Missouriban visszaállítják az iskolai testi fenyítés intézményét

2022. szeptember 05.
A testi fenyítés a 19. században és a 20. század elején széles körben elfogadott eszköz volt a fegyelem fenntartására az Egyesült Államok iskoláiban, de ez a gyakorlat az elmúlt évtizedekben elhalványult. Most viszont ismét visszatérhet.

Ebben a tanévben visszatér a testi fenyítés intézménye egy Missouri állam délnyugati részén található kisváros tantermeibe, mert a kerület mostantól lehetővé teszi a testi fenyítés alkalmazását minden olyan fegyelmezetlen tanuló számára, akinek a szülei áldásukat adják erre.

A Bransontól 50 mérföldre nyugatra fekvő Cassville-ben egy nyílt értekezleten értesítették a szülőket az új szabályzatról, és kiosztották az aláíráshoz szükséges beleegyezési űrlapokat – mondta egy szülő, aki részt vett az értekezleten.

A környékbelieket megosztja a hír. „Ez egy újabb fegyelmezési eszközt ad az iskolának anélkül, hogy felfüggesztenék és hazaküldenék őket, ahol csak videójátékokkal játszanának” – mondta a Reutersnek egy testi fenyítés pártján álló helyi farmer.

testi-fenyites-amerika-iskola

Több szakember is állást foglalt a kérdésben, ők azt mondják, a testi fenyítés nem büntet, hanem traumatizál, ezért minden esetben elkerülendő gyakorlat.

1977-ben az Egyesült Államok Legfelsőbb Bírósága kimondta, hogy az iskolákban alkalmazott testi fenyítés alkotmányos jog, így az államok maguk dönthetnek róla. Azóta viszont sok állam betiltotta a gyakorlatot. Az American Academy of Child and Adolescent Psychiatry (Amerikai Gyermek- és Ifjúsági Pszichiátriai Akadémia) szerint azonban 19 amerikai állam továbbra is engedélyezi, többségük délen.

A cassville-i iskolai körzet, amelybe 1900 diák jár, hivatalosan júniusban fogadta el a testi fenyítésről szóló szabályzatot. A körzet szabályzatában az szerepel, hogy a testi fenyítés csak akkor választható, ha a fegyelem minden egyéb alternatívája kudarcot vallott, és úgy kell alkalmazni, hogy ne legyen  „testi sérülés vagy sérülés esélye”. A szabályzat szerint az arc és a fej ütése nem megengedett.

Forrás: Reuters, Fotó: Getty Images

Ezt már olvastad?