Iskolakezdés előtt: így lehet fájdalommentes a nyári szünet vége

2022. augusztus 17.
Sokkoló lehet, hogy mindjárt vége a nyári szünetnek, de ha fájdalommentes szeptembert szeretnénk, nem árt már most elkezdeni a visszatérést a reggeli rutinhoz.

A szülőket inkább az iskolakezdéshez szükséges tanszerek beszerzése viselheti meg jobban (idén több mint 50 százalékkal drágább lehet a tanévkezdés, mint az elmúlt években), a gyerekeket pedig a tudat, hogy alig néhány hét múlva ismét itt a korai lefekvés, a reggeli rohanás és a házi feladat. De azokat a szülőket is fájdalmasan érintik a kötöttségek, akik a nyarat lazán, tanulás- és mikromenedzselés- mentesen töltötték gyermekeikkel. Az azonban, hogy az átmenet mennyire lesz sokkszerű vagy éppen finom, rajtunk múlik. Mutatunk hat módszert, amivel sokat segíthetünk, hogy kevésbé viseljenek meg a reggelek szeptembertől.

iskolakezdes-reggeli-rutin

Kommunikáljunk a gyerekeinkkel

Mindenképp ideje szóba hozni az iskolakezdést a gyerekeknek. Ez azért is hasznos, hogy az esetleges szorongásokat és félelmeket, amik a szeptemberrel kapcsolatban vannak bennük, feloldhassuk. „Szülőként tudatosítanunk kell magunkban, hogy a változás stresszt és szorongást okozhat a gyerekeknél, és a lassabb átmenet segíthet, hogy kisebb legyen az a sokk, amit az iskolakezdés okoz – mondta Risa Williams gyermekpszichológus. –A témát célszerű valamilyen kellemes tevékenység, vagy éppen az iskolai felszerelések vásárlása közben felhozni.”

Visszatérés az iskolai lefekvési időhöz

Talán a legnehezebb küzdelmet az jelenti a legtöbb családban, amikor vissza kell térni a korai lefekvéshez. „A legfontosabb az, hogy mire elérkezik a szeptember, beálljon a rendszeres alvásrutin” – mondta dr. Katie Davis pszichológus. És hogy ezt hogyan érhetjük el? „Csökkentsük a képernyőidőt, lefekvés előtt legfeljebb 30 percet tölthessenek a gyerekek a tévé, számítógép előtt. Telefon, laptop ne legyen abban a szobában, ahol alszunk. Minden nap ugyanakkor feküdjünk le és keljünk, és legalább nyolc óra nyugodt alvást biztosítsunk a gyerekeknek” – tanácsolta a pszichológus.

Kalkuláljunk be átmeneti időt

Ha nem építünk be egy kis átmeneti időt a nyár vége és az iskolakezdés közé, saját magunknak nehezítjük meg a szeptembert. Muszáj előre gondolkodunk ebben az esetben, bármennyire is nyújtanánk még a vakációhangulatot. „Minimum négy-öt napot kalkuláljunk be az évnyitó előtt. Ilyenkor már ne legyenek izgalmas programok, csak a szokásos hétköznapi tevékenységek és menetrend – javasolta Elle Penner minimalizmus szakértő, kétgyerekes anyuka. – Mindenkinek jobb lesz, ha hagyunk időt a nyári élmények lecsengésére, mielőtt visszatérnek a dolgos hétköznapok. Ezzel tudatosítjuk is, hogy bizony vége van a nyárnak.”

Tekintsünk pozitívan az iskolára

Amikor szóba kerül az iskola, mindig pozitív nézőpontból közelítsük meg. Ebben segíthetnek a barátok is. „Segítsünk, hogy megtalálják, mi az, amit várhatnak az iskolában” – javasolta Micah Klug tanár. 

Rendezzünk be iskolai területet otthon

A reggelek elég hektikusak néha, főleg ha vadászni kell a különböző iskolához szükséges tárgyakra. Ilyenkor vágni lehet a feszültséget a családoknál. Sokkal könnyebb úgy átevickélni a reggeleken, ha minden iskolához szükséges tárgynak jól meghatározott helyen van a lakásban. „Például az iskolatáska az előszobában, a sportfelszerelés a garázsban, a szakkörökhöz szükséges dolgok pedig egy gyűjtőkosárban a konyhában” – javasolta Stephanie Vainer lakberendező. 

Ne engedjük el nyáron sem teljesen az iskolát

Sok szülő képviseli azt az álláspontot, hogy nyáron sem teszi el teljesen a tanulnivalót, elő-előveszik a gyerekekkel. Nagyon fontos a szünet, pihenés és játék, ugyanakkor nem feltétlenül kell két-három hónapig úgy tenni, mintha az iskola nem is létezne. „Akár játékos formában is, de célszerű beilleszteni a nyári szünet teendői közé némi gyakorlást, ismétlést. Ha valamelyik tárgy nagyobb kihívást jelentett a tanév közben, hasznos lehet, ha hetente néhány órát foglalkozunk vele, így magabiztosabban térhet vissza az iskolába gyermekünk” – javasolta Hart Cunningham oktatási szakértő.

Forrás: Apartment Therapy Fotó: Getty Images

Olvass tovább!