Így tisztítsd ki helyesen az iskolatáskát

2022. augusztus 26.
Vannak dolgok, amelyeket hajlamosak vagyunk lefelejteni a mosási listánkról, mint például a gyerekek táskáit is. Pedig ha alaposan kitakarítjuk őket, egy újabb tanévre is meghosszabbíthatjuk az élettartamukat.

Kivétel persze mindig akad, de azért bátran kijelenthetjük, hogy a gyermekek májusban már számolják vissza a napokat a tanév végéig – és amint felkerül a vakáció szó a táblára a tanteremben, már be is vetik magukat a nyárba. Így persze könnyen előfordulhat, hogy az iskolatáskák az utolsó nap után egyből a szekrény mélyére kerülnek, és senki sem foglalkozott velük – éppen ezért az első tanítási nap közeledtével érdemes alaposan kitisztítani azokat, az uzsonnásdobozokkal együtt. Azonban egyáltalán nem mindegy, hogyan fogsz hozzá ehhez?

Iskolatáska tisztítása

Először is, nézz át alaposan minden zsebet és rekeszt, győződj meg arról, hogy biztosan semmi nem maradt a táskában – aztán rázd ki az esetleges szennyeződéseket és morzsákat is. Ezután ellenőrizd a címkét: a vászon vagy nejlon hátizsákokat, tornazsákot a legegyszerűbben a mosógépben tisztíthatod ki, ám amennyiben a gyártó nem javasolja ezt, kézzel kell kimosnod. Mi pedig most végigvesszük veled a lépéseket! Függetlenül attól, hogy bedobod-e a gépbe a táskát, vagy sem, először önts folyékony mosószert a foltokra (vagy használj folttisztító spray-t), hagyd hatni néhány percig, majd dörzsöld át finoman egy puha sörtéjű kefével, kisebb szennyeződések és varratok esetében pedig egy fogkefét is bevethetsz. (A szódabikarbóna-paszta is hatásos fegyver lehet a makacs foltok ellen.)

Amikor ezzel kész vagy, áztasd a táskát folyékony mosószerrel ellátott vízbe, és finoman dörzsöld át. Ha a kézi öblítéssel sem sikerült megszabadítanod a táskát a kellemetlen szagoktól, vesd be a hígított fehér ecetet, amit egy szórófejes flakonnal érdemes rápermetezned. Önts tiszta vizet a lavórba, és egy rongy segítségével távolítsd el a mosószer maradványait a táskáról. Törölgesd át törölközővel a táskát, aztán tedd ki a napra száradni – mivel a napsugarak eltüntethetnek minden fennmaradó kellemetlen illatot.

Forrás: Apartment Therapy Fotó: Getty Images

Ezt is érdemes elolvasnod: