőt. És ami az ő malmára hajtja a vizet R. Kelly ügyében, hogy a védelem tálalhatja úgy, hogy a vádlók csupán dühös exbarátnők, akik egy rakás hazugsággal akarnak bosszút állni az énekesen. „Hibáztasd az áldozatot – ez a hatékony védelem legjobb taktikája – írta Toni Messina híres védőügyvéd is könyvében. – És nőként ez a munka kemény lehet.”

És ha nem Becker, ki tudná jobban egy ilyen hatékony védelem következményeit? A tanúkat az áldozathibáztatás gyakran újratraumatizálja a keresztkérdésekkel. A túlélők felépülésének elengedhetetlen része, hogy megértsék, nem az ő hibájuk az, ami történt. A kemény keresztkérdések ezt a munkát tehetik tönkre, valószínűleg még hatásosabban, ha olyan nő teszi ezt, akinek a való életben szerzett tapasztalatai azt jelentik, ismerik a különbséget valódi áldozat és hazudozó között. Az újratraumatizálódástól és az attól való félelem, hogy a megerőszakolójuk ismét szabad lehet a leggyakoribb okai annak, hogy egy nő nem jelenti az ellene elkövetett erőszakot. Aki pedig tíz évig próbált rács mögé juttatni ügyészként szexuális ragadozókat, mint például Becker, pontosan kell, hogy tudja, mekkora a veszélynek teszi ki a nőket azzal, hogy segít a támadóknak szabadon elsétálni. A statisztikák szerint a szexuális bűncselekmények elkövetőinek felének már korábban is meggyűlt a baja a törvénnyel hasonló ügyekben. Nem kellene tehát mindenkinek tudnia, hogy ez sohasem jelent egyetlen elszigetelt incidenst?

Még ha a végén Becker veszít is a bíróság előtt R. Kellyt védve, az ügy jó reklám neki. Újabb lökés a karrierjének, mint szexuális bűncselekmények elkövetőinek őrangyala. 

Forrás: The Cut, Intelligencer, Vulture Fotó: Getty Images