Franciaországban ingyenessé teszik az esemény utáni tablettát

2022. szeptember 22.
A francia egészségügyi miniszter azt mondta, nem szeretnék, ha bárkinek anyagi nehézségek miatt okozna gondot a tablettához való hozzáférés.

Kortól függetlenül ingyenesen elérhetővé teszik a francia nők számára a sürgősségi fogamzásgátlót, vagyis a köznyelvben csak esemény utáni tabletta néven ismert készítményeket. Ezeket a francia egészségügyi miniszter, Francois Braun bejelentése szerint mostantól vény nélkül megvásárolhatják majd a nők.

A tabletták egyébként már korábban is elérhetőek voltak a 25 év alatti nők számára, most azonban a francia kormány kiterjeszti a rendelkezést, ugyanis nem szeretnék, „hogy a nők anyagi okokból mondjanak le a sürgősségi fogamzásgátlásról”. Kutatások kimutatták már, hogy az országban ez a legfőbb oka annak, ha a nők szeretnének, de végül mégsem élnek ilyen készítményekkel.

franciaorszag-surgossegi-fogamzasgatlo-esemeny-utani-ingyenes

Franciaországban egyébként korábban már az ingyenes fogamzásgátlást is bevezették a 25 év alattiak számára: az akkori egészségügyi miniszter, Olivier Véran azt mondta, a fiatal lányoknak egyáltalán nem kell fizetniük az orvosi vizsgálatokért vagy egyéb, a születésszabályozáshoz kapcsolódó orvosi eljárásokért. „Ez magában foglalja a hormonális fogamzásgátló felírását és a fogamzásgátlással kapcsolatos minden gondozást 25 éves korig” – mondta a korábbi miniszter a France 2-nek adott interjújában.

„Elfogadhatatlan, hogy a nők nem tudják megvédeni magukat, nem használhatnak fogamzásgátlást, ha így döntenek, mert nem engedhetik meg maguknak” – tette hozzá akkor Véran. A 25 éves korhatár mellett azért döntöttek, mert ebben a korban a nők már jó eséllyel szexuálisan aktívak, viszont már nem fedezi őket szüleik kiegészítő egészségbiztosítása, az úgynevezett mutuelle. A miniszter azt mondta, kutatások egyértelműen kimutatták, hogy ez az a kor, amikor sok fiatal nő lemondott a fogamzásgátlásról, de nem azért, mert gyereket akartak volna szülni, hanem azért, mert a készítmény „túl drága”. Franciaországban 2013 óta ingyenes a fogamzásgátlás a 15 és 18 év közöttiek, 2020 augusztusa óta pedig a 15 év alattiak számára. Ez már az abortuszok számának csökkenéséhez vezetett, de az új rendelkezések valószínűleg tovább javítják majd a tendenciát.

Forrás: The Times Fotó: Getty Images

Olvass tovább!