A jámbor sorozatgyilkos, akihez a rendőrök kísérték vissza áldozatát

2022. szeptember 22.
Valószínűleg a világ egyik legismertebb sorozatgyilkosa Jeffrey Dahmer, akinek rémtetteiről most Netflix-sorozat is készült. Jámbor természete miatt évekig senki sem gyanakodott rá, sőt, egyik áldozatát a rendőrök kísérték vissza lakására. Valójában 13 év alatt 17 emberrel végzett – áldozataival gyakran közösült, néha pedig el is fogyasztotta őket.

Már látható a Netflix új sorozata, a Dahmer – Monster: The Jeffrey Dahmer Story, amiben az Amerikai Horror Story-ból is ismert Evan Peters formálja meg a hírhedt sorozatgyilkost. A sorozat első epizódja Dahmer ámokfutásának végével, az akkor 31 éves férfi letartóztatásával kezdődik – mire végül elkapták, 17 emberrel végzett már. A Dahmer így nem pusztán a kannibalizmusban és nekrofiliában is bűnös szörnyeteg rémtetteit mutatja be, de a helyi igazságszolgáltatás inkompetenciájáról, illetve szisztematikus homofóbiájáról és rasszizmusáról is beszél. De ki volt valójában Jeffrey Dahmer?

Gyerekkori sérülés a rémtettek mögött?

Dahmer 13 évig gyilkolt, vagyis döbbenetesen sokáig lehetett aktív Wisconsin és Ohio államban. Pedig már gyerekként is látszott, hogy valami nincs rendben vele. Jeffrey Lionel Dahmer Lionel és Joyce Dahmer első gyermeke volt. Édesanyja extrém szorongástól és depressziótól szenvedett, és Dahmer gyerekkorában öngyilkosságot is megkísérelt. Később Dahmer apja elmondta, hogy fia halállal és szexualitással átszőtt fantáziái már gyerekkorában elkezdődtek, amikor az úttest mentén talált állatok holttestén kísérletezett. Az állati holttestekkel állítólag szexuális aktust is létesített.

jeffrey-dahmer-sorozatgyilkos-netflix-evan-peters-kannibalizmus-szex

Egy teória szerint Dahmer személyiségzavaraihoz egy gyerekkori műtét is hozzájárulhatott. Dahmernek négy hónapos koráig problémák voltak alsó végtagjaival, depresszióval küszködő édesanyja pedig nem tudta szoptatni. Dahmer gyerekként rengeteg betegségtől és fertőzéstől szenvedett, négyéves korában pedig egy műtéten is át kellett esnie. Dr. Judith Becker klinikai szakpszichológus, aki 1964-ben tanúskodott Dahmer tárgyalásán, azt mondta, a sorozatgyilkost felnőttként is kínozta a műtét emléke, de családtagjai is megfigyelték, hogy a fiú a beavatkozás után vált visszahúzódóvá és félénkké.

Kannibalizmus és magány

Dahmer 1978-ban követte el első gyilkosságát: június 18-án felvett egy Steven Hicks nevű stoppost, akit aztán megfojtott, és a kertjében ásott el. Később Jeffrey Dahmer azt mondta, a férfi „el akarta hagyni”, ő pedig nem szerette volna, hogy elhagyják. Addigra már súlyos alkoholproblémákkal küzdött, amiért szülei válását okolta. Összesen 17 fiúval és férfival végzett, áldozatai között fehér, fekete és hispán személyek is voltak – a mai napig vitatott egyébként, hogy rémtetteit rasszista gyűlölet is motiválta-e: míg egyes fekete aktivisták meg voltak róla győződve, hogy Dahmer direkt a színesbőrű közösség tagjai között vadászott,a. gyilkos maga azt mondta, olyan férfiakat ölt meg, akiket „gyönyörűnek” talált. Gyilkolás után gyakran létesített szexuális kapcsolatot a holttestekkel, és el is fogyasztotta az emberi maradványokat – egy alkalommal például egy szívet is. A megcsonkított holttestekről fényképeket készített, és előfordult, hogy megtartott bizonyos testrészeket magának trófeaként.

Az első gyilkosságokat nagyanyja házának garázsában követte el, majd amikor az asszony megelégelve Dahmer részegességét kirúgta őt, saját lakást bérelt Milwaukee-ban. Áldozatait gyakran szex és pénz ígéretével csalta fel magához, majd végzett velük. Sokan azóta sem értik, hogyan volt képes ilyen hosszú ideig gyilkolni. Egyik szomszédja azt mondta róla, Dahmer ugyan félénk, visszahúzódó fiú volt, de nem igazán bizarr. Idővel azonban komoly gondot okozott a házban a lakásából áradó förtelmes bűz, amit a szomszédok többször is jeleztek a hatóságok felé. A „báránybőrbe bújt farkas” esetét jól illusztrálja, hogy egy alkalommal maguk a rendőrök kísérték vissza a gyilkos lakásába elmenekült, a Dahmer által adagolt kemikáliáktól kába áldozatát.

Később a hatóságok azt is kiderítették, hogy Dahmer néhány áldozatán lobotómiát kísérelt meg, vagyis megfúrta koponyájukat és különböző kemikáliákat fecskendezett az agyukba. Ezzel a módszerrel szeretett volna élőhalottakat csinálni a férfiakból, hogy minél tovább vele maradhassanak, az ő kontrollja alatt.

1992 februárjában Dahmert életfogytiglanra ítélték, de ítéletéből csak keveset töltött le: az ítélet kimondása után két évvel a börtönben egyik rabtársa végzett vele.

A Netflixen futó Dahmer sorozatot az Amerikai Horror Storyt is jegyző Ryan Murphy, illetve Ian Brennen rendezték, összesen tíz epizód készült.

Fotó: Getty Images

Olvass tovább!