Így teltek Jeffrey Dahmer életének utolsó napjai

2022. október 05.
A sorozatgyilkost eredetileg életfogytiglani börtönbüntetésre ítélték.

Szeptember 21-én debütált a Netflixen a Monster: The Jeffrey Dahmer Story című true crime sorozat, amelynek középpontjában Amerika egyik legbrutálisabb sorozatgyilkosának, Jeffrey Dahmernek az élete és gyomorforgató bűntettei állnak. A 10 részes produkció szinte azonnal a nézettségi lista élére ugrott – még úgy is, hogy Dahmer áldozatainak családtagjai, érthető módon, nem kifejezetten örültek az elkészültének. A hírek szerint az alkotók nem is értesítették őket a műsor terveiről.

A 10 részes produkció meglehetősen részletesen követte nyomon Dahmer átalakulást: hogy miként vált egy visszahúzódó, csendes, de kifejezetten furcsa és problémás kisfiúból egy szadista, beteges gyilkossá. Bepillantást nyerhettünk a gyerekkorába, megismerhettük a diszfunkcionális családját, de a börtönbüntetését és a későbbi halálát is körbejárták az alkotók.

A következőkben mi kifejezetten annak jártunk utána, miként is telt Dahmer élete a rácsok mögött.

jeffrey-dahmer-sorozatgyilkos-netflix-evan-peters-kannibalizmus-szex

Milyen büntetést kapott Jeffrey Dahmer?

Dahmert 15-szörös életfogytiglani börtönbüntetésre ítélték 15 elkövetett gyilkosságért. Ez azt jelenti, hogy elméletben 941 évet kellett volna a rácsok mögött töltenie. Dahmer a wisconsini Columbia büntetés-végrehajtási intézetben raboskodott, ahol három évet és négy hónapot ült le, mielőtt megölték.

Milyen volt Jeffrey Dahmer élete a börtönben?

Dahmer börtönben töltött idejét rengeteg konfliktus tarkította. Védőőrizetben tartották, és csak korlátozottan érintkezhetett más rabokkal – bár az első év után engedélyt kapott arra, hogy más rabokkal együtt étkezzen, közösen dolgozhasson. Dahmer előszeretettel viccelődött a kannibalizmussal, ételeiből testrészeket formázott, és a ketchuppal vért imitált, miközben az őröket és más rabokat azzal fenyegette, hogy megharapja őket. Roy Ratcliff börtönlelkész visszaemlékezése szerint Dahmer cellájának falán egy Anonim Kannibálok Találkozójának posztere díszelgett.

Mikor halt meg Jeffrey Dahmer?

Dahmert 1994. november 28-án ölték meg. Utolsó napjaiban egy Herman Martin nevű rabtársával beszélgetett a szomszédos cellából. Martin ezekről a napokról később kiadott egy könyvet, amelyet vegyes kritikával fogadtak.

Ki ölte meg Jeffrey Dahmert?

Jeffrey Dahmert és egy másik rabtársát, Jesse Andersont is meggyilkolták a börtön tornatermének takarítása közben. Az elkövető szintén egy elítélt volt, bizonyos Christopher Scarver. A Netflix sorozatban Scarver egy súlyzóval verte halálra Dahmert, mielőtt megölte volna Andersont.

Anderson azért ült börtönben, mert leszúrta a feleségét. Miután elkövette tettét, öngyilkossággal próbálkozott, de túlélte a kísérletet.

Miért nem kapott Jeffrey Dahmer halálbüntetést?

Wisconsin 1853-ban, azaz 139 évvel Dahmer 1992-es elítélése előtt eltörölte a halálbüntetést. A halálbüntetés nem volt opció Dahmer számára, bár a sorozatgyilkos egy bírósági vallomásában megfogalmazta, hogy erre vágyott.

Forrás: Seventeen Fotó: Getty Images

Olvass tovább!