Különleges inkubátor mentheti meg az afrikai babákat

2021. szeptember 21.
A szubszaharai afrikai térségében fenyegető kihűléstől mentené meg a kisbabákat Fabien Roy speciális, hordozható inkubátora.

Fabien Roy svájci építész olyan speciális inkubátort alkotott, ami nemcsak praktikusan hordozható, de akkor is funkcionál, ha megszűnik körülötte az áramellátás – vagyis még az indusztriálisan alacsonyan fejlett térségekben is biztonsággal használható.

robust-nest-fabien-roy-inkubator-afrika

A Robust Nest névre keresztelt eszközt kifejezetten a szubszaharai térségben születő csecsemők számára fejlesztette ki a dizájner, hogy megvédjék őket a kihűléstől, illetve biztonságos körülményeket biztosítsanak a betegen született vagy koraszülött babáknak. A régióban minden évben 1,1 millió koraszülött kisbaba veszíti életét hipotermia miatt.

robust-nest-fabien-roy-inkubator-afrika

A dizájner szerint a hagyományos inkubátorok használata nem biztonságos olyan országokban, mint például Kenya, ahol nagyon gyakoriak az áramszünetek. Ráadásul a nehéz gépezeteket nehéz mozgatni, nagy munkagépekkel, földutakon kell szállítani őket, ahol ki vannak téve a sérüléseknek. A Robust Nest ezzel szemben úgynevezett termális akkumulátorral működik, ami még órákkal azután is melegen tartja a babákat, hogy az áramellátás megszűnt: amíg a gép áram alatt van, az energia felmelegíti az akkumultároban található paraffinviasszal teli tasakokat, melynek hatására a viasz megolvad. Az áramszünet alatt a viasz szilárdulás közben fokozatosan adja le a hőt, így még sokáig melegíti a kisbabákat.

A speciális inkubátor Roy diplomaporjektje volt, és jelenleg a milánói dizájnhéten van kiállítva.

Forrás: Dezeen

Olvass tovább!